In dorpshuis De Kei vond dinsdag de vervolgbijeenkomst van welzijnsinstelling Partis plaats waar werd gesproken over de toekomst van Gemonde. Vooral de komst van een dorpstafel werd door de aanwezigen aangemoedigd. (Foto: Albert Stolwijk).
In dorpshuis De Kei vond dinsdag de vervolgbijeenkomst van welzijnsinstelling Partis plaats waar werd gesproken over de toekomst van Gemonde. Vooral de komst van een dorpstafel werd door de aanwezigen aangemoedigd. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Annelieke van der Linden

opnieuw bijeenkomst over verdere ontwikkeling van dorp

Gemonde moedigt dorpstafel aan

TONNIE WESSELING

Begin oktober organiseerde welzijnsinstelling Partis in de Sint-Lambertusschool een avond waar inwoners ideeën en wensen op tafel konden leggen om van Gemonde 'een beter en leefbaarder dorp' te maken. In dorpshuis De Kei vond dinsdag een vervolgbijeenkomst plaats waar ideeën concreter werden. Elf inwoners van het kerkdorp, onder wie ook een vertegenwoordiger van de Leefbaarheidsgroep Gemonde, waren naar De Kei gekomen, nieuwsgierig naar het vervolg en veelal gemotiveerd om vorm te geven aan nieuwe ideeën.

Vincent Gil-Toresano van Partis opende de avond en constateerde tevreden dat er toch meer mensen gekomen waren dan verwacht: ,,We zijn drie weken geleden gestart en waren blij verrast met 36 mensen. In deze kleine gemeenschap zijn toen vele ideeën ontstaan. We hebben nu een opzet gemaakt voor vanavond: we willen actief aan de slag met deze ideeën."

Vervolgens werd er een rondje bij de aanwezigen gehouden en mocht ieder zijn ideeën of initiatieven spuien. Er kwamen al eerdergenoemde, maar ook een aantal verrassend nieuwe ideeën op tafel. Twee oudere dames vonden het vooral belangrijk dat er meer openbare activiteiten zouden komen in seniorencomplex Rietstok.

Een andere dame, coach voor mensen met problemen, bracht het thema vluchtelingen ter sprake en noemde het voorbeeld van de integratie met mensen die in Autotron te Rosmalen zitten. ,,Ik ben breed geïnteresseerd en vind dit een té mooi initiatief om zomaar te laten liggen." Zij houdt ook een spiritueel en filosofisch café en zou dit verder uit willen breiden naar huiskamerbijeenkomsten voor belangstellenden.

Aan de orde kwamen ook het initiatief voor het opzetten van een schrijfgroep voor Amnesty International en een kunstroute. Iemand bood zich aan als vrijwilliger voor vervoer en het oprichten van een Repair Café. Ook de vorming van een koor, een nieuwsblad of app voor de mobiele telefoon kwamen voorbij. Gil-Toresano: ,,We gaan kijken wat er te realiseren valt en of er vraag naar is. Ik heb veel vervoer- en boodschappendiensten langs horen komen. We zijn begonnen met de vraag wat iedereen zou willen. De mensen moeten het echter zélf doen. Als je erin gelooft, kun je iets van de grond krijgen."

draagvlak

Vervolgens werd de groep aanwezigen in tweeën gesplitst en werd besproken welke ideeën realistisch en haalbaar zouden zijn. Uit de groep van Edwin Voets, sociaal-cultureel werker bij Partis, kwam een aantal verrassende voorstellen: het oprichten van een ouderkamer, voor ouders van schoolgaande kinderen, een aanschuifmaaltijd voor vluchtelingen en een ontmoetingsmiddag voor zowel jongeren als ouderen.

Bij beide groepen kwam vooral het oprichten van een netwerk- of dorpstafel aan de orde: een plek waar initiatieven aangeboden worden of neergelegd kunnen worden en waar activiteiten worden ontwikkeld. De vraag was alleen welke locatie geschikt zou zijn. ,,Het is belangrijk dat mensen met initiatieven weten waar ze naartoe moeten", werd er geopperd. Partis gaf aan dit te willen ondersteunen met persberichten en posters in het dorp. Er werd besloten om op korte termijn een vervolgafspraak te maken om verschillende plannen, waaronder de dorpstafel, concreet te maken en te plannen. ,,Leuk dat er een draagvlak is, dat is het belangrijkste fundament voor succes", merkte Gil-Toresano op. De vervolgbijeenkomst zal uiterlijk half november plaatsvinden.