Emma belt tijdens de auditie met de schipper van Sinterklaas. Ze was een van de bijna honderd deelnemers aan de audities voor Stapel op Sint. (Foto: Peter de Koning).
Emma belt tijdens de auditie met de schipper van Sinterklaas. Ze was een van de bijna honderd deelnemers aan de audities voor Stapel op Sint. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

AUDITIE 'STAPEL OP SINT' LOKT BIJNA HONDERD KINDEREN

Even de schipper van de Sint bellen...

MARC CLEUTJENS

Boxtel gaat een bijzonder sinterklaasfeest vieren dat al begint op zaterdag 14 november, als de Goedheiligman voet zal zetten op de vaste wal. Met Stapel op Sint wordt gewerkt aan een evenement dat vanaf de intocht tot de viering van pakjesavond heel veel kinderen zal verrassen. Er worden zelfs sinterklaasfimpljes gemaakt; de audities vonden zaterdag plaats in B-Town.

De precieze details van Stapel op Sint moeten nog uitgewerkt worden, maar vaststaat dat Boxtel een heel ander Sinterklaasfeest gaat beleven dan de afgelopen jaren gebruikelijk was. Bovendien zal Sinterklaas met zijn Pieten veel vaker dan anders te zien zijn.

Stapel op Sint is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Boxtel, stichting Boxtel Vooruit en Beleef Boxtel waaraan ook nauw wordt meegewerkt door Brabants Centrum en Omroep Dommelland. In verschillende werkgroepen worden de festiviteiten in Boxtel voorbereid.

Een van de nieuwtjes tijdens de sinterklaastijd is dat kinderen op zoek gaan naar een geschikte slaapplaats voor de Goedheiligman. Dat doen ze in korte videoclips waarin verslag wordt gedaan van de zoektocht naar een plek waar de Sint en zijn Pieten kunnen overnachten, maar waar zij ook alle pakjes en chocoladeletters kunnen opbergen.

Voor de audities voor het Sinterklaas Squad, dat de zoektocht naar de slaapplek voor de Sint gaat uitvoeren, werd zaterdagmiddag in jongerencentrum B-Town een auditie gehouden. Bijna honderd basisschoolkinderen hadden zich vorige week aangemeld, na een oproep in bijna alle bovenbouwgroepen.

MOP VERTELLEN

De kandidaat-acteurs kregen om de beurt de kans om in pakweg twee minuten te laten zien of ze geschikt waren voor een leuke filmrol. De jury bestond uit hoofdredacteur Roel Jongenelen van Omroep Dommelland, regisseur Lieke Faber en omroepstagiair Bernadette de Jong. Vrijwilligers van de lokale omroep begeleidden de kinderen en voerden de regie in B-Town.

Chimène (10) van De Vorsenpoel was als een van de eersten aan de beurt. ,,Ik moest een mop vertellen, maar dat was best moeilijk", lacht ze. ,,Ook moest ik laten zien dat ik een stoere rol kon spelen. Nou, dat lukte wel. Ik houd van bootcamp en zit op paaldansen. Ook moest ik de politie bellen omdat de cadeautjes van Sinterklaas gestolen werden. Heel leuk!"

Klasgenoot Emma (10) is dol op acteren. ,,Het is heel leuk om aan een auditie mee te doen. Het is mijn droom om later te gaan acteren", vertelt ze. ,,Tijdens de auditie moest ik de schipper van Sinterklaas bellen om te vertellen dat Sinterklaas al in Boxtel was." Emma heeft al enige acteerervaring. ,,Bij de scouting heb ik ook al eens in een film gespeeld."

Mitchell (10) volgt lessen bij Geert Hoes en werd aangespoord door zangdocent Inge van den Biggelaar - beter bekend als Inch - om mee te doen aan de auditie. ,,Acteren is gaaf en geeft je energie", straalt Mitchell na zijn twee minuten durende optreden voor de jury. ,,Ik doe al veel aan toneel, maar meedoen aan het Sinterklaas Squad is ook gaaf. Dan kom ik straks op tv."

ZOEKTOCHT

Binnenkort worden meer details bekendgemaakt over de intocht van Sinterklaas in Boxtel. Het is verder de bedoeling dat zoveel mogelijk kinderen in de aanloop naar 5 en 6 december een bezoek brengen aan de slaapplek van de Sint en zijn Pieten. Waar die is? Dat wordt een zoektocht voor de kinderen van het Sinterklaas Squad...

FOTO BOVEN: Emma belt tijdens de auditie met de schipper van Sinterklaas. Ze was een van de bijna honderd enthousiaste deelnemers aan de audities voor Stapel op Sint. (Foto's: Peter de Koning).

Ook Saraphina deed enthousiast mee aan de audities van Stapel op Sint.