Zes karakteristieke woningen aan de Grote Beemd komen in aanmerking te worden aangewezen als beeldbepalende gevelwand. (Foto: Henk van Weert).
Zes karakteristieke woningen aan de Grote Beemd komen in aanmerking te worden aangewezen als beeldbepalende gevelwand. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

GROTE BEEMD: BESCHERMDE GEVELWAND

Ondanks wederopbouw toch grote en luxe huizen

HENK VAN WEERT

Zes woningen die kort na de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd aan de Grote Beemd in Boxtel komen gezamenlijk in aanmerking om te worden aangewezen als beeldbepalende gevelwand. De traditionalistisch gebouwde woningblokken in de architectuur van de Delftse School kenmerken zich met name door een gemetseld trapje van drie treden en een bordes met smeedijzeren hekwerk bij de voordeur.

De wederopbouwperiode na de oorlog is belangrijk voor de Nederlandse architectuurgeschiedenis, stellen burgemeester en wethouders van Boxtel. Tijdens de wekelijkse collegevergadering werd vorige week besloten een procedure op te starten om de zes woningen die tussen 1949 en 1952 zijn opgetrokken aan de zuidzijde van de Grote Beemd aan te wijzen als gemeentelijk monument. 'Dat er ondanks schaarste en woningnood de voor die tijd grote karakteristieke middenstandswoningen aan de Grote Beemd werden gerealiseerd, is opmerkelijk', aldus B. en W.

De panden zijn door de plaatselijke monumentencommissie aangedragen voor een beschermde status vanwege bouwtype en -stijl maar ook vanwege materiaalgebruik. De grote mate van gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering zijn mede aanleiding om tot een monumentenstatus te komen, oordeelt het college.

Afzonderlijk zijn de zes woningen niet bijzonder genoeg om ze aan te wijzen als gemeentelijk monument. Daarvoor is binnenshuis en aan de achterkant in de loop van de jaren te veel vertimmerd.

Aangezien de monumentencommissie zelf het voorstel indiende, is zij akkoord met het voorstel van B. en W. ,,We hebben er vorige week over gesproken en stemmen ermee in. In die vergadering zijn ook nog enkele bewoners geweest met vragen over wat zo'n monumentale status nu precies inhoudt. Wij willen graag dat de gevelwand één geheel blijft qua uitstraling", vertelt Henk Toonen van de monumentencommissie in een toelichting. ,,Enkele bewoners geven aan trots te zijn dat hun woning straks een monumentale status krijgt." Voordat een definitief besluit wordt genomen, kunnen de bewoners nog reageren op het voornemen.

DE ARK

De zes woningen werden ontworpen door Cees Geenen (1902-1973), die samen met Leo Oskam een architectenbureau in Eindhoven had. Het bedrijf bestaat nog altijd bekend onder de naam Bureau voor Architectuur GOW. In Boxtel is nóg een pand dat typisch is voor de Delftse School: het onderkomen van Tiga Health & Beauty aan de Prins Bernhardstraat, in 1938 gebouwd als jeugdhuis De Ark.