Afbeelding
Foto: Henk van Weert

GEMEENTERAAD BOXTEL STELT BEGROTING 2016 VAST

Boxtel lokt winkeliers met geldbuidel

HENK VAN WEERT

In een poging om winkels meer te centreren in het zogeheten kernwinkelgebied rondom Markt en Rechterstraat, probeert de gemeente Boxtel ondernemers over te halen te verhuizen vanuit zogeheten aanloopstraten zoals Stationsstraat, Molenstraat en Breukelsestraat. Door winkeliers een financiële bijdrage in het vooruitzicht te stellen voor verhuis- en herinrichtingskosten zijn zij makkelijker over de streep te trekken, zo is de verwachting.

Dergelijke financiële bijdragen werden eerder al met succes verstrekt om winkels te verplaatsen naar de Croonpassage. In de nieuwe regeling wordt per verhuizing maximaal 10.000 euro uitgekeerd. Het geld komt uit het economisch aanvalsplan, waarvoor het college van B. en W. kort na haar aantreden vorig jaar al één miljoen euro reserveerde.

Wethouder Van den Broek noemde het bedrag na vragen van fractievoorzitter Wim van der Zanden (Balans). Hij kwam daarmee ook tegemoet aan de belofte die hij eerder deed aan de andere oppositiepartij, het CDA. Die informeerde drie weken geleden ook al naar de verhuisregeling.

Na de bekendmaking van Van den Broek startten in de raadzaal de algemene beschouwingen over de begroting voor 2016. Daarin kondigde Van der Zanden een motie aan waarin hij het college opriep eigenaren van lege winkelpanden als gevolg van de verhuisregeling vlot te helpen om een andere vergunning te krijgen voor een andere bestemming, bijvoorbeeld wonen of kantoren. Die opdracht nam de wethouder moeiteloos aan waarna de voltallige gemeenteraad de motie van Balans onderschreef.

STOKPAARDJE

Een ander voorstel van Balans om een impuls te geven aan een aantrekkelijker winkelhart, behelsde het stokpaardje van deze partij: betaald parkeren. Van der Zanden opperde in een motie om de parkeermeters vanaf de intocht van Sinterklaas tot aan de jaarwisseling tijdelijk buiten werking te stellen om zo de centrumondernemers een steuntje in de rug te geven in hun pogingen meer winkelend publiek naar Boxtel te trekken.

Voor die motie kreeg Balans alleen de steun van het CDA en dus sneuvelde het voorstel. ,,In maart hebben we al besloten over de aanleg van extra parkeerplaatsen in de binnentuin van het gemeentehuis en invoeren van plekken met een blauwe zone. Deze motie klinkt sympathiek, maar mist iedere financiële dekking", motiveerde wethouder Van den Broek zijn afwijzing.

Volgens Van der Zanden was een rekensommetje snel te maken: ,,We ontvangen jaarlijks ongeveer 300.000 euro aan parkeergelden. Dus dan weet je ongeveer wat je aan inkomsten misloopt in die vijf à zes weken... De wethouder heeft een mandaat tot 100.000 euro om uitgaven te doen uit het economisch stimuleringsfonds, maar duikt nu weg." Maar hoe Van der Zanden ook probeerde, hij bereikte geen meerderheid.

VINGER OP ZERE PLEK

Raadslid Willy van Zuijlen (Balans) legde tijdens de begrotingsbehandeling de vinger op de zere plek. Het baart hem zorgen dat 70 procent van de investeringen niet wordt omgezet in acties. Dat was ook Jos Hegeman (D66) niet ontgaan: ,,Het college en de raad hebben hoge ambities. En dat wrikt met het feit dat we bezuinigen op ambtenaren..."

De opmerking was koren op de molen van wethouder Van Wanrooij. ,,Op een investeringsbudget van 18 miljoen wordt inderdaad structureel 10 miljoen euro doorgeschoven naar het volgend jaar", gaf hij aan. Fractievoorzitter Van der Zanden gaf aan dat de raad dus keuzes zal moeten maken. ,,Het is immers moeilijk om de wethouder te feliciteren als een begroting wordt vastgesteld die in praktijk niet uit te voeren is."

Even leek een zinvolle inhoudelijke discussie op gang te komen. Maar fractievoorzitter Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) gooide het over een andere boeg. Zij stelde voor om op een later moment het spanningsveld tussen ambities en ambtelijke capaciteit voor de gemeenteraadsvergadering te agenderen. Raadslid Vera Brouns (CDA) sloot zich daarbij aan en zij riep Van der Zanden op dat ook te doen. ,,Dat doe ik ook, maar het laat onverlet dat ik van mening ben dat we de begroting ánders en vooral meer realistisch moeten vaststellen", antwoordde de voorman van Balans. Uiteindelijk besloot de voltallige raad dit onderwerp vooruit te schuiven.

FOTO BOVEN: Door ondernemers te verleiden om van de aanloopstraten naar het centrum te verhuizen, hoopt de gemeente Boxtel een impuls te geven aan het winkelhart. Maar dat gebeurt ook door de herinrichting van de zogeheten cultuurhistorische as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek. Gisteren werd begonnen met het opnieuw bestraten van de kruising Rechterstraat-Kruisstraat-Burgakker. (Foto: Henk van Weert).