Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEEN DAG HETZELFDE VOOR MAGIEL VAN OIRSCHOT IN 'OVERVECHT'

Tijdens kerstshow bezig met de lente

HENK VAN WEERT

De droom als timmerman in de bouw zijn brood te verdienen, werd twintig jaar geleden door een verkeersongeval wreed verstoord. Maar Magiel van Oirschot uit Gemonde zat niet bij de pakken neer. Hij schoolde zich om en volgde onder meer een opleiding plantenteelt bij Helicon in Vught. Inmiddels werkt Magiel alweer zestien jaar met veel plezier bij tuincentrum Overvecht in Boxtel. Samen met anderen, waaronder vriendin Mandy, legt hij de laatste hand aan de nieuwe kerstshow.

Op de buitenafdeling van Overvecht, tussen het groen, voelde Magiel zich als een vis in het water. ,,Tuinieren was altijd al een grote hobby van me. Dus was de keuze voor een nieuwe beroepsopleiding nadat ik van mijn brommer werd gereden niet zo moeilijk. Een kantoorbaan is niets voor mij, ik ben meer iemand van de praktijk en kan hier prima mijn ei kwijt."

Na enkele jaren kwam een werkplek vrij op de afdeling Potterie & Beelden en die kans om hogerop te komen, greep Magiel met beide handen. Later maakte hij de overstap naar Dieren & Gereedschap en daar heeft hij nog altijd de leiding. ,,Alhoewel, ik die afdeling in praktijk in vertrouwde handen van een van onze andere medewerkers kan overlaten. Momenteel ben ik vooral bezig op de binnenafdeling."

OVERTREFFEN

De mensen die op die binnenafdeling werken, zijn ook verantwoordelijk voor de inrichting van de kerstshow. Ja, Magiel dus ook. En dat bevalt hem prima. De voorbije weken heeft hij met drie collega's, onder wie partner Mandy, ziel en zaligheid in de nieuwe show gelegd. Deze week was hij bezig om de miniatuurstadjes in Charles Dickens-sfeer te voltooien.

En daar komen heel veel meters verlengsnoer en talloze adapters aan te pas. Want heel veel onderdelen bewegen of zijn verlicht. ,,Het is een uitdaging om elk jaar weer een leuk nieuw thema te bedenken, maar uiteindelijk lukt dat toch aardig. We proberen onszelf steeds te overtreffen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit niet altijd meevalt. Eigenlijk is het ook niet zo erg, want dan kun je het jaar erop juist weer extra pieken", stelt de 38-jarige Gemondenaar die bij afwezigheid van de eigenaren Sjaak en Nel van Engelen ook de eindverantwoordelijkheid in de winkel aan de Vuurijzer draagt. Het hoofd van de verkoopafdeling benadrukt dat hij met zijn collega's altijd een halfjaar op de seizoen vooruitloopt. ,,We zijn nu al bezig met de inkoop voor het voorjaar..."

Geen dag is hetzelfde in het Boxtelse tuincentrum, vertelt Magiel. ,,En dat maakt het werken hier meteen ook zo plezierig. Het geeft een kick om klanten te helpen zodat ze met een glimlach op het gezicht

Boxtel

Omgaan met verlies

Rouwbegeleidingsgroep Klim-Op verzorgt negen bijeenkomsten voor nabestaanden over omgaan met verlies. Afgelopen jaar hebben welzijnsorganisatie ContourdeTwern en de Heilig Hartparochie hun twee afzonderlijke werkgroepen samengevoegd. De tweewekelijkse bijeenkomsten vinden plaats op dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur; voor het eerst op 20 oktober in Sint-Ursula. Meer informatie en aanmelding: telefoonnummer (0411) 65 58 99 of e-mail: mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl.

de winkel verlaten. En dat lukt heel vaak." Maar ook aan het begeleiden van stagiaires van de Michaëlschool, het Baanderherencollege en het Koning Willem I College beleeft Magiel veel voldoening. ,,En de beste mensen pikken we eruit. Op die manier hebben we al twee collega's kunnen vinden."

Op de vraag of Magiel naast zijn werk ook nog tijd heeft voor hobby's, grinnikt hij. ,,Mandy en ik hebben vier kinderen in de leeftijd van één tot tien jaar en daar hebben we onze handen vol aan. Maar sinds de zomervakantie train ik op woensdag, mijn vrije dag, 's avonds het elftal van onze oudste. Voetbalclub Irene had in de zomervakantie moeite om voldoende vrijwilligers te vinden en dus heb ik me beschikbaar gesteld. Hartstikke leuk. Ik zou het team ook best op zaterdagen willen begeleiden, maar dan moet ik werken..."

* * *

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' neemt Brabants Centrum wekelijks een kijkje op de werkvloer bij een lokale onderneming en vertellen medewerkers over hun ervaringen. Tuincentrum Overvecht is de negende organisatie die in beeld wordt gebracht.

FOTO BOVEN: Magiel van Oirschot legt de laatste hand aan de nieuwe kerstshow in tuincentrum Overvecht. Ondertussen is hij al bezig met de trends voor de lente van 2016. (Foto: Peter de Koning).