SP TREKT AANGEKONDIGDE MOTIE TEGEN EIGEN WETHOUDER IN

Boxtel herziet zeven boetes bijstandsfraude

De SP-fractie trok dinsdag in het begrotingsdebat haar aangekondigde motie over boetes aan bijstandsgerechtigden in. Dat gebeurde na de toezegging van het college van B. en W. om de zeven boetes van meer dan vijfhonderd euro die in 2013 en 2014 waren opgelegd, te herzien.

De SP-fractie had om een herbeoordeling van alle 55 boetes gevraagd. Het college antwoordde in eerste instantie dat dit heel veel werk zou betekenen voor ambtenaren, terwijl de gemeente al heel zorgvuldig te werk was gegaan. Na een hernieuwde oproep van fractievoorzitter Dave van de Ven en diens aangekondigde motie besloten burgemeester en wethouders de opgelegde boetes voor bijstandsfraude opnieuw te bekijken. Daarbij rekening houdend met de uitspraak van de rechter die in november vorig jaar bepaalde dat de straffen vaak onrechtvaardig uitpakken.

Wie betrapt wordt op bijstandsfraude betaalt niet alleen het te veel ontvangen bedrag terug, maar ook nog eens een boete die net zo hoog is als dat bewuste bedrag. En dat staat in geen verhouding tot boetes die doorgaans in het strafrecht worden opgelegd.

WET NIET OPTIMAAL

In een brief aan het kabinet leggen veertien gemeenten, waaronder Amsterdam, uit dat zij de boetes vanwege discutabele wetgeving gaan herzien. Zij vragen daarbij een financiƫle tegemoetkoming van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Het kabinet heeft erkend dat de wetgeving niet optimaal was en komt met een nieuw wetsvoorstel.

SP-wethouder Eric van den Broek zegt dat het gemeentebestuur van Boxtel de argumentatie van deze veertien gemeenten wel kan volgen. ,,Maar het liefst zou ik zien dat de aangekondigde wetswijziging toegepast wordt met ingang van 1 januari 2013. Dan is er ook een juridische basis voor heroverweging voor alle boetes en het geldt dan voor alle gemeenten. Het college zegt toe om deze zienswijze richting de 14 betreffende gemeenten te zenden om op die manier hun pleidooi vanuit Boxtel te ondersteunen."

SP-fractievoorzitter Van de Ven zei in het begrotingsdebat tevreden te zijn met de toezeggingen van het college en daarom van zijn motie af te zien.