Afbeelding
Foto: Peter De Koning

veranderingen voor leerlingen praktijkonderwijs

Scholieren ontbijten met werkgevers

De scholen voor Praktijkonderwijs in Brabant zijn de campagne 'PrO in beeld' gestart om deze vorm van scholing op de kaart te zetten. Ook het Baanderherencollege doet mee. De Boxtelse school trapte vanochtend af met een ontbijt waarbij (oud)-leerlingen, werkgevers, stagebegeleiders en docenten met elkaar in gesprek gingen.

Volgens teamleider Bart Strikkers van het Praktijkonderwijs in Boxtel wordt vaak gedacht aan speciaal onderwijs: ,,Dat is onjuist. Het zijn jongeren waarvoor het vmbo te hoog is en die liever een praktische opleiding volgen." Leerlingen die hun diploma halen, stromen vaak door naar een mbo-opleiding waarbij ze een dag per week naar school gaan en vier dagen werken. Bijvoorbeeld in de groenvoorziening, detailhandel, zorg, horeca of magazijn. De nieuwe Participatiewet heeft voor deze leerlingen veel veranderd. Bij de sociale werkvoorziening zijn minder beschutte werkplekken en in de veranderende arbeidsmarkt daalt het aantal functies voor laagopgeleiden. Strikkers: ,,Leerlingen komen dan terecht in het gewone bedrijfsleven maar ondernemers weten niet altijd welke begeleiding ze nodig hebben. Daarom doen we in Brabant graag mee aan deze campagne om uit te leggen wat Praktijkonderwijs is."

Tijdens het ontbijt in het Baanderherencollege verzorgden de studenten een maaltijd voor een kleine vijftig aanwezigen. Strikkers liep rond met een microfoon om wat vragen te stellen. Onder andere bij boomkweker Henri van Esch die regelmatig stagiaires verwelkomt. ,,Vaak is het even zoeken wat ze aankunnen en hoeveel begeleiding ze nodig hebben", vertelde Van Esch. ,,Omdat wij één op één werken, kunnen wij daar voldoende tijd aan besteden. Belangrijk is dat ze eerlijk zeggen wat ze wel en niet kunnen. Dat is niet altijd makkelijk. Maar als ze dat doen, komen we er altijd uit."

Volgens BHC-directeur Jan-Willem van den Berg is het praktijkonderwijs nog onvoldoende in beeld bij ouders en basisscholen. Hij onderstreepte het belang van een goed contact tussen onderwijs, overheid en ondernemers en vertelde dat de praktijkscholen in heel Brabant regelmatig overleggen. ,,Dit ontbijt wordt vandaag gehouden op alle Brabantse praktijkscholen. Straks gaan we met z'n allen naar het provinciehuis om gedeputeerde Bert Pauli uit te leggen wat praktijkonderwijs inhoudt en hoe belangrijk het is." Wethouder Marusjka Lestrade kon het ontbijt zeer waarderen: ,,Er wordt hier 'top of the bill' voor ons gezorgd. Het is belangrijk om de kwaliteit van deze leerlingen ook bij ondernemers tussen de oren te krijgen. Volgens mij lukt dat aardig in Boxtel."

OP DE FOTO: Teamleider Bart Strikkers tijdens het ontbijt in gesprek met oud-leerling Tessa Schellekens, tegenwoordig zweminstructeur in Oirschot. (Foto: Peter de Koning).


Taverbo heerst in

BRTC-competitie

In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie bezetten teams van Taverbo/Sabo de eerste vier plaatsen. De club is voorlopig heer en meester.

Taverbo 3 leidt na een monsterzege op Bat Boys. Henk IJsseldijk, Daan de Koning en Dave van Wijck lieten geen steek vallen: 10-0. Peter Kemps was voor Bat Boys twee keer dicht bij een overwinning maar moest het telkens net afleggen in de vijfde en beslissende game. Voor zijn teamgenoten Rob van Grinsven en Paul Kuijs was in slechts een enkele game eer te behalen. Taverbo 4 staat nog steeds tweede, maar incasseerde wel de eerste nederlaag tegen een gemotiveerd Sabo Boxtel dat duidelijk revanche wilde voor het onverwachte gelijkspel van vorige week tegen Rembrandt. Hans van Weert kon echter in twee partijen de concentratie niet vasthouden en verloor van Toon van Geel en Peter de Rooij. Voor Taverbo 4 waren dat de enige overwinningen; teamgenoot Raymond de Boer kon daar niets aan toevoegen. Ook het dubbelspel was voor Sabo Boxtel waarvoor Wim van Aarle en Ad van Weert goed waren voor de maximale score van drie punten: 8-2. De derde plaats wordt ingenomen door Taverbo 2 dat ruim won (7-3) van Rembrandt. Dat boekte na drie gelijke spelen de eerste verliesbeurt.