Vorig jaar werd voor de eerste keer Wereldlichtjesdag gehouden in Boxtel. Er brandden vele kaarsen voor overleden kinderen.
Vorig jaar werd voor de eerste keer Wereldlichtjesdag gehouden in Boxtel. Er brandden vele kaarsen voor overleden kinderen. Foto:

Kaarsjes voor overleden

kinderen op Wereldlichtjesdag

MARIËLLE WIJFFELAARS

Judith Marechal en Wendel Leenders organiseren ook dit jaar weer in Boxtel de Wereldlichtjesdag. Op deze dag worden wereldwijd om zeven uur 's avonds kaarsjes aangestoken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. De gemeente Boxtel ondersteunt het initiatief met een subsidie.

Vorig jaar werd voor de eerste keer in Boxtel een viering gehouden op Wereldlichtjesdag. De protestantse kerk aan de Clarissenstraat zat toen helemaal vol. ,,Een teken dat er zeker behoefte aan is", zegt Marechal die werkt als ritueelbegeleider bij afscheid. Samen met collega Wendel Leenders besloot ze daarom ook dit jaar mee te doen aan Wereldlichtjesdag.

Op de tweede zondag in december - dit jaar 13 december - vindt Wereldlichtjesdag plaats. Over de hele wereld zijn er dan vieringen waarbij gedichten en teksten worden voorgelezen waarna om 19.00 uur de kaarsen worden aangestoken. ,,Alle overleden kinderen worden dan even in het licht gezet en het geeft mensen die een kind hebben verloren het besef dat ze niet alleen zijn", legt Marechal uit. ,,Ook lezen we de namen van kinderen voor."

GEDICHTEN

Dat laatste is volgens de initiatiefneemsters heel belangrijk. Zeker in het verleden werd er nog weinig gesproken over kinderen na een overlijden. Marechal: ,,Vorig jaar zei een nabestaande dat haar kind nu weer een naam kreeg. Want veertig jaar geleden werd daar niet meer over gesproken door de omgeving. En dat is heel kwetsend voor nabestaanden."

De bijeenkomst is er voor (groot)ouders, broertjes en zusjes van overleden kinderen, maar ook anderen die zich betrokken voelen zijn welkom. Tijdens de viering die om 18.30 uur van start gaat, worden teksten voorgelezen. Ook bezoekers zelf mogen gedichten of teksten voordragen. Voorts is zangeres Jet Berkers met haar zoon Jelle aanwezig om liederen te zingen. De subsidie van de gemeente Boxtel wordt gebruikt voor de huur van de kerk en een hapje en drankje na afloop.

Mensen die de viering willen bijwonen, dienen zich vooraf aan te melden. Dat kan via e-mailadres wmleenders@versatel.nl.