150.000 EURO GOODWILL VALT VRIJ

Boxtel is 'verlost' van boorbedrijf Cuadrilla

HENK VAN WEERT

,,Krijgen we nu écht nooit meer met Cuadrilla te maken?" Raadslid Willy van Zuijlen van oppositiepartij Balans wilde dinsdagavond zekerheid dat het plan om op bedrijventerrein Vorst naar schaliegas te gaan boren definitief van de baan is. Wethouder Herman van Wanrooij stelde hem gerust. ,,Over en weer valt er niets meer te vorderen. Het bedrag van 150.000 euro aan goodwill die we ontvingen van het gaswinningsbedrijf valt vrij." Het geld wordt aangewend voor energiebesparende maatregelen bij sportclubs.

Met een amendement van de vier coalitiepartijen (Combinatie95, SP, D66 en INbox) én de gedoogpartners (PvdA/GroenLinks en VVD) werd besloten de anderhalve ton aan te wenden voor duurzame energieprojecten. ,,Onze huisadvocaat heeft ons verzekerd dat Cuadrilla ook afscheid heeft genomen van de aan ons betaalde goodwill-gelden", benadrukte wethouder Van Wanrooij (Financiën) naar aanleiding van de scepsis bij Balans.

Later in het debat kreeg ook een motie van Combinatie95 brede steun. Het behelsde een voorstel om energiebesparende maatregelen bij sportclubs te stimuleren. Deze motie werd ingediend met het oog op een nieuwe landelijke subsidie. Het Rijk financiert 30 procent en de gemeente gaat zo'n zelfde percentage bijdragen. Dat wordt betaald uit de Cuadrilla-gelden en per aanvraag komt daarvoor maximaal 15.000 euro op tafel. Als sportclubs de eigen bijdrage van 40 procent niet kunnen ophoesten, kunnen ze daarnaast nog aanspraak maken op een duurzaamheidslening.

POLITIEKE CRISIS

In augustus werd al duidelijk dat Cuadrilla de rechtszaak tegen Boxtel liet varen. Die was aanvankelijk voorbereid nadat het gemeentebestuur besloot tóch niet mee te werken aan proefboringen naar schaliegas. In het najaar van 2010 dacht het vorige college van B. en W. met zo'n actie nog een slag te slaan op het gebied van duurzaamheid, maar al snel werd duidelijk dat er veel nadelen aan gasboringen kleven. Vanuit de bevolking kwam hevige kritiek op het plan van B. en W. om mee te werken aan de concessie die Cuadrilla kreeg van het Rijk.

De affaire leidde zelfs tot een heuse politieke crisis in de zomer van 2013 waarbij toenmalig wethouder Wim van der Zanden van Balans moest aftreden. Zijn partij belandde na de verkiezingen van 2014 in de oppositie. De gespannen verhoudingen die dit in de gemeenteraad tot gevolg had, lijken wat genormaliseerd.

Het begrotingsdebat verliep dinsdag geanimeerd. Lees meer op pagina 5.