Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

amateurgeoloog vindt tand in balgoij

Zeldzame haaientand in Groene Poort

Amateurgeoloog Werner Peters vond begin dit jaar in Balgoij langs de waterrand een 3,5 centimeter grote glimmende tand met kartels. Zoals wel vaker nam hij deze vondst mee naar oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel ter determinatie en daar werd duidelijk hoe zeldzaam het fossiel is. Het is de eerste keer dat er in Nederland een mensenhaaientand in deze Pliocene sedimenten gevonden is.

Samen met haaiendeskundige Taco Bor is de tand nu wetenschappelijk beschreven en onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cainozoic Research. Een 4,5 meter lange witte haai heeft de tand lang geleden verloren vlakbij de grens tussen de provincies Gelderland en Noord-Brabant. De zeldzame tand is samen met andere haaienresten te zien in oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg in Boxtel.

VEEL EERDER

Hansjorg Ahrens, educatief medewerker van museum Naturalis in Leiden, noemt de vondst 'fantastisch nieuws'. „Er worden in Nederland wel vaker haaientanden gevonden, maar ze zijn nooit dateerbaar. Daardoor wisten we niet wanneer de oudste witte haai hier leefde. Door de vondst van Werner Peters weten we dat dit dier al in het Plioceen in Nederland voorkwam en dat is in ieder geval véél eerder dan tot nu toe werd aangenomen."

De witte haai, ook wel mensenhaai genoemd, is de grootste ter wereld en bekend van vele films en natuurdocumentaires. De witte haai leeft tegenwoordig niet meer voor de Nederlandse kust. Hij zwemt in zuidelijkere wateren waar meer prooien te vinden zijn.

FOTO ONDER: De zeldzame haaientand, nu te zien in oertijdmuseum De Groene Poort. (Foto: René Fraaije).

Boxtel

Tweedehands markt

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat wordt zaterdag 31 oktober van 13.00 tot 16.00 uur een tweedehands markt gehouden. De entree bedraagt één euro, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. De huur van een verkooptafel bedraagt drie euro, reserveringen via (0411) 68 36 75 of 06-22 77 17 72.