kinderactiviteit in herfstvakantie

Zoektocht in collectie museum Vekemans

Museum Vekemans aan de Stationsstraat in Boxtel organiseert in de herfstvakantie, op woensdag 28, vrijdag 23 en 30 oktober en zondag 1 november, een speciale activiteit voor de jeugd. Kinderen kunnen deelnemen aan een fotospeurtocht, waardoor ze op laagdrempelige wijze kennismaken met de volledige collectie.

Bernhard Vekemans, voorzitter van stichting Museum Vekemans, geeft aan dat er telkens naar manieren wordt gezocht om het museum 'te verfrissen'. ,,We willen het museum nog meer professionaliseren. Door de twee thema's, Waschen en Strijken en Brabant Goedgemutst, nemen we een bijzondere plaats in Nederland. En ook in België, uit dit land komen regelmatig groepen bij ons op bezoek." Zo zijn er plannen voor 'een interactieve kamer' met computers waar mensen meer kunnen opzoeken over bepaalde onderdelen van het museum.

Zo wordt de collectie binnenkort aangevuld met een aantal bijzondere strijkbouten. Vekemans raakte in 1990 bevriend met Ton van de Tonnekreek, een fervent strijkboutenverzamelaar. In april overleed hij en zijn privéverzameling van Van de Tonnekreek werd geschonken aan het museum aan de Stationsstraat. ,,Honderden strijkbouten zijn van Leersum naar Boxtel gekomen", vertelt Vekemans. Jan van Beers en Jos Geerts inventariseren momenteel de verzameling. ,,Dat is een flinke klus, alle strijkbouten worden gefotografeerd en digitaal geregistreerd. Het is de bedoeling om uiteindelijk een gedeelte van de verzameling van Ton te integreren in de museumcollectie", aldus Geerts.

letters zoeken

Om ook de jeugd bij het museum te betrekken, bedenken de vrijwilligers regelmatig activiteiten voor kinderen. In de herfstvakantie wordt een fotospeurtocht gehouden. Met behulp van een A4'tje vol foto's, gaan de kinderen op zoek naar de plek in het museum die is gefotografeerd. Daar vinden ze letters die uiteindelijk een zin vormen. ,,De kinderen moeten het hele museum door om de letters te zoeken en maken hierdoor kennis met de gehele collectie van het museum", aldus Vekemans. Voor kinderen van 9 tot 12 jaar is nog een extra opdracht toegevoegd: een lijst met meerkeuzevragen over het museum. Na afloop krijgen de deelnemers een glaasje limonade en een presentje.

De jeugd is welkom op vrijdag 23, woensdag 28 en vrijdag 30 oktober en zondag 1 november van 13.00 tot 17.00 uur. Voor groepen vanaf acht personen is het mogelijk om op overige dagen op afspraak langs te komen. Kijk op www.museumvekemans.nl voor meer info. Toegang voor de jeugd is gratis, volwassenen betalen 2,50 euro per persoon.