Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

paul saris geïnstalleerd als leutvorst van de ploegers

Prins Primus zet de toon in Liempde

Nadat prinsenvereniging De Ploegers wekenlang hints verspreidde, was het zaterdagavond zover: de nieuwe leutvorst werd bekendgemaakt. In ploegerspaleis Hof van Liempde werden prins Primus en adjudant Johan geïnstalleerd. De spreuk voor dit seizoen luidt: 'Liemt zet de toon!'

Voorafgaand aan de installatie bracht de prinsenvereniging acht tips de wereld in. Tal van namen kwamen voorbij, zoals Maarten Termeer, René van de Ven, Edward Traa, Jos Sanders, Aimee de Windt, Dennis Verhoeven, Patrick van de Ven, Jurgen van Haaren, John Maas, Eugène van Abeelen en Jos Saris. Uiteindelijk bleek de presentator van de avond, Paul


Elf-elfbal voor

Oggelvorsen en

Kwakbollekes

Het carnavalsseizoen in Esch gaat traditioneel van start met het Elf-elfbal. In dorpshuis De Es worden zaterdag 7 november de hoogheden voor de Oggelvorsen en Kwakbollekes bekend gemaakt.

Het leutseizoen in Oggelvorsenpoel staat dit jaar in het teken van het thema: 'D'r schittert goud vur jong en oud'. De leerlingen van groep 8 van de Sint-Willibrordusschool openen met hulp van de organisatie van het Keinder Kupkes Festival om 19.00 uur het bal met een spetterend optreden. Ook de dansmariekes laten zich zien.

Vervolgens wordt op een ludieke manier bepaald wie Lois Boleij gaat opvolgen en als jeugdprins of -prinses gaat regeren over de Kwakbollekes. Ook de ceremoniemeester, de raad van elf en de adjudant(e) van de jeugdprins(es) worden gekozen.

Later op de avond wordt bekend wie prins of prinses van de Oggelvorsenpoel wordt bekend of prins Wilhelm d'n Urste, beter bekend als Wil van Gemert, het stokje overdraagt, of nog een jaar langer voorop gaat in de polonaise.

Saris, de opvolger van prins Witte d'n Urste.

,,Allemaal zijn we trotse inwoners van ons mooie dorp Liempde. Een dorp dat als kleine, hechte gemeenschap, vaak de juiste toon weet te zetten, en zich regelmatig regionaal, soms nationaal en zelfs een enkele keer internationaal, op een positieve manier weet te 'tonen'. 'De toon' wordt dus een soort van leidraad in het komend carnavalsseizoen", aldus prins Primus. Zo is hij de jongste zoon van de Liempdse smid Toon Saris, en weet adjudant Johan, als muzikant in hofkapel De Kromploegers en fanfare Concordia, meestal de juiste toon te blazen.

,,Het ligt in onze ogen dan ook voor de hand, dat we de juiste 'toon' het komend carnavalsseizoen eens extra gaan benadrukken", aldus de nieuwbakken prins. ,,Met de spreuk 'Liemt zet de toon!' gaan we zorgen voor een spetterend carnavalsseizoen waarin vooral plezier, leut en gein de boventoon zullen voeren."

actief

Paul Saris is geboren in Liempde, getrouwd met Ingrid en heeft drie kinderen: Margo, Antje en Sofie. Adjudant Johan van den Heuvel is geboren in Lennisheuvel, maar woont alweer ruim 45 jaar in Liempde. Hij is getrouwd met Gerardi en zij hebben twee kinderen: Jorn en Lotte. In het dagelijks leven brengt zijne doorluchtige hoogheid bieren in diverse horecabedrijven en op evenementen en festivals aan de man. Johan is werkzaam bij het Liempdse bedrijf Sanders Machinebouw.

KOSTER

Samen met zijn echtgenote Ingrid is prins Primus druk in de weer met tal van activiteiten in Liempde. Zo zijn ze allebei actief in diverse commissies binnen De Ploegers en is Paul voorzitter van vereniging Terug in d'n Tèd en de Brabantse Oldtimerdag. Bovendien is hij actief in het bestuur van de Jeugdsoos, wil hij nog wel eens een helpend handje toesteken bij Algemeen Belang Liempde en Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) en is bijna wekelijks koster in de Sint-Jans Onthoofdingkerk.

FOTO BOVEN: Paul Saris (links) werd zaterdagavond geïnstalleerd als prins Primus van Ploegersland. De Liempdenaar wordt terzijde gestaan door adjudant Johan van den Heuvel. (Foto: De Ploegers).

Liempde

Zonnebloemloterij

De Liempdse afdeling van nationale vereniging De Zonnebloem, die zich inzet voor mensen met een lichamelijke beperking of die zich eenzaam voelen, verkocht onlangs loten. Vorige week vond de trekking plaats en in Liempde zijn twee prijzen gevallen. Het betreft de lotnummers 628436 en 628795. De totale uitslag van de loterij staat op www.zonnebloem.nl/loterij. Mensen kunnen de winnende loten opsturen naar Pondres, ter attentie van Zonnebloemloterij, postbus 1279, 5004 BG in Tilburg.

Broodje Brandweer

Lunchen bij de brandweer? Dat kan woensdag 4 november in de brandweerkazerne aan de Oude Postbaan in Liempde waar zelfstandig wonende ouderen welkom zijn bij de manifestatie Broodje Brandweer. Brandweermannen en -vrouwen vertellen er over hun vak en geven bezoekers tips om hun woonomgeving brandveiliger te maken. Opgeven kan via www.broodjebrandweer.nl. De lunch duurt van 11.00 tot 13.00 uur.