bijeenkomst over reeks autobranden

Buurtbewoners hebben 'schrik nog in de benen'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De reeks autobranden die in juni plaatsvond in Boxtel, heeft voor flinke schrik gezorgd bij bewoners van de wijk Breukelen. Tien dagen na de eerste autobrand werd een verdachte gearresteerd, de Boxtelse vrouw zit nog in hechtenis. Tijdens een bijeenkomst in restaurant Molenwijk blikten buurtbewoners, gemeente, politie en brandweer maandag terug op de branden die grote impact hadden op zowel inwoners als hulpverleners.

Een twintigtal inwoners maakten gebruik van de mogelijkheid om met de hulpdiensten en de gemeente Boxtel terug te blikken op de autobranden. Burgemeester Mark Buijs trapte de avond af met een groot compliment voor de buurt. ,,Doordat u alert bent geweest en de rustig bleef, kon er vrij snel een verdachte worden aangehouden. Het is fijn dat er hierin zo goed is samengewerkt", aldus de burgemeester. Ook wijkagent Jack van Rijs en postcommandant Hendrie Koppen van de Boxtelse brandweer stelden blij verrast te zijn door de samenwerking én saamhorigheid in de wijk.

Koppen - ten tijde van de eerste autobrand pas een week in dienst in Boxtel - gaf aan dat na de derde melding duidelijk werd dat er een pyromaan actief was. ,,Bij twee autobranden kun je nog denken aan technische mankementen, maar na drie meldingen was het voor ons duidelijk dat er een patroon in zat." Na deze constatering ging een procedure in werking waarbij vrijwilligers werden opgeroepen thuis te blijven tijdens hun dienst om zo snel mogelijk naar de kazerne te kunnen komen bij een melding. Deze zogeheten oproepplicht zorgde ervoor dat de brandweerwagens telkens snel ter plaatse waren. De posten in Liempde en Vught werden ingezet als achtervang. ,,Doordat buurtbewoners telkens vlug alarm sloegen, konden we steeds snel aanwezig zijn en zo erger voorkomen", blikte Koppen terug. ,,Het was steeds onze angst dat vuur zou overslaan naar woningen, zeker toen er ook brand werd gesticht nabij garageboxen."

SLACHTOFFERHULP

Ook een officier van justitie van het openbaar ministerie was in Molenwijk aanwezig. Hij vertelde vooral over het vervolgtraject en gaf aan dat de verdachte nog altijd vast zit. ,,Een paar dagen geleden heeft de rechter wederom de hechtenis verlengd en geoordeeld dat er voldoende bewijs is om de verdacht vast te houden." Momenteel wordt gewerkt aan de voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank. ,,De details worden dan duidelijk, ik kan daar nu nog niks over zeggen", reageerde de officier van justitie.

Een buurtbewoner wilde weten wat er gebeurd als de verdachte mogelijk tóch vrijkomt. ,,Komt ze dan weer terug in de buurt?" Volgens de burgemeester wordt daarover op dat moment overleg gevoerd tussen de politie, gemeente en openbaar ministerie. ,,Dat is iets waar we dan gezamenlijk een oplossing voor moeten bedenken", aldus Buijs.

Ook vertelden diverse aanwezigen de schrik nog flink in de benen te hebben na de gebeurtenissen van juni. ,,Als ik onbekende geluiden hoor, ben ik meteen weer alert", zei een buurtbewoner. Buijs raadde aan om eventueel een gesprek aan te vragen met Slachtofferhulp. ,,Een dergelijke ervaring kan nog lang in het hoofd blijven zitten." Mensen die vragen hebben of op de hoogte gehouden willen worden, kunnen contact opnemen met de gemeente Boxtel.