Donna Hobbelen vertolkte met 'Mag ik bij jou' van Claudia de Breij een toepasselijk lied bij het Verzetsmonument. De herdenking van de bevrijding in oktober 1944 werd bijgewoond door ruim honderd mensen. (Foto: Albert Stolwijk).
Donna Hobbelen vertolkte met 'Mag ik bij jou' van Claudia de Breij een toepasselijk lied bij het Verzetsmonument. De herdenking van de bevrijding in oktober 1944 werd bijgewoond door ruim honderd mensen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ZANGERES DONNA HOBBELEN MAAKT INDRUK TIJDENS HERDENKING VERZETSMONUMENT

'Over angsten heenstappen. Net als toen...'

HENK VAN WEERT

,,Hier stapten in 1944 mensen over hun angsten heen om anderen te helpen. Uit angst worden nu discussies gevoerd over de toestroom van vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten. Laat we een voorbeeld nemen aan de veteranen hier op de eerste rij om ook onze angsten te overwinnen. Je hoeft geen held te zijn, maar we moeten de ogen niet sluiten voor de werkelijkheid..." Het waren treffende woorden die burgemeester Mark Buijs zondagmiddag bij het verzetsmonument in Boxtel sprak. Het lied 'Mag ik dan bij jou' dat Donna Hobbelen zong, sloot er naadloos op aan.

Piet van Tilbeurgh (89) is een van de ruim honderd mensen die jaarlijks de herdenking bijwoont. Ook deze zondag is hij present. ,,Altijd een stemmige bijeenkomst. Goed dat het gebeurt. Het voert mij terug naar de tijd dat ik zelf als zestienjarige de laatste oorlogsdagen meemaakte. Nee, niet in Boxtel, maar in West-Brabant. Mijn kameraad zag in de polder soldaten en dacht dat het bevrijders waren. Hij trof er echter Duitsers en werd met een nekschot gefusilleerd. Een verschrikkelijke tijd, die we nooit mogen vergeten..." Op de vraag hoe hij op de herdenking in de Kampina terechtkomt, wijst hij naar de vrouw naast hem. ,,Ons Sjan is een echte Boxtelse. Ik leerde haar na de oorlog kennen en na ons huwelijk ben ik hier naartoe verhuisd."

SCHOUDER AAN SCHOUDER

Boxtelse verzetsmensen vingen in het najaar van 1944 ruim honderd gestrande airbornes en vliegeniers op in de bossen van de Kampina. Ze werden verborgen gehouden voor de Duitse bezetter. Diezelfde hulpvaardigheid moet ook nu aan de dag worden gelegd om mensen onderdak te bieden die op vlucht zijn voor oorlogen in Syrië en Eritrea. Die boodschap gaf burgemeester Buijs zijn gehoor mee. ,,Dat de gemeenteraad mij de vrije hand gaf om twee groepen met tienermeisjes uit Eritrea op te vangen, stemt mij dankbaar. Door schouder aan schouder te staan, kunnen we dit probleem aan", aldus de burgemeester.

Aan de rand van de Kampina werd in 2003 op initiatief en naar ontwerp van Broer van Houtum een verzetsmonument onthuld. Van Houtum was voor het eerst niet aanwezig; hij overleed afgelopen zomer. Maar zijn naam bleef niet onvermeld. Victor Vroomkoning las het gedicht dat hij schreef voor deze plek en droeg ook werk van andere poëten voor, onder meer van Remco Campert. Een koperensemble van de Gildenbondsharmonie vertolkte het Wilhelmus. Scouting Boxtel (foto rechts) zorgde onder meer voor een erewacht en het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, dat het Verzetsmonument onderhoudt, bracht een vendelgroet.

Nieuw tijdens de herdenking was de inbreng van zangeres Donna Hobbelen. Op aangrijpende wijze vertolkte zij 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij. Het raakte velen. Burgemeester Buijs legde samen met voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit bloemen en dat deden ook de koning en hoofdman van het gilde, respectievelijk Guus Eltink en Jacques Habraken. Na afloop werd nog even nagepraat onder het genot van een kopje koffie of thee dat door partners van gildeleden werd geserveerd. Iedereen was het erover eens dat het goed is om jaarlijks stil te staan bij de bevrijding. Dat gold zeker ook voor de groep militaire veteranen die stram in de houding sprongen en salueerden, toen het volkslied klonk.

Namens Boxtel Vooruit leidde secretaris Peter van de Ven de plechtigheid. Hij werd in de voorbereiding terzijde gestaan door Olga Zwaneveld.

Scouting Boxtel vormde niet alleen een erewacht, maar droeg ook de bloemen die bij het Verzetsmonument werden gelegd.