Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

turnvereniging staat uitgebreid stil bij gouden jubileum

Wij-gevoel overheerst bij Tabitta

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

'Oe, oe, aa, aa, goooo Tabitta!' Deze yell was zondag vaak te horen tijdens het gouden jubileumfeest van de Boxtelse turnvereniging. In sportcomplex De Braken werd uitgebreid stilgestaan bij het vijftigjarig bestaan. Het was een feest voor álle leden; van recreanten tot wedstrijdsporters: allemaal zorgden ze voor spetterende optredens.

Het jubileumfeest werd in De Braken gehouden omdat de eigen accommodatie van Tabitta in Boxtel-Oost te klein is om veel publiek te kunnen ontvangen. De wens voor een grotere turnhal werd ook zondag meerdere malen uitgesproken. ,,In de huidige accommodatie is het steeds lastiger om de 265 leden te kunnen laten trainen, we kampen met een wachtlijst. Bovendien worden de prestaties van turnsters op landelijk niveau steeds beter, waardoor op andere oefeningen moet worden getraind en dat is lastig in de hal", zei bestuurslid Helmie van Hal kort voordat de jubileumshow van start ging.

Iedere trainingsgroep had de voorbije weken een act ingestudeerd en toonde deze zondag aan (oud-)leden en vrijwilligers van de vereniging en familie. Het thema circus stond centraal en kwam tijdens alle optredens terug: van de allerkleinsten die verkleed waren als leeuwtjes en op muziek van De Leeuwenkoning door hoepels klauterden tot clowntjes die met linten en jongleerballen hun kunsten vertoonden. Ise Waterschoot (7), die iedere maandag bij Tabitta traint, was één van de koorddanseressen die in een kleurige outfit en een paraplu over een balk en touw balanceerden. ,,Dat was best lastig, omdat ik niet gewend ben om over een touw te lopen", vertelde ze. ,,We hebben hard geoefend en het ging gelukkig goed."

levendig

Imme Verhoeven (11) is pas sinds mei lid van Tabitta en maakte onderdeel uit van de groep die ritmische gymnastiek liet zien. ,,Het verschil met turnen is dat je veel meer kunstjes laat zien met spullen, zoals een hoepel of lint", zei Imme. Ze noemde Tabitta een leuke club. ,,Zo zijn er veel leuke juffen..." Trainster Marloes van der Aa, die de allerkleinste turnsters onder haar hoede heeft, gaf aan dat Tabitta een levendige vereniging is. ,,Er gebeurt hier zóveel en de mensen gaan hartstikke goed met elkaar om. Het is mooi om hieraan een bijdrage te leveren."

Enthousiasme, familiair en leergierig: leden en oud-leden hadden lovende woorden over voor Tabitta en de turnsters. ,,Of je op recreatief niveau turnt of tot de trainersstaf behoort: het wij-gevoel overheerst bij Tabitta. Dat is in de 23 jaar dat ik lid ben van de club niet veranderd", aldus trainster Daphne van Roy. ,,Ik hoop dat ik later, als mijn kinderen of kleinkinderen zouden gaan turnen, als een trotse moeder met camera langs de kant zal zitten bij deze mooie club..."

'GEEN RUGGENGRAAT'

De jubileumshow werd afgesloten met optredens van de A- en B-selecties van Tabitta én een act van Elastic Fantastic, het turntrio van Flik-Flak 's-Hertogenbosch dat bekend is van televisie. Een bezoeker keek vol verbazing naar de act: ,,Het lijkt wel alsof die meiden geen ruggengraat hebben, zó lenig zijn ze..."

Na afloop konden de turnsters zich uitleven op het speelplein, waar onder meer een springkussen was neergezet. Bezoekers, trainers en bestuursleden kregen de kans om na te praten in de kantine over de spectaculaire jubileumshow. Bestuurslid Van Hal: ,,Er wordt hard gewerkt aan een oplossing met betrekking tot onze accommodatie. Hopelijk kunnen we de volgende vijftig jaar lekker blijven door turnen."

FOTO BOVEN: Bij een circusthema horen natuurlijk ook dieren. Op de muziek van de bekende Disneyfilm De Leeuwenkoning traden de allerkleinsten op. Ze waren verkleed als leeuwtjes, kropen door hoepels en sprongen van een kast af. De turngroep maakte deel uit van de jubileumshow van Tabitta in De Braken. (Foto's: Gerard Schalkx).

De koorddanseressen van het circus balanceerden op de balken en zelfs op een touw. (Foto: Gerard Schalkx).