Studenten van SintLucas gingen deze week aan de slag met een bijzondere opdracht. De groep van Floor van der Made (midden) waren deze week druk bezig met een fossiel tot leven wekken... (Foto: Peter de Koning).
Studenten van SintLucas gingen deze week aan de slag met een bijzondere opdracht. De groep van Floor van der Made (midden) waren deze week druk bezig met een fossiel tot leven wekken... (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

dutch design week als inspiratie

Studenten SintLucas laten futuristische dieren leven

MARIËLLE WIJFFELAARS

Geen verplichte schoolopdrachten, examens of beoordelingen deze week op mbo-opleiding SintLucas in Boxtel. De studenten mochten hun creativiteit helemaal de vrije loop laten tijdens de opdracht rond de Dutch Design Week. Geheel volgens het thema 'What if...' gingen de studenten uit alle leerjaren in groepjes aan de slag met het ontwerpen en maken van een dier...

'What if, you can design new animals?' was de titel van de opdracht waarmee de in totaal 150 groepjes aan de slag gingen. De groepen, bestaande uit zes leerlingen uit verschillende studierichtingen, mochten zelf hun eigen dier ontwerpen. Wel moesten ze daarbij voldoen aan een aantal eisen. Elk groepje kreeg een nieuwe wereld toegewezen. Zo is er een wereld die helemaal onder water staat, het tachtig graden vriest óf juist bloedheet is. Maar ook moeten dieren worden ontworpen voor een wereld zonder daglicht of met een voedseloverschot. ,,Er is dus van alles mogelijk", legt docent Joyce van Kaathoven uit. ,,Naast dat hun dier moet passen bij de toegewezen wereld, moeten ze ook nadenken over de presentatie en de uiteindelijke vormgeving."

KOP EN VLEUGEL

Om inspiratie op te doen, bezochten de studenten deze week meerdere keren de Dutch Design Week in Eindhoven waar ze vooral veel leerden over het presenteren van een ontwerp of kunstwerk. ,,Het is hartstikke leuk om eens een week hier mee bezig te zijn", vertelt student Floor van der Made. ,,Het is een keer wat anders dan alleen de schoolopdrachten."

De vierdejaars leerling in de richting Stand, Winkel- en Decorvormgever moet samen met haar groep een dier ontwerpen dat kan leven in een wereld waar alles dood is. ,,We hebben gekozen voor een fossiel", legt Van der Made uit. ,,Deze komt weer tot leven en we beelden dat uit door een kop en vleugel uit een paneel te laten komen." Van der Made vindt het vooral leuk om met studenten uit andere leerjaren samen te werken. ,,Je kijkt allemaal anders tegen zo'n opdracht aan en dat zorgt voor verrassende ideeën en ontwerpen."

De in totaal 150 dieren zijn vanaf morgen, vrijdag 23 oktober te zien bij SintLucas. Om 10.30 uur is de opening, om 11.30 uur volgt een prijsuitreiking. De tentoonstelling blijft gedurende twee weken staan in de hal van de school aan de Burgakker.