Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ONTZORGEN CENTRAAL BIJ VAN DER VELDEN RIOLERINGSBEHEER

'Rioolrenovatie, beter dan vernieuwing'

In het jaar dat familiebedrijf Van der Velden Rioleringsbeheer het gouden bestaansjubileum viert, staat innovatie meer dan ooit in de schijnwerpers. Aan de hand van een puike bedrijfsfilm en enkele muisklikken kan Verhoeven laten zien hoe een digitale rioolinspectie eruitziet.

Tot op de millimeter nauwkeurig kan een camera die door rioolbuizen gestuurd wordt in beeld brengen welke grote of kleine mankementen op de loer liggen. ,,Vervolgens ga ik als adviseur op stap naar de klant en presenteer ik de onderzoeksgegevens", vertelt Verhoeven. ,,We kunnen zeer gedetailleerd in kaart brengen welke problemen er zijn en hoe die in een onderhoudsplan ondervangen kunnen worden."

KOUS

De vestiging van Van der Velden Rioleringsbeheer aan de Schouwrooij is binnen de firma de specialist als het gaat om de reparatie van de binnenkant van rioleringssystemen. ,,Die reparatie vindt plaats met een soort kous die bijvoorbeeld via putten in een bestaande rioolbuis wordt aangebracht. Met twee soorten technieken wordt die kous tegen de binnenwand van de rioolbuis geperst om scheurtjes of lekkages te repareren."

Bij de ene techniek, die wordt toegepast in kleinere rioolbuizen, wordt water gebruikt. ,,In de grote rioolbuizen die een diameter tot 150 centimeter kunnen hebben, wordt de glasvezelkous met behulp van een uv-lichttreintje verhit. Na enkele ogenblikken is het materiaal keihard."

Verhoeven laat in een van de werkplaatsen van het bedrijf zien dat de kous onverwoestbaar is. ,,IJzersterk materiaal dat ook gebruikt wordt in de vliegtuigindustrie. Hierdoor is rioolrenovatie veel beter dan vernieuwing", straalt de manager van het adviesbureau trots. ,,Een gerenoveerde rioolbuis gaat weer minstens vijftig tot zeventig jaar mee."

Het voordeel van reparatie met een kous is dat tijdens de werkzaamheden geen grootschalige infrastructurele werkzaamheden uitgevoerd hoeven te worden. ,,Onze teams gaan 's morgens vroeg op pad en zijn als het een beetje meezit 's avonds klaar. Als de straat opgebroken moet worden voor een nieuwe riolering, ben je zo een paar weken of maanden verder en brengt dat een heleboel overlast met zich mee."

DIGITALISERING

Verhoeven is sinds dit jaar manager op het adviesbureau van Van der Velden Rioleringsbeheer. ,,Ik werk nu ruim vijftien jaar bij dit bedrijf", vertelt hij. ,,Ik ben begonnen als werkvoorbereider, heb calculatie gedaan, was actief als projectleider en heb twee jaar leiding gegeven aan onze vestiging in Nijmegen. Als manager kan ik alles wat ik de afgelopen jaren geleerd heb in mijn job kwijt en dat is heerlijk."

Binnen het riante bedrijfspand aan de Schouwrooij vinden volgens Verhoeven tal van activiteiten plaats, zoals accountmanagement, calculatie en werkvoorbereiding. ,,We stellen plannen op die klanten laten zien welke maatregelen ze moeten nemen om hun rioolsysteem te verbeteren, maar we maken ook rapportages voor vastgoedbeheer. Daarnaast is het digitale rioleringsbeheer een specialiteit waarmee we ons onderscheiden."

Ondanks de verregaande digitalisering - ook in de rioleringsbranche - hamert Verhoeven op het belang van persoonlijke contacten. ,,Belangrijk in mijn werk is de vertrouwensrelatie met de klant. Bij ons geldt: afspraak is afspraak en staat kwaliteit voorop. Verwacht hier ook maatwerk; de kousen die hier liggen voor reparatie en renovatie van rioleringen zijn allemaal op maat gemaakt en passen precies. Hiermee gaan onze teams op pad en kunnen we onze klanten volledig ontzorgen."

De rioleringskousen die elke ochtend de bedrijfshal aan de Schouwrooij verlaten, worden overal in Nederland in buizen bevestigd. ,,We werken nauw samen met de elf regionale vestigingen van Van der Velden Rioleringsbeheer, die ons inschakelen voor het maatwerk. In totaal werken in dit pand zo'n veertig medewerkers."

Het hoofdkantoor van Van der Velden Rioleringsbeheer is gehuisvest aan de Kastanjelaan, ook in Boxtel.

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' biedt Brabants Centrum wekelijks een kijkje op de werkvloer bij een lokale onderneming. Van der Velden Rioleringsbeheer is de elfde firma die op deze manier in beeld wordt gebracht.

FOTO BOVEN: Manager Freddy Verhoeven van het adviesbureau van Van der Velden Rioleringsbeheer poseert in de bedrijfshal aan de Schouwrooij. Op de voorgrond enkele opgerolde kousen die in rioleringsbuizen worden aangebracht. (Foto: Peter de Koning).