B. EN W. STEMT IN MET GARANTSTELLING KBO

'Go' voor doe-ruimte senioren in pand Blanca

Het plan van ouderenbond KBO om een activiteitencentrum te vestigen in de vroegere wasserij Blanca is een stap dichterbij. Het college van B. en W. is dinsdag akkoord gegaan met een garantstelling voor een deel van de huur, meldde wethouder Eric van den Broek hedenochtend. De eigenaar van het pand op de hoek van de Baroniestraat en Spoorstraat in Boxtel eist zo'n verklaring van de KBO. Het is goed nieuws aan de vooravond van een maand vol voorlichtingsactiviteiten die de ouderenbond houdt.

De KBO wil een deel van Blanca gaan gebruiken voor yoga, koorrepetities, bloemschikken, houtbewerking en schildercursussen. Ook ouderen die aan een motorvoertuig willen sleutelen en thuis geen plek hebben, zouden er wellicht terecht kunnen, vertelden Betsie van der Sloot en Wim van Erp, voorzitters van de ouderenbond in respectievelijk Boxtel en Liempde, onlangs in deze krant. Blanca zou niet alleen beschikbaar moeten komen voor KBO-leden, maar is in beeld als 'doe-ruimte' voor álle veertienduizend 50-plussers in de gemeente Boxtel. Wanneer het activiteitencentrum daadwerkelijk in Blanca gevestigd kan worden, werd deze week nog niet duidelijk. Gistermiddag is overleg gevoerd met eigenaar. Volgens Van Erp hoopt de ouderenbond er nog voor de jaarwisseling zijn intrek te nemen.

INFORMATIEMAAND

In de maand november organiseren de gezamenlijke KBO-afdelingen in Boxtel en Liempde zes informatiebijeenkomsten over de veranderingen in de zorg. ,,Want een gewaarschuwd mens - of misschien beter: een geïnforméérd mens - telt voor twee", zei voorzitter Van der Sloot onlangs in deze krant. Sinds 1 januari is de zorg in Nederland anders georganiseerd. De KBO wil mensen wegwijs maken in de veranderde regelgeving onder de titel 'Senioren op weg naar 2016'. De informatiebijeenkomsten zijn verdeeld over vier thema's: wonen, zorg, maatschappij en ontspanning.

De aftrap van de informatiemaand is op donderdagmiddag 5 november. Dan vertellen twee beleidsmedewerkers van KBO Brabant over het levensloopbestendig en veilig maken van huizen. Maandagmiddag 9 november staat in het teken van zorg. Daarbij komen thuiszorg, medicijngebruik en fysiotherapie aan bod. Donderdag 12 november gaat het zowel 's middags als 's avonds over dementie. Maandagmiddag 16 november wordt aandacht besteed aan het maken van verantwoorde maatschappelijke keuzes. Daarbij gaat het onder meer over geloof, nalatenschappen en het regelen van een uitvaart. Donderdagavond 19 november vindt een gesprek plaats met leden van de gemeenteraad. Dat gebeurt in de raadzaal van het gemeentehuis; alle overige bijeenkomsten vinden plaats in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat.

De serie activiteiten wordt maandagmiddag 23 november afgesloten met een feestmiddag die uitsluitend toegankelijk is voor leden van de ouderenbond; bij de overige bijeenkomsten zijn ook niet-KBO'ers welkom. De middagbijeenkomsten beginnen allemaal om 14.00 uur; de avondprogramma's om 19.30 uur.