Een waterput aan de Pastoor Dobbeleijnstraat 2 in Liempde. (Foto: Ruud van Nooijen).
Een waterput aan de Pastoor Dobbeleijnstraat 2 in Liempde. (Foto: Ruud van Nooijen). Foto: Annelieke van der Linden

Waterputten

keren terug

in Liempde

In het voorjaar is de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) in samenwerking met stichting De Brabantse Boerderij gestart met de bouw van tien authentieke waterputten in Liempde, voorzien van een boom met putmik. Inmiddels is bijna de helft van deze waterputten gerealiseerd.

Mensen kunnen de waterputten bewonderen aan de Pastoor Dobbeleijnstraat 2, Sortestraat 2, Spurkstraat 2, Gemondesestraat 14 en Barrierweg 42. Op het erf van laatstgenoemde adres moet de put nog opgemetseld worden met stenen. De overige putten komen aan de Hogenbergseweg 30, Donkerstraat 2, Raadhuisplein 4, Barrierweg 23 en op het erf van toekomstig bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4.

Dit project is één van de activiteiten van de SPPiLL-werkgroep Natuur- en cultuurprojecten. Vrijwilligers van deze groep hebben als doel om van oudsher typerende natuur- en cultuurhistorische elementen weer terug te brengen in het Liempdse landschap. ,, Zonder de inzet van vrijwilligers was het niet zo snel gegaan", aldus voorzitter Lex Schregardus van de werkgroep.

Jurjen Dijk woont in een boerderij aan de Sortestraat 2, waar één van de waterputten is geplaatst. ,,De put overtreft alle verwachtingen. Een mooi resultaat waar de vrijwilligers hard aan gewerkt hebben. Al ging het niet altijd zonder slag of stoot. Bij het graafwerk werd een waterleiding geraakt, maar dit is weer netjes opgelost."