Dinsdagochtend werden zeven van de achttien boombakken teruggeplaatst op het Breukelsplein. Ze werden in augustus weggehaald vanwege de kermis. (Foto: Henk van Weert).
Dinsdagochtend werden zeven van de achttien boombakken teruggeplaatst op het Breukelsplein. Ze werden in augustus weggehaald vanwege de kermis. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

ZEVEN BOMEN BLIJVEN OP PROEF ACHTER IN STATIONSSTRAAT

Boombakken terug op Breukelsplein

HENK VAN WEERT

Dinsdagochtend zijn elf van de achttien boombakken teruggebracht van de Stationsstraat naar het Breukelsplein. De groenvoorziening werd in augustus tijdelijk verhuisd vanwege de kermis. Winkeliers, maar ook veel publiek, pleitten ervoor de bomen te handhaven op de promenade die veel leegstand kent. Het college van B. en W. beloofde dat een deel van de bakken als proef mocht blijven. Die proefperiode duurt tot eind februari.

Na afloop van de kermis zegde centrumwethouder Eric van den Broek toe dat een proef van een halfjaar zou worden gehouden. In die periode zou een deel van de boombakken in de Stationsstraat gehandhaafd blijven. Deze week werd duidelijk dat het gaat om zeven van de achttien bomen. De andere elf werden onder toeziend oog van een medewerker van Van Helvoirt Groenprojecten uit Berkel-Enschot door een loonwerker weer op het parkeerterrein tussen de Breukelsestraat en de Prins Bernhardstraat geplaatst.

VOL KNOPPEN

Ondanks dat door het najaar de bladeren voor een deel al van de bomen is en het resterende groen heeft plaatsgemaakt voor fraaie herfsttinten, fronste de medewerker van Van Helvoirt de ogen bij inspectie van de magnolia's of tulpenbomen: ,,De bomen hebben toch wel wat geleden van de wind in de trechtervormige Stationsstraat. Dat zie je aan de donkere kleuren van het blad. De takken zitten echter vol knoppen, ze overleven het wel."

De boombakken zijn in 2013 bij de herinrichting van het Breukelsplein geplaatst. Je kunt ze volgens de medewerker van het groenbedrijf wel korte tijd verplaatsen, maar nu hebben ze bijna drie maanden op een andere plek gestaan. En dat komt de bomen volgens hem niet ten goede.

AMBERBOMEN

De grootste exemplaren, de zogeheten amberbomen, die ter hoogte van de Rabobank stonden, zijn allemaal teruggebracht naar het Breukelsplein en staan als markeerpunt op de 'kop' van de parkeerstroken. Daarnaast zijn voor enkele bomen (magnolia's en parottia's) autovakken opgeofferd, zoals dat ook voor de kermis al het geval was.

,,We hebben een paar weken geleden met enkele bewoners van de Stationsstraat een inventarisatie gemaakt van de plekken waar de boombakken het best zouden kunnen staan. Daarin zijn ook de wensen van de winkeliers meegenomen. Daar zijn de locaties uitgekomen, waar nu de overgebleven bomen staan", vertelde wethouder Van den Broek gisteren. Toen heeft hij ook besloten om de proef tot eind februari of begin maart te laten duren. ,,Daarna evalueren we. Als de mensen tevreden zijn, is het ook nog mogelijk om in plaats van de mobiele bakken te kiezen voor vaste bomen in de volle grond."

FOTO BOVEN: Elf van de achttien boombakken zijn dinsdag teruggebracht naar het Breukelsplein. Eind juli werden ze tijdelijk in de Stationsstraat geparkeerd vanwege de naderende kermis. Publiek en ondernemers riepen op om het groen op de promenade te handhaven. Dat resulteert in een proef van een halfjaar. (Foto: Henk van Weert).


Bromfietser
botst met auto op
Oude Rijksweg

Bij een verkeersongeval op de Oude Rijksweg in Liempde is vrijdagavond rond zeven uur een bromfietser gewond geraakt. Hij kwam vanaf de Lagevoortseweg en botste met een auto toen hij wilde oversteken. Zijn klassieke voertuig, een AGM Caferacer 50, kwam rechtop in een naastgelegen sloot tot stilstand.

De bromfietser kwam met een smak op het asfalt terecht. Omstanders schoten de gewonde man te hulp en waarschuwden de hulpdiensten. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

De auto kwam enkele tientallen meters verderop tot stilstand; de bestuurder ervan bleef ongedeerd.


'OORZAAK BRAND HUBERTUSRING NIET TE ACHTERHALEN'

Fikse roet- en waterschade in bungalow

Tijdens een uitslaande brand in de inpandige garage van een woning aan de Hubertusring in Boxtel, bleef de bewoonster maandag ongedeerd. Wel heeft zij deze week elders onderdak gekregen, omdat de woning door roet en water flink is beschadigd.

De Boxtelse brandweer rukte maandagavond om tien voor zeven met drie voertuigen uit om het vuur te blussen. Hoe de brand kon ontstaan is niet meer te achterhalen, meldt woordvoerder Leo Huijs van de regionale brandweer Brabant-Noord. Er is volgens hem geen reden om nader onderzoek te doen naar de oorzaak.

NAAR DE BUREN

De bewoonster, een oudere dame, werd maandagavond opgevangen door overburen. De buurman van het brandende pand, moest ook een nachtje elders overnachten vanwege hevige rookontwikkeling in zijn huis. Met ventilatoren werd de woning weer schoon geblazen. Daags na de brand kon de man terug naar huis, aldus de zegsman van de brandweer.

FOTO BOVEN: In de garage van een woning aan de Hubertusring, aan de rand van bosgebied Sparrenrijk, ontstond maandag door onbekende oorzaak brand. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding