Zicht op de hangbrug over de Essche Stroom nabij landgoed Bleijendijk op de grens van Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught. Maandag 26 oktober worden de bruggen over de beek officieel in gebruik genomen. (Foto: Peter de Koning).
Zicht op de hangbrug over de Essche Stroom nabij landgoed Bleijendijk op de grens van Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught. Maandag 26 oktober worden de bruggen over de beek officieel in gebruik genomen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

COUPURE BESCHERMT ACHTERLAND TEGEN HOOGWATER

Spannende brug over Essche Stroom

De Essche Stroom heeft er een nieuwe attractie bij. Op de plek waar vier gemeenten zowat aan elkaar grenzen - Boxtel, Haaren, Sint-Michielsgestel en Vught - bungelen sinds enige tijd een paar spannende hangbruggen over het langzaam stromende water. De bruggen worden volgende week officieel in gebruik genomen.

De avontuurlijke hangbruggen, zoals ze door waterschap De Dommel worden omschreven, zijn betaald door de gemeenten Sint-Michielsgestel en Vught en de provincie Noord-Brabant. Ze maken deel uit van het herinrichtingsproject van waterschap De Dommel in Boxtel, dat ertoe heeft geleid dat de kaarsrechte Essche Stroom weer meandert.

COUPURE

De natuur langs de Essche Stroom is dankzij de hangbruggen op een spannende manier te verkennen. Andere maatregelen in het gebied, waartoe ook landgoed Bleijendijk behoort, hebben alles te maken met de veiligheid. Zo is in een van de dijken langs de Essche Stroom een coupure geplaatst, die gesloten wordt bij hoogwater. Zo houden de bewoners in het achterland droge voeten.

Waterschap De Dommel begon enkele jaren geleden aan de herinrichting van de Essche Stroom tussen Oisterwijk en de rijksweg A2. Op tal van plekken veranderde de beek van een kaarsrechte watergang in een weer kronkelende rivier.