Afbeelding
Foto: Luca Halma

pieter husmann toont werken op dutch design week

Fascinatie voor techniek en technologie

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Draadloze oordopjes om WhatsApp-berichtjes en e-mails af te kunnen luisteren als je in de auto zit. En lampen, gemaakt met de techniek 3D-printen. Deze ontwerpen van Pieter Husmann uit Boxtel, die vorig jaar afstudeerde op Design Academy, zijn nog tot en met zondag 25 oktober te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven. ,,Ontwerpen is een heerlijke bezigheid."

Het negendaagse evenement in Eindhoven waarbij design centraal staat, is volgens Husmann de perfecte gelegenheid om eigen ontwerpen te promoten. ,,Mensen van allerlei bedrijven brengen een bezoek aan de Dutch Design Week om op zoek te gaan naar interessante concepten en producten. Mijn oude school, de Design Academy in Eindhoven, speelt hier mooi op in met The Graduation Show." In De Witte Dame aan de Emmasingel in Eindhoven, waar ook de Design Academy gevestigd is, presenteren oud-leerlingen


die onlangs zijn afgestudeerd, hun projecten aan het publiek. ,,Ik schat dat mensen bij De Witte Dame kunnen kennismaken met zo'n honderdvijftig ideeën. Er komen


veel bezoekers op af. Ik heb inmiddels een schorre stem van de vele presentaties die ik al heb gegeven", lacht Husmann.

De Boxtelaar studeerde af met het concept 'Hélo'. ,,Ik zit veel in het verkeer en het gebruik van mobiele telefoons tijdens het autorijden is voor mij een grote ergernis. Tegelijkertijd is het herkenbaar: als ik mijn telefoon voel trillen, ben ik ook benieuwd wat voor berichtje ik ontvang. Dat bracht me op het idee een oordopje te ontwikkelen, gemaakt met een 3D-printer, waarmee via bluetooth allerlei functies mogelijk zijn. Door middel van een besturingsknop op de oordopjes kun je bijvoorbeeld het volume van muziek aanpassen, berichtjes laten voorlezen of tijdens het hardlopen luisteren hoe snel of hoeveel kilometer je hebt gerend."

vol met lampen

Daarnaast is op de locaties Strijp-S en Sectie-C Lumi te zien, lampen die Husmann heeft ontwikkeld met een 3D-printer. ,,Vaak ontwerp ik vanuit een eigen behoefte. Zo had ik in mijn woning nog een lamp nodig. Ik ben gefascineerd door techniek en technologie. Daar is zóveel mee mogelijk. Ik zocht dus uit op welke manier en met welk materiaal ik een lamp zou kunnen ontwerpen. Uiteindelijk kwam ik op kunststof acrylaat uit en de techniek 3D-printen. Ik vind het fantastisch dat je door middel van een computerbestand een driedimensionaal product kunt printen." Inmiddels hangt de woning van Husmann vol met 3D-geprinte lampen in alle soorten en maten. Mensen kunnen via zijn website een bestelling plaatsen.

enthousiast

De jonge ontwerper zou Hélo en Lumi graag verder willen uitbouwen. ,,Veel mensen die de voorbije dagen Hélo op de Dutch Design Week zagen, vroegen me waar de oordopjes te koop zijn. Momenteel is het nog een concept en heb ik met een 3D-printer enkele prototypes ontwikkeld. Uiteindelijk hoop ik dat het product op de markt komt, ik was eigenlijk verbaasd dat zoiets nog niet bestond." In de toekomst zou hij het liefst de samenwerking opzoeken met techneuten en software-ontwikkelaars. ,,En ik blijf natuurlijk constant bijleren, omdat er telkens weer nieuwe technieken en technologieën worden ontwikkeld. Daar word ik heel enthousiast van. Het leven is één grote leerschool."

Kijk voor meer informatie over het werk van Pieter Husmann op www.pieterhusmann.com. Tot en met zondag 25 oktober zijn de projecten Hélo en Lumi te zien op de Dutch Design Week.

FOTO BOVEN: Na behoorlijk wat tests met materialen en technieken, ontwikkelde Pieter Husmann lamp van acrylaat, gemaakt met een 3D-printer. In alle kleuren én in alle soorten en maten. De lampen hangen tot en met zondag 25 oktober op de Dutch Design Week in Eindhoven. (Foto: Luca Halma).

Pieter Husmann draagt zijn eigen ontwerp: Hélo. (Foto: Myra Wippler).