Impressie van het nog te renoveren clubhuis De Boemerang van ODC in sportpark Molenwijk. Hier komt ook de nieuwe hoofdingang. De voetbalclub wil eerst kleedkamers realiseren onder de hoofdtribune en kunstgras aanleggen. (Foto: sKin Architects).
Impressie van het nog te renoveren clubhuis De Boemerang van ODC in sportpark Molenwijk. Hier komt ook de nieuwe hoofdingang. De voetbalclub wil eerst kleedkamers realiseren onder de hoofdtribune en kunstgras aanleggen. (Foto: sKin Architects). Foto: Marc Cleutjens

VOETBALCLUB ODC KIEST VOOR 'SOBER' RENOVATIEPLAN VOOR SPORTPARK

Molenwijk krijgt kunstgras in zomer 2016

MARC CLEUTJENS

Voetbalclub ODC heeft de plannen voor de renovatie van sportpark Molenwijk versoberd. Tijdens de algemene ledenvergadering heeft het bestuur aangegeven dat in de aanloop naar de zomerstop een begin wordt gemaakt met de werkzaamheden waarbij vaststaat dat het hoofdveld in de zomervakantie wordt voorzien van kunstgras en een lichtinstallatie.

Vorige maand werd duidelijk dat de aanleg van kunstgrasvelden - een hartenwens van ODC maar ook van RKSV Boxtel en DVG in Liempde - in de ogen van de gemeente pas zou kunnen gebeuren als het beheer van de accommodatie zou worden ondergebracht in een stichting. Wethouder Herman van Wanrooij riep de drie voetbalclubs zelfs op te kiezen voor één stichting.

Inmiddels staat vast dat die overkoepelende stichting er niet gaat komen. ODC kiest er volgens vice-voorzitter Mark van der Steen voor om het beheer van het nieuw aan te leggen kunstgrasveld onder te brengen bij de bestaande stichting, die wordt geleid door oud-wethouder Wim van Erp. ,,Het oprichten van één stichting voor drie clubs achten we niet wenselijk omdat voorkomen moet worden dat een financiële tegenvaller bij één van de verenigingen afgewenteld zou worden op drie clubs."

Als het aan ODC ligt, gaan de clubs wel gezamenlijk de boer op om een kunstgrasveld te kopen. ,,We denken dat er inkoopvoordelen te behalen zijn als we gezamenlijk optrekken." De voetbalclub die in sportpark Molenwijk acteert, wil vaart maken en streeft ernaar om het gras van het hoofdterrein tijdens de zomervakantie te vervangen door kunstgras. Ook wordt een lichtinstallatie geplaatst, zodat het veld ook doordeweeks in de avonduren gebruikt kan worden voor trainingen en daarmee de capaciteit voor de meer dan duizend leden tellende club vergroot wordt.

TRIBUNE

Voordat een begin kan worden gemaakt met de aanleg van een kunstgrasveld, wil ODC rondom het hoofdveld van sportpark Molenwijk aan de slag. ,,Berekeningen van het clubbestuur en Clemens Boons en Elke Goossens van sKin Architects hebben duidelijk gemaakt dat de kosten van onze eerste plannen veel te hoog dreigden te worden", legt vice-voorzitter Van der Steen uit. ,,Om die reden zijn we afgestapt van het plan om kantine De Boemerang grondig te renoveren en hier nieuwe kleedkamers te bouwen."

Van der Steen vertelt dat ODC het financiële risico te groot vindt om twee jaar na de bouw van een nieuw clubhuis in sportpark Wagenaars opnieuw een nieuwe accommodatie op te trekken. ,,Toen hebben we er veel eigen geld in gestoken en een hypotheek genomen bij de bank. Dat willen en kunnen we niet opnieuw doen. Plannen alsnog betaalbaar maken door de contributie te verhogen achten we onwenselijk."

ODC is met sKin Architects opnieuw aan de tekentafel gaan zitten en heeft een compleet nieuw plan opgesteld. De bestaande hoofdtribune van sportpark Molenwijk staat daarin centraal. ,,Onder de tribune is ruimte om vier nieuwe kleedlokalen te bouwen, zonder dat het bouwblok vergroot wordt", aldus de vicevoorzitter. ,,De tribune is al zo'n zestig jaar oud, maar heeft een zeer degelijke constructie en blijft dus behouden."

OMGEVINGSVERGUNNING

Naast de twee grote en twee kleine kleedkamers die onder de tribune worden gebouwd, wordt de bestuurskamer vernieuwd en zal de huidige berging wat kleiner worden. ,,Er is voldoende ruimte om onder de tribune een gang te maken waarin deuren naar alle kleedlokalen komen", vertelt Van der Steen.

Hij verwacht dat deze maand een omgevingsvergunning kan worden aangevraagd. Nadat is gezocht naar aannemers die deze klus willen realiseren, verwacht het bestuur dat de werkzaamheden in april of mei kunnen starten. ,,We denken zo'n drie maanden nodig te hebben en willen daarna meteen aan de slag met het kunstgrasveld, zodat we aan het begin van het nieuwe seizoen klaar zijn."

De verbouwing van kantine De Boemerang is de laatste fase in de vernieuwde plannen en heeft volgens Van der Steen minder prioriteit. ,,Eerst willen we fase 1 en 2 goed afsluiten en dan bezien welke financiële mogelijkheden er nog zijn. In elk geval zullen de huidige noodkleedlokalen verdwijnen en moet het sanitair vernieuwd worden. Daarnaast willen we de hoofdingang van het sportpark verplaatsen richting De Boemerang."

PARKEREN

Met de verplaatsing van de hoofdingang richting het kleine parkeerterrein bij sportpark Molenwijk, lijkt het erop dat de parkeerdruk bij ODC toeneemt. ,,Het parkeervraagstuk wordt door de gemeente Boxtel apart in kaart gebracht, in combinatie met de wensen en ideeën van tennisclub De Merletten en hockeyclub MEP", legt vicevoorzitter Van der Steen uit. ,,Boxtel wil een masterplan opstellen omdat de verkeerscirculatie de komende jaren kan veranderen door plannen als PHS. Er wordt bij ODC ook geparkeerd door andere gebruikers van het sport- en wandelpark, daarom staat dit vraagstuk los van onze plannen."

ODC heeft de buurtbewoners van sportpark Molenwijk afgelopen weekeinde geïnformeerd over de aanpassing van de plannen. Dat gebeurde nadat de leden vrijdagavond tijdens de algemene ledenvergadering waren bijgepraat. Volgens vicevoorzitter Van der Steen is er overwegend begrip en draagvlak voor de koerswijziging die het bestuur heeft doorgevoerd.