Coen van der Meijden in strijd met Bladel spelers
Coen van der Meijden in strijd met Bladel spelers Foto: Hans Verberk

ERVARING GEEFT DOORSLAG IN DUEL MET BC BLADEL

Basketballers JRC boeken krappe zege

De basketballers van JRC Boxtel hebben zaterdagmiddag in eigen huis een nipte overwinning geboekt op BC Bladel. In sportcomplex De Braken werd het 72-69 voor de thuisploeg, die voorafgaand aan dit duel nog maar eenmaal had weten te winnen en drie nederlagen had genoteerd.

JRC wist vooraf dat een hoger niveau gehaald zou moeten worden om tegen Bladel aanspraak te kunnen maken op de overwinning. Coach Miquel Oliviera stuurde de Boxtelaren het veld in met de opdracht om minimaal evenveel intensiteit te brengen als de opponent beslist zou gaan doen. In de verdediging werd dit goed opgepakt door spelverdeler Freek Clercx, die zijn tegenstander geen ruimte gaf en liefst vijf verdedigende rebounds pakte. Aanvallend nam Floris de Jongh het initiatief met negen punten in het eerste kwart. Bladel had het lastig met het fysieke overwicht van JRC en kon dicht bij de ring de sterke Ian Rooth niet afstoppen. Na het eerste kwart was de stand 18-11.

Het wedstrijdbeeld bleef in het tweede kwart hetzelfde. JRC had de wedstrijd volledig onder controle. Dankzij scores van Remy van de Snepscheut liep de thuisploeg verder weg bij de tegenstander. Rooth kon slechts foutief worden afgestopt waardoor hij veelvuldig kon scoren uit vrije worpen. Verdedigend hield Kai Elissen de center van Bladel uit de wedstrijd en pakten Felix Stegeman en Frank Schellekens steals waaruit JRC snelle scores kon maken. Bij de rust stond JRC op een mooie voorsprong: 42-27.

AANVALSMACHINE

De tweede helft ging JRC door met dezelfde overtuiging als voor de rust en scoorden Teun van Loon en De Jongh de punten. Bladel kon hier de eerste vier minuten slechts twee driepunters tegenover zetten, waardoor JRC op een voorsprong van 51-33 kwam. Toen stokte de Boxtelse aanvalsmachine en kreeg de thuisploeg een 0-13 run tegen, waardoor het verschil nog slechts vijf punten was. Van de Snepscheut wist de basket weer te vinden waarmee hij voorkwam dat het verschil nog kleiner werd in het derde kwart. De marge van vijf punten bleef gehandhaafd bij een stand van 59-54.

In het laatste kwart werd het duel beslist. JRC wilde absoluut niet nog een keer een ruime voorsprong in eigen huis weggeven. Van de Snepscheut en Stegeman namen de eerste scores voor hun rekening en hun ploeg leek weer wat weg te lopen. Daarna bleef JRC weer drie minuten zonder score en wist Bladel enkele keren eenvoudig te scoren.

Bij een verschil van twee punten voorkwam Van de Snepscheut met een driepunter dat Bladel de kans kreeg om voor het eerst op voorsprong te komen. De gasten antwoordden echter direct met een driepunter waardoor het verschil weer twee punten was. Er stonden nog vijf minuten op de klokā€¦

TIME-OUT

JRC-coach Oliviera nam een time-out en de spelers beseften dat de laatste vijf minuten cruciaal waren. Na de time-out bleef JRC echter weer drie minuten zonder score waardoor de gasten hun eerste voorsprong pakten: 67-69. Toen er nog twee minuten te spelen waren, scoorde Coen van der Meijden zijn eerste twee punten vanaf de vrije worplijn. Bij het ingaan van de laatste minuut, zette De Jong de gastheren weer op voorsprong door twee vrije worpen raak te schieten.

In de laatste minuut mistte Bladel twee keer. Clercx kon JRC vanaf de vrije worplijn op een veilige marge van vier punten zetten, maar miste de eerste vrije worp. De tweede werd belangrijk omdat Bladel nog balbezit kon krijgen en een aanval kon spelen om de wedstrijd minimaal gelijk te trekken. Ook de tweede vrije worp werd gemist, maar aanvoerder Van der Meijden pakte een belangrijke aanvallende rebound. Bladel werd onschadelijk gemaakt en JRC zag kans het duel over de streep te trekken.

Na drie nederlagen pakte JRC weer eens een overwinning. ,,Het is goed dat we een spannende wedstrijd nu wel in ons voordeel kunnen beslissen", zei coach Oliveira na afloop. Dat in spannende wedstrijden ervaring de doorslag kan geven, heeft JRC zaterdag laten zien. ,,Ik ben blij dat ik mijn team heb kunnen helpen met de belangrijke rebound in de slotseconden van de wedstrijd", zei aanvoerder Van der Meijden.

JRC komt pas op zaterdag 7 november weer in actie; tegenstander in Boxtel is BC Kimbria uit Maastricht.

Scores: Floris de Jongh 25 punten, Remy van de Snepscheut 22, Felix Stegeman 10 (5 rebounds), Ian Rooth 9 (5), Coen van der Meijden 4 (9), Teun van Loon 2 (7).

OP DE FOTO: Aanvoerder Coen van der Meijden verovert de bal onder de ring. JRC won in sportcomplex De Braken met nipte cijfers van BC Bladel. De ploeg profiteerde van de ervaring waarmee het duel in de slotfase uitgespeeld kon worden. De winstpunten bleven daardoor in Boxtel. (Foto: Hans Verberk).