Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MUBO BELICHT VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST VAN KRANT

Brabants Centrum verweven met Boxtel

MARC CLEUTJENS

'Is de krant er al'. Dat is de titel van de tentoonstelling over nieuwsblad Brabants Centrum die vanaf zondag 25 oktober te zien is in museum MuBo aan de Baroniestraat in Boxtel. Deze week is door een groep enthousiaste vrijwilligers de laatste hand gelegd aan de expositie die laat zien hoe de krant direct na de bevrijding op 1 december 1944 het levenslicht zag.

Aan de hand van historische uitgaven, foto's en voorwerpen wordt getoond hoe


Brabants Centrum mee groeide met de ontwikkeling van Boxtel en de omliggende dorpen Liempde, Lennisheuvel, Gemonde en Esch. Niet voor niets is gekozen voor deze ondertitel: 'Hoe Boxtel én u in 70 jaar veranderden; Brabants Centrum was er altijd bij!'. Dat blijkt als de grote leestafel in MuBo bekeken wordt. Honderden foto's uit het rijke archief van Brabants Centrum worden aan het publiek getoond, van de eerste aankomst van Sinterklaas op de Markt tot het vertrek van de laatste trein over het Duits Lijntje.

Natuurlijk staat de buste van Willem van Amelsvoort prominent in de tentoonstellingsruimte. Van Amelsvoort stond in 1944 aan de wieg van Brabants Centrum en richtte aan de Molenstraat een eerste redactiekantoortje in. Via een pand aan de Oude Kerkstraat, waar Brabants Centrum vele decennia gehuisvest was, verhuisde het steeds groter wordende team in 1990 naar een fraai pand aan de Prins Bernhardstraat. Daar wordt nu dagelijks in een moderne kantooromgeving gewerkt aan de actuele nieuwsvoorziening voor Boxtel en omgeving. Nieuws dat te lezen valt in de wekelijkse krant, maar ook dagelijks online via website en sociale media.

NACHTWERK

Oud-directeur en voormalig hoofdredacteur Piet van Oers heeft de voorbije weken vele uren besteed aan de samenstelling van de tentoonstelling, die op de volledige benedenverdieping van MuBo te zien is. Geassisteerd door een aantal vrijwilligers is de inrichting sinds vorige week in volle gang. ,,Met prachtige oude kranten", vindt Jan Swinkels, een van de vrijwilligers. ,,Ik kwam net een krant uit 1963 tegen waar ik zelf op de voorpagina sta", glundert Swinkels. ,,Jaja, ik was destijds de eerste prins carnaval van Boxtel. Leuk om die jeugdfoto terug te zien."

Pieter Tielen is eveneens enthousiast over de expositie. De oud-directeur van Drukkerij Tielen werkte net als zijn vader Jan enkele decennia aan de productie van Brabants Centrum. ,,Intensieve jaren", grinnikt Tielen als hij terugdenkt aan die tijd. ,,Elke week weer was er de grote druk om Brabants Centrum op tijd te drukken en zo ook op tijd bij de lezers te bezorgen. Ik herinner me vooral dat het maken van de dubbeldikke kerstkranten een geweldige uitdaging was. Nachtwerk! Maar altijd op tijd klaar hoor..."


Steunpunt zoekt
vrijwilligers

Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern is op zoek naar mensen die één keer per week, en dat twintig weken lang, voorlezen bij gezinnen met kinderen die een taalachterstand hebben. De voorleestijden worden in onderling overleg bepaald, ook is het belangrijk om ouders zoveel mogelijk bij het voorlezen te betrekken.

Daarnaast zoekt het steunpunt een vertegenwoordiger uit Liempde en iemand uit Boxtel-Oost om zitting te nemen in de Seniorenraad. Tot slot is het steunpunt op zoek naar vrijwilligers voor een opvanghuis in Liempde voor onder meer ex-verslaafden en mensen met een burn-out. Doelstelling is om de cliënten terug te brengen naar vrijwilligerswerk of een betaalde baan.

Mensen die meer willen weten over vacatures kunnen van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur bellen naar (0411) 65 58 99 of mailen: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Tielen herinnert zich hoe begin jaren zeventig een zakelijke afweging moest worden gemaakt. ,,De wekelijkse productie van Brabants Centrum was een prachtige uitdaging, maar zorgde ervoor dat we weinig gelegenheid hadden om andere drukopdrachten te verwerven. De krant was een soort bedrijf in een bedrijf geworden en we stonden voor de keuze of we een echte krantendrukkerij wilden worden of juist richting de zakelijke markt moesten gaan. We hebben gekozen voor het laatste."

ABONNEMENTENKRANT

Brabants Centrum wordt daarom sinds 1973 gedrukt bij Janssen Pers in Gennep. Nog steeds rolt de krant daar elke donderdagmiddag van de drukpers. ,,Natuurlijk ben ik de krant blijven volgen, elke week", vertelt Tielen tijdens een rondgang door MuBo. ,,Bijzonder is dat Brabants Centrum zijn positie als abonnementenkrant altijd heeft weten te behouden." Hij vervolgt: ,,De stichting die de krant uitgeeft heeft er door de jaren heen voor gezorgd dat Brabants Centrum hecht verweven is met Boxtel. Elke week weer zie je dat met veel kracht en inspanning aan een mooi product wordt gewerkt."

Dat productieproces geschiedt nu volledig digitaal. ,,De tijden van de letterbak zijn verdwenen", lacht Tielen. Hij toont een van de letterbakken van 'zijn' drukkerij die is opgenomen in de expositie in MuBo. ,,Prachtig toch, al dat lood. Deze letters zijn trouwens wel heel erg groot. Even kijken... corps 60. Daar kon je echt héle grote koppen mee maken." Zodra de krant gedrukt was, werden de loden pagina's weer uit elkaar gehaald en verdwenen de letters weer in de letterbak. Klaar voor weer een nieuwe editie van Brabants Centrum...

De tentoonstelling 'Is de krant er al?' is vanaf zondag 25 oktober te bezichtigen in MuBo. Het museum is tijdens weekeinden geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegangskaarten kosten 3,50 euro, jongeren van 12 tot en met 18 jaar betalen 2 euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Zondag 29 november verzorgen directeur Henk van der Zee en hoofdredacteur Marc Cleutjens van Brabants Centrum vanaf 11.15 in MuBo de lezing 'Brabants Centrum, meer dan een krant!'.

FOTO BOVEN: De tentoonstelling 'Is de krant er al?' over zeventig jaar Brabants Centrum is vanaf zondag 25 oktober te bezichtigen in museum MuBo. Deze week werd door Piet van Oers met hulp van enkele vrijwilligers de laatste hand gelegd aan de inrichting. (Foto: Peter de Koning).