Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

vier jubilarissen, feest op zaterdag 31 oktober

100 jaar inzet bij brandweer Liempde

vier jubilarissen, huldiging op zaterdag 31 oktober

100 jaar inzet bij brandweer Liempde

MARGO BARTELDS

Postcommandant Edward Traa en de manschappen Ad van de Laar, Carlus van der Vleuten en Martien van de Sande zijn ieder al ruim vijfentwintig jaar actief binnen de vrijwillige brandweer van Liempde. Zaterdagavond 31 oktober wordt daar met alle collega's van het plaatselijke korps feestelijk bij stilgestaan in restaurant Hof van Liempde.

Van de Laar tekende op 1 juli 1990 een contract bij de brandweer. Traa, Van der Vleuten en Van de Sande verbonden zich op 1 september van dat jaar aan de brandweer. Alléén in 1990 werden via een advertentie nieuwe brandweerlieden gezocht. De huidige postcommandant, enthousiast gemaakt door zijn broer die al actief was bij de Liempdse brandweer, solliciteerde daarop en werd aangenomen. De andere jubilarissen zijn door collega's gevraagd om bij de brandweer te komen.

Van der Vleuten was toen al vijf jaar actief binnen de bedrijfsbrandweer van de Marsfabriek in Veghel. De opleiding had hij daar al achter de rug. ,,Meteen toen ik getekend had, kreeg ik als hoofd brandweer de pieper", vertelde Van de Laar. ,,Ik was amper thuis en de pieper ging al: het bleek écht; er stond een container in brand bij het tankstation..."

blindelings

Al heel snel waren de vier nieuwelingen besmet met het brandweervirus waarmee ze zich nog steeds met veel energie wekelijks inzetten binnen hun ploeg. Gemiddeld tussen de acht en tien uur zijn ze met hart en ziel, mét hun zestien collega's aan de slag om adequate hulp te kunnen bieden. Het is een hecht team dat goed op elkaar ingespeeld is. ,,Je moet elkaar ook blindelings kunnen vertrouwen, anders kun je dit werk niet doen", meent Van de Laar. ,,Maar het is ook heel erg gezellig samen", gaat Van der Vleuten verder.

In 25 jaar is er wel veel veranderd. Zo had Liempde in 1990 nog een zelfstandige, gemeentelijke brandweer. ,,Het was toen veel meer een club van jonge mensen", meent Van de Sande. Nu is de gemiddelde leeftijd rond de 45 jaar. Na de herindeling in 1996 werd het Liempdse brandweerkorps onderdeel van het Boxtelse team. ,,We hebben wel altijd hier de eigen kazerne gehad, maar we vielen onder commandant Frans Daniëls", gaat Traa verder. ,,Ik heb me daar altijd min of meer een buitenbeentje gevoeld", vertelt Van de Laar. ,,Het zijn toch altijd twee teams in één geheel gebleven."

Nu is de brandweer in regio's georganiseerd. Daarin zijn Boxtel en Liempde ieder weer helemaal zelfstandig. Voor de Liempdse brandweerpost is de jubilerende Traa als postcommandant eindverantwoordelijke.

vrijwilligers

Aan verscheidene branden en situaties waarbij de Liempdse brandweer actief was, kleven nog steeds bijzondere herinneringen. ,,De branden met dodelijke slachtoffers, blijven je altijd bij. Die vergeet je zéker nooit", meent Van der Vleuten. ,,Met elkaar deel je dan na afloop de ervaringen, maar ook van het thuisfront krijg je dan steun", vertelt Van de Laar. Bij heel ingrijpende situaties krijgen de brandweerlieden na afloop steun vanuit de regio van het BedrijfsOpvangTeam (BOT).
De jubilarissen herinneren zich dat in de beginjaren vooral tijd een overheersende factor was. Nu draait alles louter om veiligheid.
De Liempdse brandweer is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Om het team ook te verjongen, zijn met name zelfstandige ondernemers en mensen die in ploegendienst werken welkom. Die blijken snel te kunnen reageren op de noodoproepen. Een goede lichamelijke conditie is daarbij ook noodzakelijk.

Het Liempdse brandweerteam viert zaterdagavond zorgeloos feest, want brandweerlieden uit St. Michielsgestel slapen in de Liempdse kazerne om in geval van nood uit te rukken.

FOTO BOVEN: De jubilerende brandweerlieden. Van links naar rechts: Edward Traa, Carlus van der Vleuten (achter het stuur), Martien van de Sande en Ad van de Laar. (Foto: Gerard Schalkx).


Kerkorganist
uit Liempde
overleden

Zowel het Liempdse kerkkoor Cantate Domino als het Boxtelse ouderenkoor kregen deze week een gevoelige aderlating te verwerken. Zondag overleed hun organist: Wout Franken.

Al dertig jaar bespeelde Franken het vorig jaar nog zo fraai gerestaureerde Franssenorgel van de Sint-Jans Onthoofdingkerk in zijn woonplaats. De Liempdenaar was elke week present tijdens de eucharistieviering op zondag én op donderdagavond tijdens de repetitie van het koor Cantate Domino. ,,Wij zingen gregoriaans en dat vereist voor de organist een speciale techniek. Wout beheerste die als geen ander en wij waren dan ook erg blij dat hij wekelijks present was", vertelde secretaris Johan Onland van Liempdse mannenkoor gisterochtend.

Het heengaan van Franken kwam niet helemaal onverwacht. ,,Hij was al enkele jaren ziek, maar de afgelopen weken is het allemaal snel achteruit gegaan. Twee weken geleden speelde hij nog op het orgel...", aldus Onland.

Samen met de leden van Ons Genoegen uit Boxtel luisteren de tien zangers van Cantate Domino zaterdag 31 oktober de uitvaartdienst op. Wout Franken werd 76 jaar.



Einde seizoen voor de Liempdse schaapskudde

Het seizoen van de Liempdse schaapskudde loopt ten einde. Zondag 1 november wordt een wandeling gehouden vanaf café De Durpsherberg naar het voormalige stationnetje aan het Duits Lijntje, waar de schaapskudde verblijft. Herder Maarten Pijnenburg is hier van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig om bezoekers te ontvangen.

Wandelaars kunnen de route, die via het Sint-Janspontje door De Maai en langs de duiventoren naar het voormalige stationnetje loopt, afhalen in café De Durpsherberg aan de Dorpsstraat. Herder Pijnenburg ontvangt iedereen met een gratis kop koffie en geeft uitleg over afgelopen seizoen en de komende wintermaanden. Op dit moment lopen de rammen bij de kudde.

Lamsvlees en wol zijn producten die de schaapskudde levert. Zo is er tijdens de seizoensafsluiting gesponnen te zien en te koop. Daarnaast ontvangt iedereen een

kortingsbon om later die dag bij café De Durpsherberg een lamsstoofpotje met Vlaamse frietjes te komen proeven. Kijk voor meer informatie op www.schaapskuddeliempde.nl.

Gemonde

Allerzielenviering

De Gemondse gilden Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan en Sint-Joris & Sint-Catharina herdenken zondag 1 november op begraafplaats Den Hogert de overleden gildebroeders en gildezusters vanwege Allerzielen. De gilden stellen zich om 10.00 uur op bij de ingang en maken een rondgang. Na een korte gebedsdienst worden bloemen gelegd op de graven. Na afloop ontmoeten de aanwezigen elkaar in de gildeaccommodatie Datmunda.