Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

JULES VAN DEN LANGENBERG VERRAST MET ELFTAL FC DDW 2015

Ontwerpers als shirtsponsor van PSV

MARC CLEUTJENS

Ooit Boeruh Melk gedronken, afkomstig van schapen die zijn gevoerd met gras uit het Philips Stadion? Het kan tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven waar de Boxtelse ontwerper en kunstenaar Jules van den Langenberg het creatieve brein is achter de manifestatie FC DDW 2015.

Rondom het stadion van PSV aan de Frederiklaan, in het hart van het vroegere Philipsdorp, heeft Van den Langenberg elf ontwerpers opgesteld die elk met een knipoog naar het voetbal een installatie laten zien. Gistermiddag leidde hij een Boxtelse delegatie onder leiding van wethouder Marusjka Lestrade rond. ,,Ik ben geïnspireerd geraakt door PSV en het stadion toen bekend werd dat Philips zich zou terugtrekken als shirtsponsor", vertelt Van den Langenberg op de plek waar standbeelden van Coen Dillen en Willy van der Kuijlen de trots van PSV markeren.

De ontwerper geeft aan dat dit besluit een schok was voor veel fans. ,,Maar voor creatieve mensen biedt het de kans om ook te solliciteren naar het shirtsponsorschap van PSV. Wat is er mooier als de creatieve industrie voortaan op de voetbalshirts van PSV reclame mag maken?" Van den Langenberg legde zijn ideeën voor aan de directie van de eredivisieclub en vond - na enig aandringen - een gewillig oor bij onder meer directeur Toon Gerbrands. ,,Na enkele gesprekken kreeg ik de vrije hand om rondom het stadion aan de slag te gaan."

TRAPVELDJE

Alle ideeën die de elf ontwerpers onder regie van Van den Langenberg hebben uitgewerkt, hebben een raakvlak met de voetbalsport, PSV, Philips of het stadion. ,,Wat dit stadion zo uniek maakt, is dat het eigenlijk nog steeds in een woonwijk ligt, dicht bij de mensen", vertelt de ontwerper. ,,Natuurlijk is het niet meer dat veld waar meneer Philips vroeger tegen een bal schoot, maar staan er metershoge muren omheen, tribunes die het afzonderen van de buitenwereld." Een van de elf deelnemers aan FC DDW 2015 bedacht een plan om alle muren (lees: tribunes) neer te halen en de wijk weer haar trapveldje terug te geven.

Een kunstenaarscollectief kwam op de proppen met Boeruh Melk, een verwijzing naar de geuzennaam die de supporters van PSV graag gebruiken. ,,Ze hebben bedacht dat het gemaaide gras van de stadionmat omgevormd kan worden tot gedroogde korrels die aan schapen gevoerd worden. De melk van deze schapen wordt speciaal gebruikt om Boeruh Melk te maken en zo de supporters hun eigen glaasje melk aan te kunnen bieden." De melk vond deze week gretig aftrek rond het stadion.

ORGASMATRON

Een heuse blikvanger tijdens FC DDW 2015 is de creatie van oud-Boxtelaar Guus Voermans. De uitvinder heeft voor de hoofdingang van het Philips Stadion een installatie gebouwd die hij Orgasmatron noemt. Wethouder Lestrade mocht in de installatie plaatsnemen en bleek even later te verdwijnen in een grote rood-witte PSV-ballon die haar helemaal opslokte.

Opmerkelijk was het idee om het stadion veel meer in te zetten voor publieke activiteiten. Van den Langenberg: ,,Als je het nuchter bekijkt wordt het stadion van PSV ongeveer 25 dagen gebruikt. Dat betekent dus dat je er 331 dagen iets anders kunt organiseren. Verschillende ontwerpers hebben hun gedachten de vrije loop gegeven en komen met verfrissende ideeën."

Anderen maakten een voetbalshirt dat is vervaardigd van hergebruikte doelnetten of kozen ervoor om in samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg een gebreide sjaal te maken met daarin de letters P, S en V. ,,Gemaakt van wol en mohair, natuurproducten dus om het contrast te laten zien met de meestal van kunststof gemaakte artikelen die je vandaag de dag kunt kopen in de fanstore van een voetbalclub", aldus Van den Langenberg.

NABESCHOUWING

Tijdens de Dutch Design Week, die duurt tot en met zondag 25 oktober, zijn de creaties van Van den Langenberg en zijn elf 'spelers' te zien rondom het Philips Stadion. In het stadion zijn andere uitingen van design te zien, onder meer kleding die is opgesteld in overdekte vitrines rondom het voetbalveld. Wie zin heeft, kan halverwege de wandeling door het stadion even pauzeren in eetcafé De Verlenging dat uitzicht biedt op de grasmat van PSV.

Van den Langenberg hoopt met zijn team kans te maken op het shirtsponsorschap van PSV. ,,Natuurlijk zeggen we veel dingen met een knipoog. Maar als je het serieus benadert, zou het toch geweldig zijn als de creatieve industrie écht op de voetbalshirts mag staan. Zo kunnen we Eindhoven met al zijn creativiteit van Strijp S en de kunst van het Van Abbemuseum goed op de kaart zetten."

De Boxtelaar hoopt volgende week een eerste stap te zetten op weg naar het shirtsponsorschap van PSV. ,,In het Van Abbemuseum houden we met alle deelnemers van FC DDW 2015 een nabeschouwing. Daar zullen ook de directieleden van PSV aanwezig zijn om terug te blikken op ons project. En misschien geven ze wel een eerste signaal af, zodat de creatieven in 2016 de plek van Philips gaan innemen op het rood-wit van PSV."

FC DDW is tijdens de Dutch Design Week alle dagen te bezichtigen. Kijk voor meer informatie op www.fcddw22015.nl.

FOTO BOVEN: Wethouder Marusjka Lestrade nam gistermiddag plaats in de creatieve installatie van oud-Boxtelaar Guus Voermans. De rood-witte opblaasballon is een van de blikvangers van FC DDW 2015. (Foto: Marc Cleutjens).

Jules van den Langenberg ontvouwt zijn plannen voor Voyage Voyage in eetcafé De Verlenging in het Philips Stadion. (Foto: Marc Cleutjens).