Skarlet en Bembe van 'Het bespreekbare kantine'. (Foto: Peter de Koning).
Skarlet en Bembe van 'Het bespreekbare kantine'. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

YouTube-duo Skarlet en Bembe verovert Boxtel

'In ons programma is alles bespreekbaar'

Lonneke Hoondert

Homoseksualiteit, internetdating en seksspeeltjes: voor YouTube-duo Skarlet en Bembe is geen onderwerp taboe. Wekelijks zenden zij vanaf het internetmedium YouTube een aflevering uit onder de noemer 'Het bespreekbare kantine'. In het programma bespreken ze allerlei controversiƫle thema's in een relaxte huiskamersetting. Hiermee sluiten Skarlet en Bembe aan bij de vlog-trend, waarbij mensen online bloggen door middel van videofilmpjes.

Het begon als een lolletje en groeide uit tot een serieus online videokanaal. Vijf creatieve en kunstzinnige jonge mensen uit Boxtel besloten na een avond brainstormen te starten met een eigen online videoplatform, waarin alles bespreekbaar wordt gemaakt. De vrienden besloten het programma 'Het bespreekbare kantine' te dopen. De grammaticale fout in de titel van het programma is met opzet gekozen. 'Wij houden wel van provoceren en een fout in de titel vestigt meteen de aandacht op je', vertelt Skarlet.

Wekelijks nemen ze ruim anderhalf uur aan videomateriaal op. Ym McCabe en Azem Ajoeb regisseren het showduo Skarlet en Bembe tijdens de opnames, waarna Pepijn de Brouwer een dag lang het materiaal monteert tot een pakkende aflevering van tien minuten. Vervolgens staat elke zaterdagavond een nieuwe aflevering online.

Geen blad voor de mond

Bijzonder aan de uitzendingen is dat kijkers via Facebook en YouTube zelf kunnen kiezen welke onderwerpen er besproken worden. Zo willen de makers aansluiten bij de behoefte van hun kijkers. Skarlet en Bembe zelf zijn tijdens de afleveringen openhartig over hun eigen ervaringen. Ze nemen in het programma geen blad voor de mond en zijn niet bang om anderen tegen het hoofd te stoten. Hoewel anders verwacht, krijgen ze vooral aanmoedigende reacties van mensen, die het lef van het jonge duo bewonderen. Wanneer gevraagd wordt, welke onderwerpen ze zelf zouden willen bespreken, geeft Bembe aan dat voor hem een belangrijk onderwerp al besproken is. Hoewel het amper meer taboe is, wilde Bembe graag homoseksualiteit bespreken. 'Ondanks dat het tegenwoordig geaccepteerd is, is het voor jezelf als tiener verwarrend als je beseft dat je homo bent. Zeker als je uit een buitenlands gezin komt. Daarom wilde ik graag een aflevering over dit thema maken', vertelt Bembe.

Pas drie afleveringen staan online, maar ze hebben al behoorlijk wat kijkers. ,,We krijgen zelfs al bezoekers uit Frankrijk en Engeland", zegt Pepijn. Voor de toekomst hebben ze al grote plannen met het videokanaal. Skarlet vertelt: ,,We willen gaan werken met sponsors en adverteerders, zodat we budget vrij kunnen maken". ,,De eerste aflevering hebben we opgenomen met een mobiele telefoon, maar in de toekomst wil ik dat professioneler aanpakken", vult Pepijn aan. Skarlet vertelt enthousiast verder: ,,We willen ook werken met gasten in het programma, daarom zal in de aflevering van zaterdag 7 november een medium komen waterlezen. Dat wordt heel bijzonder!". Naast de eerste gast, is de eerste sponsor ook al binnen, want voor de aflevering van afgelopen vrijdag mochten Skarlet en Bembe een pakket met seksspeeltjes verloten van een vrouwvriendelijke, erotische webshop.

Bezoek de facebookpagina via www.facebook.nl/hetbespreekbarekantine om de afleveringen te bekijken. Elke zaterdagavond staat een nieuwe aflevering online.