Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

OPLEVERING TWINTIG HUURWONINGEN MET ONTBIJTJE

Verleden én toekomst op Zonnegolven

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

100 dagen. Dat is de periode waarin de twintig huurwoningen van woonstichting Sint-Joseph aan de straten Zonnegloren en Zonnestraal zijn gebouwd. De nieuwe bewoners werden dinsdagochtend ter gelegenheid van de oplevering verwelkomd met een ontbijtje in de wijk. Een mooie manier om onder het genot van een kop koffie en een croissantje alvast in contact te komen met de nieuwe buren. De meeste huurders stonden daarna te trappelen om de sleutels in ontvangst te nemen...

Voor Mathalinde van Breugel voelt het als thuiskomen. ,,Ik ben geboren en getogen in Boxtel, maar woon inmiddels alweer 21 jaar in Sint-Michielsgestel. Toch heb ik altijd geweten dat ik ooit terug zou verhuizen naar Boxtel. Dit project kwam op ons pad. Ik sta al jaren ingeschreven, waardoor we de tweede keus hadden", vertelt Van Breugel. ,,Mijn man Diégo is beheerder bij gemeenschapshuis De Rots, dus hij kan nu wandelend naar het werk." Het koppel kreeg als eerste de sleutel uitgereikt. ,,Ik hoop dat ie past, want op de sleutelhanger staat Zonnegloren. We hebben toch écht een huis gehuurd aan de Zonnestraal..."

Ook Dave en Rafella Dharampal nemen glunderend de sleutel in ontvangst. ,,In eerste instantie vielen we buiten de boot, maar het kwam alsnog rond toen iemand afviel", vertelt Rafella. De Boxtelse vond Zonnegolven altijd maar een afgelegen wijk. ,,Maar nu we een dochter hebben en een tweede kind op komst is, denk ik dat het voor de kinderen juist een rustige en prettige plek is. Het koppel hoopt eind november de woning te betrekken. Dave: ,,Dat we hier maar héél gelukkig mogen worden."

coffee & tools

Wethouder Peter van de Wiel stelt tijdens de oplevering dat Boxtel het er goed vanaf heeft gebracht in crisistijd. ,,Waar in Nederland relatief weinig werd gebouwd, is er in Boxtel juist veel gebeurd. Zonnegolven is een plek waar verleden en toekomst samenkomen. We hebben door middel van de opgravingen ontdekt dat hier duizend jaar geleden als mensen leefden. En nu staan er op deze plek toekomstbestendige en duurzame woningen." In samenwerking met de Energie Coöperatie Boxtel zijn op ieder dak vijftien zonnepanelen geplaatst, waarmee huurders volgens directeur-bestuurder Rob Dekker vijftig euro per maand besparen.

Alle huurders inventariseerden dinsdagochtend al wat er nog moest gebeuren. Aannemer Stam + De Koning verleent tot het einde van het jaar nazorg met de servicewagen 'Coffee & Tools'. Bewoners hebben een knipkaart ontvangen en kunnen hiermee in de wagen op gezette tijden terecht voor gereedschap of hulp bij een klus.

FOTO'S BOVEN: De oplevering van de twintig eengezinswoningen aan Zonnegloren en Zonnestraal werd dinsdagochtend gevierd met een ontbijtje voor alle bewoners. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding