De laatste actieve schutters van Soranus. Van links naar rechts: Peter de Kroon. Eef Quinten, Toon van Ruremonde, Walther Mootzelaar. Niet op de foto: Rob Termeer. (Foto: Gerard Schalkx).
De laatste actieve schutters van Soranus. Van links naar rechts: Peter de Kroon. Eef Quinten, Toon van Ruremonde, Walther Mootzelaar. Niet op de foto: Rob Termeer. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Annelieke van der Linden

soranus houdt eind dit jaar op te bestaan

Doek valt voor Liempdse handboogclub

De Liempdse handboogvereniging Soranus viert zaterdag 24 oktober het 125-jarig bestaan. Met een dubbel gevoel, want aan het eind van dit jaar houdt de club vanwege het geringe aantal leden op te bestaan.

,,Waar eerst nog drie handboogverenigingen bestonden in Liempde, blijft aan het einde van dit jaar alleen L'Union over", aldus Toon van Ruremonde, voorzitter van Soranus. Hij geeft aan dat de club momenteel slechts vijf actieve schutters telt: Rob Termeer, Eef Quinten, Walter Mootzelaar, Peter de Kroon en hijzelf. ,,Daarnaast is er nog een aantal donateurs en mensen die in het verleden geschoten hebben en nog wel eens op de club komen. Door het kleine aantal schutters is het niet meer rendabel om allerlei activiteiten te organiseren", legt Van Ruremonde uit. ,,We hebben een paar jaar geleden nog eens acties gehouden op scholen en een zomeravondwedstrijd georganiseerd. Dat heeft echter geen blijvende leden opgeleverd. Dat zie je overigens bij andere verenigingen ook."

De voorzitter geeft aan dat er jaren zijn geweest dat Soranus, dat de benaming was voor een bataaf in Romeinse krijgsdienst, zo'n dertig leden telde. De vereniging is opgericht op 24 oktober 1890 en stelde zich ten doel het doen beoefenen en het bevorderen van de handboogsport in al zijn verschijningsvormen. De huidige actieve schutters hebben inmiddels de overstap gemaakt naar andere verenigingen en zijn de competitie daar gestart. ,,Aan het einde van het jaar wordt de club ontbonden", aldus Van Ruremonde. De huur van de accommodatie, die 26 jaar geleden speciaal voor Soranus aan de Oude Dijk is gebouwd en zeven banen van 25 meter telt, is inmiddels opgezegd.

JUBILEUMFEEST

Het jubileum wordt op bescheiden wijze gevierd. Dinsdag vond al een vriendschappelijke handboogwedstrijd plaats waar verenigingen uit de omgeving te gast waren in de accommodatie van Soranus aan de Oude Dijk.

Zaterdag wordt vanaf 20.00 uur in het clubgebouw een feestavond gehouden voor (oud-)leden. Mensen die betrokken zijn of waren bij Soranus en geen uitnodiging hebben ontvangen, zijn op 24 oktober welkom.