Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BURGERINITIATIEF MARIANNE GALEMA EN PATRICIA VAN ROOIJ

'Kleine Aarde: sociaal-duurzaam dorp'

MARC CLEUTJENS

'Burgers voor De Kleine Aarde'. Dat is de naam van een nieuw burgerinitiatief dat Marianne Galema en Patricia van Rooij uit Boxtel deze week met veel enthousiasme hebben gelanceerd. Vandaag is een website onder dezelfde naam gepresenteerd waarop de twee buurtbewoners van het vroegere milieu-educatiecentrum hun toekomstplannen voor deze plek toelichten. ,,We willen een vereniging oprichten die De Kleine Aarde weer laat draaien", licht het tweetal toe. ,,Particulieren, ondernemers, verenigingen en instellingen kunnen lid worden en krijgen zo de ruimte voor eigen activiteiten."

De gemeente Boxtel zoekt al enkele jaren naar een geschikte invulling van het terrein waar begin jaren zeventig van de vorige eeuw onder leiding van Sietz Leeflang de kiem werd gelegd voor De Kleine Aarde. Het milieu-educatiecentrum sloot haar deuren op 1 januari 2011 en beleefde een weinig gelukkige doorstart onder regie van Triple E, dat eind 2014 failliet ging en Boxtel achterliet met een fikse derving aan huurinkomsten.

Intussen ligt een aantal nieuwe plannen op de tafel van het gemeentebestuur. En daar kwam deze week het burgerinitiatief van Galema en Van Rooij bij. Het is volgens de twee initiatiefnemers een burgerinitiatief dat De Kleine Aarde om kan vormen tot sociaal-duurzaam dorp. ,,Het idee is dat we een vereniging willen vormen waaraan heel veel partijen kunnen meedoen. In ruil daarvoor leveren zij een bijdrage aan onderhoud of ontwikkeling van het park en de gebouwen of aan de groei en bloei van de vereniging."

BRUISENDE PLEK

Zo kan De Kleine Aarde zich volgens het tweetal 'met vele handen en lage kosten' ontwikkelen tot 'een bruisende plek waar leden, maar ook huurders en gasten zich thuis en welkom voelen'. Galema en Van Rooij geven met Burgers voor De Kleine Aarde naar eigen zeggen gehoor aan de oproep van de gemeenteraad om met nieuwe initiatieven te komen voor deze plek. Via de nieuwe website willen ze het plan verhelderen, de mogelijkheden van De Kleine Aarde laten zien en mensen vooral enthousiast maken voor het initiatief.

Galema: ,,Bezoekers kunnen hun intentie kenbaar maken via een formulier op de website om het draagvlak vanuit de samenleving zichtbaar te maken. Belangstellenden kunnen zich ook al aanmelden voor de campagnegroep of opstartgroep." Als buurtbewoner en gebruiker van het terrein kent ze - met Van Rooij - De Kleine Aarde van binnen en buiten. ,,We zien de waarde van de vele bijzondere gebouwen en genieten van de rijke natuur op het terrein. Bovendien geloven wij in het gedachtegoed van De Kleine Aarde."

GRATIS RUIMTE

Veel waarde hechten Galema en Van Rooij aan het principe van wederkerigheid, dat als basis moet gaan dienen voor de ontwikkeling van De Kleine Aarde. ,,Het houdt in dat iedereen die op het terrein kansen of gebruiksmogelijkheden voor zichzelf ziet, voor een aantrekkelijk bedrag lid kan worden van de vereniging", legt het duo uit. ,,De vereniging biedt dan gratis ruimte voor eigen activiteiten en zorgt voor verbinding tussen leden. In ruil daarvoor leveren verenigingsleden een bijdrage aan onderhoud, ontwikkeling of exploitatie van het terrein en de gebouwen."

De vereniging wil individuele lidmaatschapsovereenkomsten sluiten, zodat afspraken helder en niet vrijblijvend zijn. Overigens is huur van ruimtes, deelname aan activiteiten en bezoek van het park ook mogelijk zonder lid te worden, zo stellen Galema en Van Rooij. Via een gildestructuur wordt inzichtelijk gemaakt op welke gebieden mensen individueel of als groep hun bijdrage kunnen leveren. Ze noemen in hun burgerinitiatief onder meer het Gilde van Ontwikkeling, het Gilde van Flora & Fauna, het Gilde van Lekker & Gezond, het Gilde van Werving & Tamtam en de Dorpsraad die als bestuursgilde leiding geeft aan het 'dorp'.

GEMEENTERAAD

Galema en Van Rooij hebben hun plannen tijdens eerdere gesprekken toegelicht aan wethouder Peter van de Wiel. Volgens een woordvoerder van de gemeente Boxtel worden alle plannen - 'zodra ze concreet genoeg zijn' - besproken in een beeldvormende vergadering van de gemeenteraad. Die is openbaar zodat ook inwoners kunnen meepraten. ,,Uiteindelijk beslist de gemeenteraad en die heeft zelf vier criteria opgesteld waar plannen aan moeten voldoen", licht de woordvoerder toe.

Die criteria zijn dat plannen budgettair neutraal moeten zijn, moeten passen in het gedachtegoed van De Kleine Aarde, aansluiten bij het educatieve karakter van het Legaath van Cooth en ingediend moeten zijn door een solide partij.

Meer weten over het burgerinitiatief? Kijk op de vandaag gelanceerde website www.burgersvoordekleineaarde.nl.

FOTO BOVEN: Het terrein van De Kleine Aarde biedt volgens Marianne Galema en Patricia van Rooij kansen voor het ontwikkelen van een sociaal-duurzaam dorp waar gewerkt kan worden volgens een gilde-structuur. De foto is gemaakt tijdens een ecofestival, dat enkele jaren geleden eenmalig op het terrein werd gehouden. (Foto: Marc Cleutjens).


De Rots vormt decor
voor Halloweenweekend

Jongeren kunnen rondom de feestdag Halloween terecht in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel. Vrijdag 30 oktober is er vanaf 19.00 uur een soosavond voor alle basisschoolleerlingen, een dag later wordt vanaf 20.00 uur een feest gehouden voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar.

Basisscholieren zijn vrijdag 30 oktober van 19.00 tot 21.30 uur welkom in De Rots. Deejay Larsson verzorgt die avond de muziek. De entree bedraagt 2,50 euro. De organisatie vraagt bezoekers verkleed te komen, maar het is niet verplicht. De mooiste outfit wordt beloond met een prijs. Stuur voor meer informatie een e-mail naar rotskids@derotsboxtel.nl.

Zaterdag 31 oktober is een 'PartyRock Halloween Edition' in samenwerking met deejay Kay van KVP Entertainment. Tijdens de avond, die van 20.00 tot 01.00 uur duurt, wordt geen alcohol geschonken. Er wordt gewerkt met gecertificeerde beveiliging. Ook voor dit feest wordt bezoekers gevraagd in Halloween-outfits op het feest te verschijnen.

Kaarten kosten in de voorverkoop vijf euro (inclusief één consumptie) en zijn te reserveren via e-mail: kaartverkoop@derotsboxtel.nl. Vervolgens kunnen de tickets worden opgehaald bij De Rots op dinsdag 27 en donderdag 29 oktober tussen 19.00 en 20.00 uur. Aan de deur kosten de kaarten vijf euro exclusief consumptie.

Boxtel

Tweedehands markt

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat wordt zaterdag 31 oktober van 13.00 tot 16.00 uur een tweedehands markt gehouden. De entree bedraagt één euro, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. De huur van een verkooptafel bedraagt drie euro, reserveringen via telefoonnummer (0411) 68 36 75 of 06-22 77 17 72.