Opperste concentratie op de grote trom tijdens het Klaverconcert in de Bracbant-zaal. (Foto's: Marc Cleutjens).
Opperste concentratie op de grote trom tijdens het Klaverconcert in de Bracbant-zaal. (Foto's: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

MUZIEKKORPSEN HEBBEN HUN OPLEIDINGEN WEER OP DE RIT NA WEGVALLEN MIK

'Gaaf man, spelen in zo'n groot blaasorkest'

HENK VAN WEERT

De vier muziekkorpsen hebben de opleiding van hun leerlingen aardig onder controle. Na het faillissement van MIK Kunsteducatie hebben de Gildenbondsharmonie en de fanfares Concordia (Liempde) en Sint-Arnoldus (Lennisheuvel) eigen muziekdocenten in dienst genomen. Boxtel's Harmonie besloot jaren geleden de opleiding al in eigen beheer te gaan organiseren en ondervindt het minst problemen na het wegvallen van de muziekschool.

Het Klaverconcert vormt al sinds medio jaren negentig van de vorige eeuw een muzikaal treffen tussen de jeugdleden van de harmonieën en fanfares. Er wordt samen gerepeteerd en aansluitend is er een uitvoering. Nadat de Gildenbondsharmonie het optreden vorig jaar nieuw leven inblies, was Boxtel's Harmonie deze keer gastheer. Het Klaverconcert ontpopte zich zondag tot een laagdrempelige ontmoeting van veertig muziekleerlingen. Maar ook van ouders, grootouders en orkestleden die de verrichtingen van de aspiranten met meer dan gemiddelde belangstelling volgden.

BASISCURSUS

Er wordt vrolijk gemusiceerd, afwisselend onder leiding van de dirigenten van de respectievelijke opleidingsorkesten: Michel Bergman (Concordia), Britt van den Dungen (Gildenbonds) en Mirjam Zweerts (Boxtel's Harmonie). Marloes van de Loo (Sint-Arnoldus) moest vanwege ziekte verstek laten gaan. Willie van der Steen verzorgde een uitvoering met de slagwerkleerlingen van Liempde en de ontvangende vereniging.

Zweerts, die niet alleen het leerlingenorkest van Boxtel's Harmonie dirigeert, maar ook de opleidingen coördineert, vertelde dat het wegvallen van MIK voor haar vereniging relatief weinig gevolgen had. ,,We hebben momenteel zo'n dertig leerlingen en werken al jaren met vijf professioneel geschoolde docenten voor de diverse instrumentengroepen. Die geven voor het merendeel les op De La Salle, waar ook onze orkesten repeteren. Als we volgend jaar hopelijk in Muziekhuis Boxtel (het vroegere snookercentrum aan Passage Riche - red.) een eigen clubgebouw vinden, wordt het alleen maar makkelijker is de verwachting. Volgende maand start ik met een basiscursus voor beginners, waarin jeugd én volwassenen op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met muziek."

EVEN GEWORSTELD

Bestuurslid Margaret de Jong van de Gildenbondsharmonie gaf aan dat haar vereniging wel even geworsteld heeft met het vinden van oplossingen om het 'gat' te dichten dat MIK achterliet. ,,Het faillissement kwam net voor de zomervakantie en dat was een erg ongelukkig moment omdat vervolgens heel veel mensen een tijd niet bereikbaar zijn. We hebben negentien leerlingen en die krijgen inmiddels allemaal weer wekelijks les; deels door voormalig MIK-docenten die nu als zzp'er hun diensten aanbieden." Het vinden van locaties om muziekles te geven, is nog wel een punt van aandacht. ,,Sommige leerlingen moeten er zelfs voor naar Vught reizen. Spijtig, maar het is op dit moment even niet anders", aldus De Jong.

STIJLEN MENGEN

Het aantal leerlingen bij de fanfare uit Lennisheuvel is gering. ,,We hebben op dit moment slechts twee kinderen die les krijgen en daarnaast nog zes jeugdleden die meespelen in het orkest", zo gaf Els van Esch van de jeugdcommissie van Sint-Arnoldus aan. ,,We vissen in ons kerkdorp in een heel kleine vijver. En het blijkt dat als kinderen moeten kiezen tussen verschillende hobby's dat ze muziek vaak als eerste laten vallen. Dat is jammer, want het kost veel kruim om leerlingen zover te brengen dat ze mee kunnen spelen."

De Liempdse fanfare Concordia telt twintig leerling-blazers en tien aspirant-slagwerkers. Zeven daarvan spelen nog niet mee in opleidingsorkest Be Cool, gaf bestuurslid Riet Torringa aan. De opleiding is sinds van MIK overgegaan op twee docenten van de particuliere Modern Classic Music School van Boxtelaar Jeroen Pennings. ,,En daarnaast is er nog een orkestje op basisschool De Oversteek waar kinderen kennismaken met muziek. Ons doel is hen mee te laten doen met ons sinterklaasconcert", vertelde dirigent Bergman van Be Cool, tevens docent voor de koperblazers, aanvullend. ,,En bij ons opleidingsorkest mogen straks ook minder gebruikelijk instrumenten meedoen: basgitaar en piano bijvoorbeeld. Want een hippe naam alleen is niet genoeg om muziekmaken in groepsverband weer populair te maken bij de jeugd. Door muziekstijlen te mengen, willen we het plezier bevorderen."

LUISTEREN OP INTERNET

De leerlingen genoten zondag met volle teugen van de gezamenlijke repetitie voor het Klaverconcert. ,,Leuk om in zo'n groot orkest te spelen. Bij onze eigen club ben ik de enige altsaxofonist en nu spelen we met vieren. Dat is gaaf man!", glunderde de 13-jarige Lex Dreuning (foto rechtsboven, met pet), die drie jaar lid is van de Gildenbondsharmonie.

Naast hem zit Remco van den Elshout van Boxtel's Harmonie, die volgende week 12 wordt. ,,Ik heb nu tweeënhalf jaar muziekles en heb net voor de zomervakantie mijn B-diploma behaald. Inmiddels heb ik al twee concerten met het groot orkest mee mogen doen. Dat is best wel even wennen, maar ik luister de nummers op internet en kan ze daarna al redelijk snel goed volgen. Ik probeer elke dag thuis te repeteren." Waarom hij saxofoon is gaan spelen? ,,Ik had ook een proefles op drums, maar dat geeft thuis te veel herrie... Trompet was een andere optie, maar sax is toch echt veel mooier!"

Aanstormend talent van de vier muziekkorpsen repeteerden zondag samen. Aansluitend verzorgden ze voor een volle zaal een optreden.