Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

EXPOSITIE 70 JAAR BRABANTS CENTRUM IN MUSEUM MUBO

Letter voor letter een krant opbouwen

,,Hé, alle foto's zijn zwart-wit!". Klaasje Tielen (7) kijkt haar ogen uit als ze een voorproefje ziet van de tentoonstelling over 70 jaar Brabants Centrum in museum MuBo. Overgrootvader Jan Tielen was sinds 1 december 1944 elke week betrokken bij het drukproces van het Boxtelse nieuwsblad, opa Pieter nam het stokje over totdat Drukkerij Tielen een andere weg insloeg en de krant voortaan gedrukt werd bij Janssen Pers in Gennep.

Klaasje is vandaag eventjes met opa Pieter op bezoek in MuBo waar vrijwilligers de laatste hand leggen aan de tentoonstelling over de geschiedenis van Brabants Centrum. Wat het meest in het oog springt? ,,De letterbak zit vol met hele kleine en grote letters." Pieter vertelt dat veel kranten, ook Brabants Centrum, vroeger letter voor letter werden opgebouwd. ,,En als de krant klaar was, werden de pagina's ook weer afgebroken. De lettertjes gingen terug in de letterbak."

Een aantal attributen uit de collectie van Drukkerij Tielen is opgenomen in de expositie in MuBo. De letterbakken zijn de blikvangers. ,,Weet je dat ik alle jaargangen van Brabants Centrum bewaard heb", vertelt de oud-directeur van het familiebedrijf dat thans gerund wordt door zoon Jasper, de vader van Klaasje. ,,Ik heb zelfs nog enkele voorlopers, zoals een jaargang van Centraal Brabant uit 1908. Prachtig ingebonden!".

Veel foto's herinneren aan de jaren waarin Brabants Centrum bij Drukkerij Tielen werd opgemaakt en gedrukt. ,,Mooie maar hele drukke jaren", herinnert oud-directeur Pieter zich. ,,Het mooiste was als Theo van den Aker en Piet van Oers nog op de valreep de drukkerij binnenstormden om het laatste nieuws te melden. De laatste artikelen werden aan de zetbok geschreven."

Pieters kleindochter Klaasje geniet van al die oude foto's die in MuBo te zien zijn. ,,Zwart-wit foto's laten zien hoe het vroeger was", lacht ze. ,,Nu zijn alle foto's in kleur."

Op pagina 9: 'Brabants Centrum verweven met Boxtel'.

FOTO BOVEN: Pieter en Klaasje Tielen namen gisterochtend een kijkje bij de inrichting van de tentoonstelling over zeventig jaar Brabants Centrum in MuBo. Ze kregen uitleg van oud-directeur en hoofdredacteur Piet van Oers. (Foto: Peter de Koning).