Jacques van der Velden bij de bak met loden letters van Drukkerij Tielen. ,,Ik weet nog precies de volgorde zoals ze in de letterbak horen te liggen. We pakten ze blindelings.
Jacques van der Velden bij de bak met loden letters van Drukkerij Tielen. ,,Ik weet nog precies de volgorde zoals ze in de letterbak horen te liggen. We pakten ze blindelings." (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EXPOSITIE IN MUBO OVER RUIM 70 JAAR BRABANTS CENTRUM

Alsof je alles weer opnieuw beleeft...

HENK VAN WEERT

,,Veel van wat we hebben meegemaakt, komt nu weer voorbij. Hartstikke mooi. De geschiedenis komt weer tot leven aan de hand van deze pagina's." Kees van Loon is enthousiast over de tentoonstelling 'Is de krant er al?' in museum MuBo. Echtgenote Gerda niet minder. ,,Dit geeft een heel goed beeld van zeventig jaar historie in Boxtel en omgeving. Mooi gedoseerd qua foto's en tekst. Je raakt niet uitgekeken..."

Kees en Gerda wonen in Liempde en waren nog niet eerder in het vorig jaar geopende museum aan de Baroniestraat. ,,Maar toen we donderdag in Brabants Centrum lazen over de expositie die hier is ingericht over de krant, zeiden we meteen tegen elkaar: 'Daar moeten we naartoe'. Het is prachtig wat hier in beeld wordt gebracht. Het lijkt wel of al die voorvallen nog meer binnenkomen dan op het moment dat ze actueel waren", vertelt Kees.

OUDE ADVERTENTIES

Ook Gerda, de vrouw van Kees, kijkt haar ogen uit en bladert door een ingebonden jaargang uit de jaren zestig die op een standaard ter inzage staat ,,En die advertenties dan. Wat leuk! Een pond verse worst voor 1,68 gulden. En oh, De Bijenkorf, het warenhuis van de familie Van Kol. Dat zat aan de Stationsstraat destijds. En Van Hout Ververgaard. Dat was toch een modezaak aan de Breukelsestraat?", vraagt Gerda. ,,Nee hoor", zegt een andere bezoeker. ,,Marie van Hout had haar winkel op de hoek van de Stationsstraat en de Molenstraat, in het pand waarin nu juwelierszaak Le Cloc Caduc is gevestigd." ,,Och ja", lacht Gerda, ,,nou weet ik het weer!"

Elke donderdagavond kijkt de Liempdse reikhalzend uit naar het moment dat de brievenbus kleppert. ,,'t Boxtels Krèntje - want zo noemen wij het altijd - kan ik niet missen. Daar kan geen andere krant tegenop!", benadrukt Gerda.

FEEST VAN HERKENNING

De expositie over ruim zeventig jaar nieuwsblad Brabants Centrum in museum MuBo bezorgt bezoekers een feest van herkenning. Niet alleen aan de hand van de greep uit de duizenden foto's en krantenpagina's die sinds de eerste editie van de lokale krant op 1 december 1944 verschenen. Ook dankzij materialen waarmee de kranten werden gedrukt. De eerste dertig jaren bij de plaatselijke Drukkerij Tielen en daarna bij Janssen Pers in Gennep. Juist deze onderdelen van de tentoonstelling trokken Jacques der Velden zondag naar MuBo.

De 76-jarige Boxtelaar meldt zich bijna verontschuldigend aan de balie. ,,Ik ben eigenlijk van de concurrent", klinkt het grinnikend als hij een kaartje koopt. Jacques was vijftien jaar toen hij aan de slag ging als zetter bij Timmermans & Bordat, die andere Boxtelse drukkerij, maar inmiddels al lang verdwenen. Bij de bak met loden letters die Drukkerij Tielen beschikbaar stelde voor de tentoonstelling, vertelt Jac dat de ervaren letterzetters blindelings de loden letters in een zogeheten zethaak plaatsen. ,,Kijk, dat is bovenkast en dat onderkast. Of, voor mensen zonder grafische kennis: hoofd- en kleine letters."

MEER DAN VERWACHT

Maar Jacques kijkt ook zijn ogen uit naar al die krantenpagina's en foto's in lijsten en vitrines. ,,Heel interessant hoor. Sjonge, wat hebben we in al die jaren toch veel meegemaakt... Het komt allemaal weer terug als je het zo voor je ziet. Erg mooi!" In het gastenboek op de balie van MuBo is ook oud-typograaf Jan Hazenberg enthousiast nadat hij de expositie heeft gezien: 'Veel meer dan verwacht' en 'Knap werk geleverd', schrijft hij.

De tentoonstelling 'Is de krant er al?' is tot 10 januari 2016 te bezichtigen. Museum MuBo is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegangskaarten kosten 3,50 euro, jongeren van 12 tot en met 18 jaar betalen 2 euro.

FOTO BOVEN: Jacques van der Velden bij de bak met loden letters van Drukkerij Tielen. ,,Ik weet nog precies de volgorde zoals ze in de letterbak horen te liggen. We pakten ze blindelings." (Foto: Peter de Koning).