plannen voor centrum en breukelen

Wijkplatform zet in op verbinden en ontmoeten

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Wijkplatform Centrum-Breukelen was in mei al een feit. Het vijfkoppige bestuur, waarvan één lid vanwege verhuizing binnenkort afscheid neemt, besloot al snel vier werkgroepen in het leven te roepen: veiligheid, verlevendigen van de wijk, PR/communicatie en ontmoeten. Dinsdag werden bewoners in Sint-Ursula op de hoogte gebracht van ontwikkelingen in de voorbije maanden. Duidelijk werd dat de platform op de goede weg is, maar dat nóg meer contacten moeten worden gelegd.

Participeren in project Stapel op Sint, zitting nemen in het wijkteam, contact met de gemeente Boxtel, gesprekken met scholen over verkeersveiligheid, deelname aan de Boxteldag: de bestuurs- en werkgroepenleden van wijkplatform Centrum-Breukelen hebben de afgelopen maanden niet stil gezeten. ,,In onze wijk gebeurt een heleboel. We willen niet het wiel opnieuw uitvinden, maar een aanvullende rol spelen en ons inzetten voor groepen burgers", aldus secretaris Bernadette Bekkers. ,,Het lijkt wel alsof het platform deurtjes kan openzetten die normaal dicht blijven", voegt voorzitter Fons van Heesch toe.

Waar de werkgroep veiligheid zich de voorbije maanden met name bezighield met de verkeersveiligheid rondom de Angelaschool en de Sint-Petrusschool, werkte de groep 'Communicatie/PR' aan naamsbekendheid. Op de vraag of de bestuursleden alle bestaande organisaties in de wijk in beeld had, gaven zij aan dat 'ze nog veel te leren hadden'. ,,We willen bestaande groepen absoluut niet voor de voeten lopen, veel initiatieven zijn al heel goed", stelt bestuurslid Marjolein Steegs. ,,We hoeven geen belangen te behartigen als de wijk dat prima zelf kan", vult Bekkers aan. Het bestuur kreeg een tip mee van een bewoner: ga de buurten in en luister op straat wat er speelt.

ontmoetingen

Om het centrum en Breukelen te verlevendigen, staan diverse plannen op stapel. Voorzitter Van Heesch liet weten dat er plannen zijn om in Simeonshof een ruimte te gebruiken waar mensen kunnen binnenlopen om elkaar te ontmoeten. ,,Daarnaast kom je van alles tegen. Zo staat er in de Spoorstraat een speeltuin waar weinig mee gedaan wordt. De kinderen in de buurt zijn te groot geworden voor deze speeltuin. Waarom zou je de toestellen dan niet in een jonge wijk zetten in plaats van de gemeentewerf. Leg er een jeu de boulesbaan naast en je creëert ontmoetingen", aldus Van Heesch.

Frenk Breuer, actief in verschillende commissies in de omgeving van de straat Zandvliet, liet weten een terugkoppeling van de bijeenkomst te geven aan het bestuur van de buurtvereniging. ,,Wat vooral belangrijk is, is dat ervaringen worden gedeeld. Een wijkplatform kan die verbindingen leggen. Bovendien merk ik soms dat wij niet het contact met de gemeente krijgen wat we juist zouden willen. Een platform zou hier een verbindende rol in kunnen spelen. Als je ontmoetingen op gang kunt krijgen, worden kleine dingen, zoals overlast van een boom, vanzelf opgelost. Ik denk dat je breder moet kijken, naar dingen als tolerantie en verbondenheid."

Mensen die meer willen weten of interesse hebben in een rol als bestuurs- of commissielid, kunnen een e-mail sturen naar wijk.centrumbreukelen@gmail.com.