Afbeelding
Foto: Peter de Koning

loopevenement lokt 180 atleten naar sparrenrijk

Sparrenbosloop: parel van Boxtel

MARGO BARTELDS

Het zonnige weer verhoogde zondag in Sparrenrijk voor atleten en supporters zeker de ambiance bij de Don Quichotte Sparrenbosloop die Marvel voor de 48e keer organiseerde. Traditiegetrouw opent de Boxtelse atletiekvereniging met dit loopevenement voor jong en oud het cross-seizoen. Atleten Gerwin van den Hurk (Prins Hendrik Vught) en Marlin van Hal (De Keien Atletiek Uden) wonnen de wedstrijd op onverharde ondergrond.

Het eerste startschot van de dag werd stipt om half elf gelost voor de jeugdleden van 10 tot en met 15 jaar en de senior-recreanten. Zij kregen één uur de tijd om vijfmaal het parcours hardlopend af te leggen. In totaal hadden ze dan 7,7 kilometer in de benen. Het, af en toe flink modderige, parcours bestond uit één ronde van iets meer dan anderhalve kilometer.

De jeugdleden mochten na één ronde finishen. De meeste van de vijftien deelnemers liepen één of twee rondes, maar het enthousiasme van jeugdlid Mike van den Braak van AV Marvel kende geen grenzen. Mét de recreanten liep ook de volledige afstand en finishte na 49.59 minuten. De elfjarige atleet loopt het liefst crosswedstrijden. ,,Lekker hardlopen in de natuur is véél fijner dan een stratenloop of een wedstrijd op de atletiekbaan.

De deelnemers werden door veel supporters toegejuicht. Kleuters schreeuwden hun stemmetjes schor als hun deelnemende vader of moeder weer in het zicht kwam. ,,Hup papa, hup papa", klonk het, waarbij geklapt werd alsof hun leven er van af hing. Tijd en gelegenheid om even op adem te komen, kregen de deelnemers van hun enthousiaste kroost vaak maar amper.

grote regio

Ramon van Weert passeerde als eerste van de recreanten de finish. De Marvelatleet is net hersteld van een blessure en was blij met het resultaat. ,,Het is best een snelle cross. Nog niet ál te modderig; een mooie thuiswedstrijd om het winterseizoen te openen", verklaarde Van Weert na afloop. Deelnemers kwamen uit een redelijk grote regio. Zelfs uit Mill kwamen atleten naar Boxtel gekomen om het cross-seizoen te openen. De Schijndelse Alma Engelhart stelde genieten voorop. ,,De tijd is voor mij niet belangrijk. De mooie natuur, het buiten zijn én de gezelligheid: dat telt", vertelde ze toen ze weer op adem kwam."

De officiële AU-wedstrijden, - AU staat voor Atletiekunie - startten een uur later, waardoor het de gehele zondag gezellig druk was in Sparrenrijk. Een team van 25 vrijwilligers van Marvel was zondagmorgen al om 07.00 uur begonnen met de voorbereidingen om de sporters een soepel verlopende wedstrijd te bezorgen en zowel lopers als toeschouwers de nodige voorzieningen te bieden. De inwendige mens tijdens de Sparrenbosloop wordt al jaren verzorgd door Annemie Veldhuizen en Wilma Gokke. Zij zijn al zo'n twintig jaar op elkaar ingespeeld. Ook nu stonden grote pannen erwtensoep klaar om ieders stevige trek te kunnen stillen.

Marvelbestuurslid Karel Veldhuizen maakt al dertig jaar deel uit van de wedstrijdleiding tijdens de Sparrenbosloop. ,,Een cross is een andere discipline dan een stratenloop", legde Veldhuizen uit, terwijl hij intussen de wedstrijd nauwkeurig volgde. ,,Voor de vereniging is deze wedstrijd een pareltje; een fraai parcours en altijd met schitterende herfstkleuren. En nu schijnt ook het zonnetje nog: prachtig", vertelde Veldhuizen enthousiast. Intussen hoorden de sporters via de speaker: ,,Blijf lachen, denk aan de fotografen"! Dát lukte niet alle sporters meer na de heftige inspanning...

Na afloop werden de verschillende kampioenen gehuldigd. Van den Hurk won bij de mannen, terwijl Marlin van Hal de eerste prijs kreeg bij de vrouwen. Alle uitslagen zijn te bekijken op www.avmarvel.nl.

FOTO BOVEN (GROOT): De start van de 48e editie van de Sparrenbosloop, midden in de bossen...

Gerwin van den Hurk schreef de Sparrenbosloop op zijn naam. (Foto's: Peter de Koning).