Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Bijltjesdag voor kastanjeboom nadert...

Het gemeentebestuur van Boxtel hakte dinsdagochtend de knoop door: de aangevraagde kapvergunning voor de beeldbepalende kastanjeboom nabij de Zwaanse Brug wordt verleend. Nadat de bezwaar- en beroepsprocedure is doorlopen, gaat de boom om. De witte kastanje krijgt een opvolger: een beuk.

,,Bezwaren tegen de kapvergunning zullen er ongetwijfeld komen", aldus wethouder Herman van Wanrooij. Zo is kort na de bekendmaking de Facebookpagina 'Red de witte kastanje Boxtel' gelanceerd. ,,Wat vaststaat, is dat de boom ziek is en daardoor onveilig is. We volgen de standaard bezwaar- en beroepsprocedure, maar als we ook maar één aanwijzing krijgen dat de boom nóg onveiliger wordt, gaat hij om. We willen geen zwaargewonden op ons geweten hebben."

Uitbater John van de Langenberg van restaurant De Rechter, het terrein waar de boom geworteld is, heeft met architectencollectief BAeSS en de gemeente een inrichtingsplan gemaakt waarin groencompensatie is opgenomen. Om een waarde opvolger voor de kastanje neer te zetten, is hulp gevraagd aan Heemkundekring Boxtel. Vroeger blijkt er een beuk op de plek in het centrum te hebben gestaan, waardoor gekozen is voor deze boomsoort. ,,De beuk die er komt te staan, is al een flinke boom", aldus landschapsarchitecte Edith Kolkman. Ook zijn rhododendronstruiken en een tweede boom opgenomen in het plan. Bovendien komt er een vlonder aan de Dommel. (Foto: Peter de Koning).