Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Klassieke muziek door jong talent gaat derde seizoen in

Kamermuziek klinkt weer op Stapelen

MARGO BARTELDS

Voor het derde achtereenvolgende seizoen heeft zangeres Lieke Beirnaert acht jonge, talentvolle musici bereid gevonden om een concert te verzorgen waarin klassieke muziek op persoonlijke wijze vertolkt wordt. Zondag 1 november om 14.30 uur start een nieuwe reeks kamerconcerten in de ridderzaal van kasteel Stapelen. In het eerste concert in een reeks van vier brengen klarinettiste Janneke Steinmann en pianiste Sharon Niessen werken van Johannes Brahms, Franz Liszt en Carl-Maria von Weber ten gehore.

Al op jonge leeftijd bleek van al deze musici hun uitzonderlijk talent en maakten zij deel uit van de Jong Talentenclass van Fontys Conservatorium in Tilburg. Inmiddels heeft iedereen die opleiding met hoge cijfers afgesloten. Dit schooljaar studeren de musici af aan de Masterclass van dit conservatorium. Een aantal jonge musici heeft de weg naar grotere concertpodia in binnen- en buitenland inmiddels gevonden en daar de nodige successen behaald. Beirnaert beoogt met de kamerconcerten in de ridderzaal van Stapelen de klassieke muziek, die van hoge kwaliteit is, dicht bij het publiek te brengen.

BIJZONDERE AMBIANCE

De ensembles die in deze series speelden, wijken qua samenstelling af van de doorsnee kamermuziekensembles. Eerder is bijvoorbeeld een concert verzorgd door een pianist en een saxofonist. Een minder gebruikelijke combinatie, maar juist daardoor is de muziek op persoonlijke wijze vertolkt. Beirnaert, zelf als mezzo-sopraan/alt zangeres onder meer ook geschoold op het Fontys Conservatorium, heeft de musici benaderd, maar aan hen de vrijheid gelaten om het programma samen te stellen. De ridderzaal van kasteel Stapelen zorgt voor een heel bijzondere ambiance voor kamermuziek.

De zangeres wil met deze concerten het karakter van de zaal, de bijzondere omstandigheden daarvan én kamermuziek op een vernieuwende manier met elkaar verbinden. ,,Het is een unieke zaal, mooi van architectuur en vormgeving, maar ook heel bijzonder omdat het publiek zó dichtbij de musici zit", verklaart de initiatiefneemster van de concertreeksen. ,,Het is een prachtige kans voor de musici om een zelfgekozen repertoire op eigen wijze te kunnen vertolken én echte interactie met het publiek tot stand te kunnen brengen." De musici die afgelopen jaren in de ridderzaal optraden, hebben allemaal aangegeven graag nog eens terug te willen komen.
De muziek mag dan wel al lang geleden gecomponeerd zijn, elke periode in de geschiedenis kent een eigentijdse voorkeur om de klassieke stukken uit te voeren. Op dit moment is er een tendens om de composities dusdanig uit te voeren dat de musici hun persoonlijke mening in de muziek door laten klinken. Daardoor brengen met name jonge musici een geheel eigen klankkleur aan in hun uitvoeringen.

zoveel moois

De twintigers die aanstaande zondag het eerste kamerconcert verzorgen, zijn daar een goed voorbeeld van. ,,Met name Janneke is echt een vertellende speelster. Haar persoonlijkheid is echt herkenbaar in de uitvoering van haar klarinetpartij", geeft Beirnaert aan. ,,Daarom zou het zo fijn zijn als we ook eens wat jongere mensen voor deze concerten enthousiast kunnen maken. Klassieke muziek heeft zoveel moois te bieden en uitgevoerd door jonge musici zou je veronderstellen dat het juist de jongeren ook aanspreekt." De mogelijke communicatie tussen musici en bezoekers in de ridderzaal, heeft een toegevoegde waarde, meent Beirnaert.

BRAHMS, LISZT EN WEBER

Janneke Steinmann en Sharon Niessen spelen zondag de Sonate opus 120 no. 2 voor klarinet en piano en twee intermezzo's uit opus 118 van Johannes Brahms, enkele delen uit Sonetti di Petrarca van Franz Liszt en het andante en rondo uit Grand Duo Concertant voor klarinet en piano Carl-Maria von Weber.

Na het optreden van aanstaande zondag is het volgende concert op zondagmiddag 13 december. Meer informatie is te vinden op www.kasteelstapelen.nl. Via deze website kunnen ook kaarten besteld worden. De ridderzaal biedt plaats aan maximaal zestig mensen. Geadviseerd wordt daarom vooraf te reserveren.

FOTO BOVEN: Afgestudeerd aan Fontys Conservatorium in haar woonplaats Tilburg houdt Lieke Beirnaert voor het derde seizoen op rij kamerconcerten in de ridderzaal van kasteel Stapelen. Eind september trad de klassiek geschoolde zangeres zelf op. Begeleid door Boxtel's Harmonie vertolkte Beirnaert op de binnenplaats van het kasteel twee aria's bij de start van het Dommeltheater. (Foto: Gerard Schalkx).


OPTREDEN DOOR SOPRAAN HILMA HAANDRIKMAN

Kwintessens brengt romantiek in Boxtelse kerk

Het kwintet Kwintessens, waarin de Boxtelse sopraan Hilma Haandrikman zingt, vertolkt zaterdag 7 november muziek uit de Duitse en Franse romantiek. Het optreden in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 begint om 20.00 uur. Toegangskaarten kosten 10 euro en zijn bij de entree verkrijgbaar.

Naast Haandrikman zingt de Haarlemse mezzosopraan Yvonne Sonneveld in Kwintessens. Beide vocalisten zingen regelmatig in het Brabant Koor. Het kwintet bestaat voorts uit pianist Ben Horsten (Tilburg), klarinettiste Lia Kluitmans (Vught) en fluitiste Antine van Dijk (Sint-Michielsgestel).

Luisteraars krijgen een verrassende uitvoering voorgeschoteld van het bekende Cantique de Jean Racine van Gabriël Fauré. Een klarinetsolo klinkt in muziek van Poulenc en dit blaasinstrument speelt ook een hoofdrol in 'Hirt auf dem felsen' van Franz Schubert. Ontroerend is het Ave Maria van Caccini; vrolijk zijn de liederen van Antonin Dvorak.

Ook is er muziek te horen van Robert Schumann voor piano en dwarsfluit. Het frivole duet Prendero il Brunettino uit Mozarts opera Cosi fan Tute wordt gezongen door de beide zangeressen.


Film Easy Rider
in Vandaag Kookt

Zaterdag 31 oktober staat de film Easy Rider op het programma van cultureel restaurant Vandaag Kookt aan het Stationsplein in Boxtel. Voor het film-diner dat om 19.00 uur start zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Bij wijze van uitzondering is er deze keer geen live muziekoptreden.

Easy Rider is een klassieke hippiefilm waarin de antihelden Hopper en Fonda, na een flinke buit binnengehaald te hebben, gaan ze op hun motoren richting New Orleans, de vrijheid tegemoe. Onderweg worden ze geconfronteerd met vrijgevochten geesten, maar ook met de bevooroordeelde plaatselijke bevolking. Nicholson zorgt voor komische afleiding als alcoholistische advocaat die zich bij het tweetal aansluit. De film was in 1969 nogal omstreden vanwege het feit dat de acteurs openlijk drugs gebruiken.