Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

KRITIEK OP HERINRICHTING OUDSTE CENTRUMSTRAAT BOXTEL

'Darmen schieten uit je lijf op kasseien van de Burgakker'

,,Wie verzint nou zoiets?" Greta Renes heeft geen woorden voor de manier waarop de Burgakker opnieuw is ingericht. De kritiek van de bewoonster van deze straat richt met name op de hobbelkeien nabij de bibliotheek, waarover ze amper kan fietsen. ,,Ik ben aangewezen op een aangepaste fiets en kan er eigenlijk niet meer overheen fietsen", moppert ze. ,,Als ik over dit stukje straat fiets, schieten de darmen uit mijn lijf. Het is een regelrechte kwelling om hier te rijden, mede omdat het beter begaanbare pad dat er eerst lag is verdwenen."

Dat is ook de kritiek van Ineke Platel. De Boxtelse schreef deze week een brief aan het gemeentebestuur waarin ze de verantwoordelijke wethouders uitdaagt met haar op pad te gaan en eens in haar rolstoel over de Burgakker te rijden. In de brief, die ook op deze pagina te lezen is, geeft Platel aan dat het vernieuwde straatwerk onbegaanbaar is voor veel inwoners. ,,De kinderkopjes die de Burgakker vóór de hernieuwing bedekten, waren niet prettig, maar zijn nu – na de historische aanpak - vele malen erger", stelt Platel.

Ze vervolgt: ,,Op papier kunnen plannen heel mooi zijn, maar in de praktijk heel anders uitpakken. Het grote probleem is dat de stenen nu verder uit elkaar gelegd zijn dan voorheen en boller zijn, waardoor gevaar voor fietsers en wandelaars bestaat en die voor kinderwagens, rollators en rolstoelen zo mogelijk nog meer problemen opleveren."

Wat volgens Platel ontbreekt is een stoep waar in elk geval een kwetsbare groep mensen veilig gebruik van kan maken. De bibliotheek is een openbare voorziening en moet goed toegankelijk zijn." Na een ritje over de kasseien resteert bij de Boxtelse rug- en nekpijn. ,,Dat betekent dat de bibliotheek voor mij eigenlijk onbereikbaar is omdat de brug over de Raaphof ook geen optie is."

FIETSENREKKEN

Volgens de Boxtelse, die elke donderdag naar bibliotheek De Meierij gaat om er met de kleinkinderen te gaan lezen, is die rit over de Burgakker een regelrechte kwelling. ,,De weg naar de bibliotheek bezorgt me afschuwelijke rugpijnen, die ik zelfs de dag erna nóg voel. Vooral het plein naar de ingang is een ware beproeving." Platel vult aan dat op het beter begaanbare trottoir op het plein fietsenrekken zijn geplaatst. ,,Als er fietsen gestald staan, kan ik niet meer over de gebakken klinkers en moet ik wéér over die kasseien."

Buurtbewoonster Renes vertelt dat ze vrijwel dagelijks mensen ziet worstelen. ,,Gisteren een mevrouw met een rollator die onderuit ging, laatst een jongeman op een fiets." Een andere bewoonster die anoniem wil blijven, stelt dat fietsers de kasseien van de Burgakker mijden en massaal over de trottoirs fietsen. ,,Die liggen op dezelfde hoogte als de straat en het is dus makkelijk om uit te wijken. Maar wat als ik net naar buiten kom of er kinderen van de speelplaats van de Sint-Petrusschool komen?"

Ook Platel kent verhalen over mensen die vallen. ,,Ik zag mensen met een rollator worstelen, een meneer met een wandelstok rechtsomkeert maken en hoorde een moeder met een kinderwagen steen en been klagen. Zelfs een dame met kleine hakjes vond de route levensgevaarlijk", zo schreef de Boxtelse in haar brief aan het gemeentebestuur.

Ondernemer Arjen Witteveen, wiens achterom uitkomt aan de Burgakker, geeft aan dat het klachten regent. ,,De kasseien zijn hier het gesprek van de dag en iedereen klaagt erover. Ik heb al meerdere keren aan de bel getrokken bij de hoge heren in het gemeentehuis. Hier moet iets gebeuren", vindt Witteveen.

Directeur Marc Jacobs van bibliotheek De Meierij heeft vernomen dat er wel eens geklaagd wordt over de bestrating. ,,Ik heb geen zicht op het aantal klachten of de aard van de kritiek. Natuurlijk is het belangrijk dat de bibliotheek goed bereikbaar is en als dat niet het geval is, zullen we dat zeker aankaarten bij de gemeente."

FOTO BOVEN: Ineke Platel demonstreert hoe moeizaam een rit naar bibliotheek De Meierij kan zijn. Fietsenrekken staan midden op de voor rolstoelers goed begaanbare stoep; als er fietsen staan is er geen doorkomen aan... (Foto: Marc Cleutjens).

Boxtel

Dameskledingbeurs

Elke vrouw heeft wel een miskoop in de kast hangen. Of kleding die wacht tot het gewicht en het figuur weer zover is dat ze erin past. Tijdens een beurs op zondag 8 november in gemeenschapshuis De Rots worden die (zowel gedragen als nieuwe) kledingstukken te koop aangeboden, maar ook tassen, sjaals, schoenen en sieraden. ,,Deze middag is een leuk begin om ruimte te maken in de kast en een nieuwe garderobe aan te schaffen", stellen de organisatoren. De dameskledingbeurs wordt van 13.30 tot 16.30 uur.