Afbeelding
Foto: Peter de Koning

leden kbo leggen examen af, leerlingen amaliaschool jureren

Krulletjes of kruisjes voor de fietsers...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

In het kader van de provinciale campagne Nul Verkeersdoden Brabant organiseerde de Katholieke Bond van Ouderen al een actiedag op de Markt, een informatiemiddag over fietsen en e-bikes en een vrijblijvend autorijexamen met instructeurs. Vrijdag kregen KBO-leden de kans een fietsexamen door Boxtel af te leggen. De jury bestond uit leerlingen van de Prinses Amaliaschool...

Met een formulier en pen op schoot zat Sriyani Reijnaerdts uit groep 6/7 samen met volwassene Annie van den Boogaard op een stoeltje nabij de kruising van het Pastoor de Beer-pad met de Achterberghstraat. ,,We letten vooral op of de fietsers afstappen, over het zebrapad wandelen, hun hand uitsteken en goed kijken naar het verkeer", vertelde de leerlinge van de Prinses Amaliaschool. ,,En op de terugweg steken de deelnemers opnieuw de Achterberghstraat over."

Hoewel de scholieren assistentie krijgen van een volwassene, was hun beoordeling doorslaggevend. ,,Oudere mensen zeggen vaak dat ze alles beter kunnen dan jongere mensen. Ik ben benieuwd of dat echt zo is..."

Directeur Stephan van de Vries van de Prinses Amaliaschool liet weten dat de school vaker samenwerkt met de KBO. ,,Regelmatig komen ouderen in de klas om te vertellen over vroeger. Toen we spraken over de actie 'Nul Verkeersdoden', ontstond het idee om de kinderen te laten jureren, erg leuk."

gefocust

Inmiddels was de eerste deelnemer aan het fietsexamen, Sina van Alphen, gepasseerd. ,,Zij doet het heel goed", aldus Sriyani. ,,Ze keek goed en stapte van de fiets af. Daarom krijgt ze een krulletje." De leerlinge deelde ook een aantal kruisjes uit, met name voor de deelnemers die fietsend over het zebrapad gingen. Sriyani: ,,Binnenkort heb ik zelf fietsexamen en nu weet ik nóg beter waar ik op moet letten."

Van Alphen vertelde na afloop dat ze minstens één fout had bij het praktijkexamen. Ik vergat mijn hand uit te steken op de rotonde De La Salle richting de Schijndelseweg." De tocht van vijf kilometer lang verliep verder prima, vertelde de Boxtelse. ,,Ik trok veel bekijks met het oranje hesje en kwam veel bekenden tegen die even wilde buurten. Maar ik moest door", lachte ze. Haar kleindochter zat ook in de verkeerexamenjury. ,,Ik ben waarschijnlijk zo gefocust geweest, dat ik haar niet eens heb gezien..."

Van Alphen fietst regelmatig. ,,Zo regel ik ook de fietstochten bij de KBO, dus ik moest wel meedoen aan het examen. Ik heb de route niet geoefend, maar wel even op het papier gekeken waar ik naartoe moest. Boxtel is bekend terrein."

Voorafgaand aan het praktijkexamen legden de KBO-leden een theorietest af in de grote zaal van gemeenschapshuis De Walnoot. ,,Ik vond het behoorlijk lastig", aldus Van Alphen. ,,Er worden allerlei situaties beschreven en je moet vervolgens aangeven wie voorrang heeft." De leerlingen uit groep 6/7 kijken ook de theorie-examens uit. Op vrijdag 6 november krijgen de deelnemers de uitslag. Tijdens een bijeenkomst zal wethouder Herman van Wanrooij de certificaten uitreiken.

FOTO BOVEN: Sina van Alphen (rechts) passeerde de eerste jurypost, waar Sriyani Reijnaerdts en Annie van den Boogaard de deelnemers aan het verkeersexamen beoordeelden. (Foto's: Peter de Koning).


11 jaar Gin Verstand

De Boxtelse carnavalsclub Gin Verstand viert zaterdag 31 oktober het elfjarig bestaan. In café D'n Hendrik aan de Markt loopt vanaf 20.30 uur een openbare feestavond van stapel met optredens van zanger Tim Schalkx en deejay Servé.

Voorafgaand aan het praktijkgedeelte stond een theorie-examen op het programma.