Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERVOLG ACTIE 'EET MET JE HART'

Boxtelse restaurants op de bres voor ouderen

Het succesvolle concept waarmee de stichting Eet met je Hart door het land trekt om eenzame en kwetsbare ouderen uit hun isolement te halen, krijgt vanaf 3 november een vervolg. Voor het derde jaar in successie verklaart een groot aantal restaurants in Boxtel zich solidair met de actie, waarbij op vrijwillige basis één euro wordt opgeteld bij de rekening van de gasten die genieten van een avondje uit.

De recette tijdens de actieperiode van 3 november tot en met 20 december wordt honderd procent besteed aan een het organiseren van waardevolle ontmoetingen om de ouderen een sociale plek te bieden in de samenleving. Initiator en voorzitter van de stichting Babs van Geel (Boxtel, 1973) constateert met voldoening dat het rijtje met begeesterde deelnemers steeds verder wordt uitgebreid.

Was men reeds actief in Utrecht, Den Bosch, Tilburg, Oisterwijk, Vught, Boxtel, Schijndel en De Bilt; dit jaar gaat de actie ook van start in Breda, Maastricht en Goirle. De opmars van 'Eet met je Hart' lijkt niet te stuiten; overal waar het project wordt uitgerold ondervindt de stichting enthousiaste vormen van ge-


Alzheimer-collecte

In 2014 was dementie voor het eerst doodsoorzaak nummer 1 in Nederland volgens het CBS. Dagelijks worstelen honderdduizenden mensen met de gevolgen van dementie. Als patiënt, of als naaste. De ziekte vernietigt uiteindelijk het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Alzheimer Nederland gaat de strijd aan, voor een toekomst zonder dementie. In de week van 9 tot en met 14 november vindt de landelijke collecte van Alzheimer Nederland plaats. In Boxtel en Liempde gaan zo'n tachtig collectanten op pad om geld in te zamelen. Wie ook in actie wil komen, kan nog meedoen. Neem contact op met Henny de Haan in Boxtel, telefoonnummer (0411) 67 50 23 of Hannie Rodenburg in Liempde, 63 17 06.


negenheid. En dat allemaal vanwege de bezielde intentie samen een vuist te maken om eenzaamheid onder ouderen uit te bannen en sociale contacten te herstellen voor kwetsbare groepen in de samenleving.

ZICHTBAAR VEEL PLEZIER

Toen Van Geel ruim twee jaar geleden in haar woonplaats Utrecht een pilot startte om haar bevlogen initiatief te testen op haalbaarheid, had zij niet kunnen bevroeden dat haar oproep tot verbinding zo breed gedragen zou worden. Inmiddels wordt het project omarmd in ruim tweehonderd restaurants, verdeeld over - voornamelijk - Brabantse gemeenten. Zij kreeg daarbij op iedere locatie steun van een legertje vrijwilligers, die actief zijn om op lokaal niveau in repeterende vorm waardevolle en wijkgerichte kleinschalige ontmoetingen te organiseren. Zo ontstaat een duurzaam contact, waaraan de deelnemers telkens weer zichtbaar veel plezier beleven.

Wat Van Geel ook nadrukkelijk ervaart, is het hogere doel wat hiermee gediend wordt: ,,In alle deelnemende gemeenten komt een maatschappelijke beweging op gang. Burgers - jong en oud - komen in actie om in samenspraak met onze stichting kwetsbare ouderen een hart onder de riem te steken. Per gemeente is bovendien sprake van een intensieve samenwerking met de zorggroep.''

Het legertje vrijwilligers in Boxtel wordt aangevoerd en -gestuurd door Ivy van Geel, José Wagenaars, Leonie Smits en Brigitte Bax. Op de volgende restaurants in deze gemeente is de actie voor 'EET met je HART' van toepassing: De Waag, En Garde!, Rembrandt, Hof van Liempde, Corfu, Le Temps Perdu, Plein2, De Deugniet, Molenwijk, De Bourgondiër, De Oude Ketting, Tafel25, Brownies & Downies, 't Tweespan en De Rechter.

FOTO ONDER: Boxtelse ouderen werden vorig jaar daags voor Kerstmis in eetcafé De Deugniet ontvangen voor een gezellig en culinair uitje. (Foto: Peter de Koning).