omwonenden starten buurtinitiatief

'Betrek ons bij plannen voor De Kleine Aarde'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Onder de naam 'Buren van De Kleine Aarde' zijn omwonenden van het voormalige milieueducatiecentrum in Boxtel gestart met een buurtinitiatief. Ze willen graag betrokken worden bij de ontwikkeling van het terrein maar worden daar tot op heden niet over geïnformeerd. Hun wens? Een gesprek met de gemeente Boxtel.

Twee weken geleden meldde Brabants Centrum dat de gemeente in gesprek is met vier partijen die plannen hebben voor De Kleine Aarde, drie van deze initiatieven zijn volgens wethouder Peter van de Wiel concreet. Ook de buurtbewoners vernamen dit uit de krant maar zouden graag betrokken willen worden bij de planvorming. ,,We zijn écht niet overal tegen", benadrukt initiatiefneemster Maartje Soederhuizen. ,,Ik wil ook graag dat er iets moois wordt gerealiseerd op het terrein. Maar als buurt willen we niet geconfronteerd worden met vaststaande plannen."

Soederhuizen weet dat ze tegen een mogelijk vastgesteld plan bezwaar kan maken, maar dat wil ze juist graag voorkomen. ,,Een gevecht of meningsverschil is volgens mij helemaal niet nodig", legt ze uit. ,,Het is echter wel netjes om buurtbewoners te informeren en te betrekken, juist om gesteggel te voorkomen."

Contact met de gemeente Boxtel is er in verleden wel geweest. Met name rond de bouw van de eco-woning - waar de tuin van Soederhuizen aan grenst - zijn er wat gesprekken geweest. ,,De informatie was toen ook wat onvolledig", stelt de Boxtelse. ,,Er was even sprake van dat de woning zou worden afgebroken, maar ik lees nu dat de eco-woning ook terugkomt in sommige plannen. Dat zorgt voor onduidelijkheid."

KAMPEERTERREIN

Enkele buurtbewoners hebben inmiddels hun handtekening gezet en steunen het buurtinitiatief. Soederhuizen: ,,We realiseren ons dat er een nieuwe bestemming moet komen voor deze mooie locatie en juichen dat ook toe. Maar een bedrijfspand of kampeerterrein in mijn achtertuin, dat gaat me wel wat ver. Eventuele plannen hebben gevolgen voor onze woon- en leefomstandigheden. Niet zo gek toch, dat we dan op de hoogte willen blijven?" Soederhuizen en haar buurtgenoten roepen de gemeente dan ook op in gesprek te gaan en de mogelijke plannen uit te leggen. Ook willen de omwonenden dan hun visie geven en afspraken maken over de betrokkenheid van de buurt. ,,Als groep staan we hopelijk sterk genoeg om de gemeente hiertoe het initiatief te laten nemen."

Momenteel zijn drie partijen bezig met het maken van een plan. Zodra deze concreet zijn, volgt een presentatie aan de gemeenteraad. ,,Dat gebeurt tijdens een beeldvormende bijeenkomst waar ook inwoners welkom zijn. Ze kunnen dan reageren op de plannen. Hun opmerkingen worden dat meegenomen in de besluitvorming", aldus een woordvoerder.