Jeugdige deelnemers aan de Nacht van de Nacht-wandeling in de Liempdse buurtschap Kasteren speuren in een uilenkast. (Foto: Peter de Koning).
Jeugdige deelnemers aan de Nacht van de Nacht-wandeling in de Liempdse buurtschap Kasteren speuren in een uilenkast. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PRIMEUR: COÖPERATIE DOMMELSTROOM

Sint-Michielsgestel krijgt eerste waterkrachtcentrale

Sint-Michielsgestel gaat plaats bieden aan de eerste coöperatieve waterkrachtcentrale van Nederland. Bij een stuw in de Dommel moet de centrale verrijzen; de buurgemeente van Boxtel is met waterschap De Dommel en natuurorganisatie Brabants Landschap een van de initiatiefnemers. Inwoners van alle Gestelse kernen, dus ook Gemonde, kunnen zich aansluiten bij de coöperatie en zo kiezen voor lokaal opgewekte groene stroom.

De onlangs opgerichte coöperatie heet Dommelstroom en hield afgelopen zaterdag een eerste wandeling naar de plek waar de waterkrachtcentrale moet komen. Belangstellenden kunnen ook op de zaterdagen 7 en 21 november een kijkje gaan nemen. De tocht vertrekt om 10.30 uur vanaf het Petrus Dondersplein in Sint-Michielsgestel.

De waterkrachtcentrale zal de kracht van de Dommel gebruiken om elektriciteit op te wekken. Van deze groene stroom kunnen straks meer dan 170 huishoudens in Sint-Michielsgestel gebruik maken. De initiatiefnemers zijn Jan en Bram Taks die de Energiecoöperatie Dommelstroom hebben opgericht.

Dommelstroom brengt de inwoners van deze regio op de hoogte van de plannen voor de waterkrachtcentrale tijdens twee informatieavonden. Dat gebeurt heden, donderdag 29 oktober in Berlicum (Den Durpsherd) en op donderdag 5 november in Sint-Michielsgestel (cultureel centrum De Huif). De bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur en zijn bedoeld om inwoners bij te praten over de Dommel als energiebron. Ook de wijze waarop zij via de aankoop van 'Dommelstroomdelen' zelf kunnen investeren in groene energie, wordt uit de doeken gedaan. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@dommelstroom.com.

Liempde

Vogelmarkt

Vogelvereniging De Notenkraker houdt zaterdag 31 oktober van 07.30 tot 11.00 uur haar maandelijkse vogel- en kleine huisdierenmarkt. De markt wordt gehouden in en om de accommodatie van handboogclub l'Union aan de Heidezoom 2. De vereniging benadrukt dat er geen aanbod is van sierpluimvee, loopvogels en postduiven; de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verricht controles. De entree bedraagt 1,50 euro, kinderen hebben gratis toegang.


WANDELING IN BUURTSCHAP KASTEREN

Liempdse jeugd weet veel van nachtelijke natuur...

Net als andere natuurorganisaties in Nederland hield de Natuurwerkgroep Liempde een activiteit in het kader van de Nacht van de Nacht. Ruim tachtig natuurliefhebbers, onder wie veel kinderen, deden mee aan de wandeltocht in het donker.

Er was een route uitgezet die startte bij café 't Groene Woud (Kasterensestraat) en via De Maai en de Hoevedreef weer terug naar het beginpunt voerde. Onderweg werd op vijf punten informatie gegeven over wat er 's nachts in de natuur zoal te beleven is. Er werd verteld over dassen, uilen en vleermuizen. Er liepen veel leden mee van Natuurwerkgroep Liempde. ,,De kinderen bleken opmerkelijk veel kennis te hebben. Een belofte voor de toekomst!", stelt de Natuurwerkgroep op haar website.

MEER MENSEN DAN OOIT

Landelijk trok de Nacht van de Nacht zaterdag meer bezoekers dan ooit. In alle provincies waren de bezoekersaantallen 10 tot 25 procent meer dan vorig jaar. Zeeland trok de meeste bezoekers. Daar waren zo'n 10.000 mensen op de been om te genieten van de donkere nacht en de tientallen activiteiten.

Met de Nacht van de Nacht vragen de natuur- en milieufederaties aandacht voor lichtvervuiling en energiebesparing. Nederland is samen met België het meest verlichte land van Europa. De meeste Nederlanders vinden dat dat minder kan, stellen de organisatoren. Acht van de tien mensen wil dat reclameverlichting en zogeheten aanlichting van kantoren 's nachts uitgaat. Vijf van de tien mensen vindt dat de overheid deze nachtelijke verlichting zou moeten verbieden.

Daarnaast vindt 61 procent van de Nederlanders dat veel lantaarnpalen in de nacht gedimd of gedoofd kunnen worden als er minder verkeer is. Voornamelijk om hiermee energie en geld te besparen. Dat veel reclame of verlichting in kantoren de hele nacht blijft branden wekt ook ergernis op bij publiek. Daar ergert 63 procent van de ondervraagden zich aan, zo is te lezen op www.nachtvandenacht.nl.

AMBASSADEURS

Niet alleen een meerderheid van de Nederlanders vindt dat we spaarzamer en slimmer met verlichting moeten omgaan. Als ambassadeur van de Nacht van de Nacht roepen ook bekende Nederlanders daartoe op. ,,De manier waarop we nu nog met licht omgaan is vrij lomp, dan kan veel slimmer, veel creatiever. Door inzet van technologie kun je mooier, duurzamer en slimmer verlichten", aldus ambassadeur Daan Roosegaarde, die bekend is als kunstenaar, ondernemer en innovatiepionier.

Wetenschapsjournalist en -publicist Govert Schilling vraagt aan bedrijven en gemeenten niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht, maar vaker lichten te doven. Zodat kinderen die nu opgroeien ook kunnen ervaren hoe mooi ons sterrenstelsel is. ,,Het is natuurlijk onzin om de hele nacht reclameverlichting te laten branden, die energie kan veel beter benut worden", aldus cabaretier en schrijver Vincent Bijlo.

FOTO ONDER: Jeugdige deelnemers aan de Nacht van de Nacht-wandeling in de Liempdse buurtschap Kasteren speuren in een uilenkast. (Foto: Peter de Koning).