Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

begroting voor 2016 telt zeven speerpunten

Haaren ziet burgerinitiatieven ontstaan

Zorgen voor woningbouw die past bij de behoefte van inwoners en voor een goede en veilige infrastructuur, een voorbeeldfunctie zijn op het gebied van duurzaamheid en de leefbaarheid in alle dorpen op peil houden. Enkele speerpunten die de gemeente Haaren in de begroting voor 2016 heeft opgenomen.

'Wat vorig jaar ondenkbaar leek, is nu de orde van de dag'. De titel van de programmabegroting slaat op ontwikkelingen als de komst van grote aantallen vluchtelingen, het proces van transities op het gebied van jeugdzorg en Wmo en de bestuurlijke toekomst van Haaren. ,,Deze voorbeelden laten zien dat de maatschappij volop in beweging is. We zijn een financieel gezonde gemeente, maar hebben natuurlijk niet alles in de hand. Zo heeft Den Haag heeft nog wel eens de neiging om taken af te stoten naar gemeentes", aldus wethouder Eric van den Dungen, verwijzend naar de transities.

esch voor elkaar

Van den Dungen en collega-wethouder Johan van den Brand geven aan dat de rol van de gemeente hierdoor ook verandert. Al jaren zet Haaren in op de verantwoordelijkheid van inwoners zelf en beide wethouders zien steeds meer initiatieven ontstaan in de verschillende dorpen. ,,Esch voor Elkaar, dat eenzame ouderen uit een sociaal isolement wil halen, is een mooi voorbeeld", aldus Van den Brand. ,,De initiatiefnemers zagen onlangs dat een oud noodlokaal bij de Sint-Willibrordusschool leegstaat en wilden dit gebruiken voor activiteiten. Zij hadden zelfs al op papier uitgewerkt hoe ze dit voor zich zagen. Dan hoeven wij er alleen maar voor te zorgen dát ze het gebouw kunnen gebruiken. Je merkt dat de gemeente Haaren een kleine maatschappij is waar vrijwilligers allerlei werkzaamheden met elkaar oppikken. De betrokkenheid is groot. Onze rol is er voor hen zijn en zaken organiseren, als dat nodig is."

Ook het thema duurzaamheid krijgt een grotere plek in de gemeente Haaren. Op allerlei gebieden, aldus Van den Dungen. ,,Bij ieder woningbouwproject wordt gekeken naar welke zaken op een duurzame manier kunnen worden ingevuld. Daarnaast is het de bedoeling om bedrijven en sportverenigingen te bezoeken en hen enthousiast te maken over duurzaamheid."

toekomst

Het opschorten van de ambtelijke fusie in de gemeente Haaren heeft financiële gevolgen. ,,We kunnen tot achter de komma uitrekenen wat het ons precies heeft gekost, maar belangrijker vind ik dat we met z'n allen hebben gekozen voor een ander proces waar we nu middenin zitten. Democratie heeft zijn prijs, we wachten nu af." Van den Dungen geeft aan dat samenwerking op allerlei gebieden hard nodig is om inwoners op een goede manier te kunnen blijven bedienen. ,,Er zijn al allerlei samenwerkingsverbanden, onder meer met Oisterwijk op het gebied van rioleringssystematiek. En wat het besluit over de toekomst van Haaren uiteindelijk wordt, we blijven inzetten op leefbare en toekomstbestendige dorpen. Dat zal niet veranderen."

De gemeenteraad buigt zich op donderdag 5 november over de programmabegroting 2016.

FOTO BOVEN: Het college van B. en W. van de gemeente Haaren ziet steeds meer burgerinitiatieven ontstaan. Een voorbeeld is de komst van de Moeschtuin in Esch, waar mensen gezamenlijk tuinieren. (Foto: Albert Stolwijk).


Expositie in

Nemerlaer

langer te zien

De expositie 'Alle gekheid op een stokje', sinds 27 september te zien in Kasteel Nemerlaer te Haaren, is verlengd tot en met zondag 22 november.

Deze tentoonstelling laat uitdrukkingen, gezegden en spreekwoorden zien. Het publiek mag er zelf achter komen, wélke dat zijn en welke bedoeld worden. Volwassenen en kinderen kunnen tijdens deze expositie een klein cadeautje uit een schatkist verdienen.

'Alle gekheid op een stokje' is iedere zondag vanaf 11.00 uur te bezichtigen. De toegangsprijs bedraagt vijf euro per persoon. Bezoekers in kleine of grotere groepen die op doordeweekse dagen in het kasteel rond willen dolen, kunnen telefonisch contact opnemen via (0411) 62 44 41 of 06-49 26 47 84.