Met een wasstraat voor ouderen haakte CV Gin Verstand vorig carnavalsseizoen in op de veranderingen in de zorg. Het leverde de eerste prijs op in de Grote Eendentrek. (Foto: Peter de Koning).
Met een wasstraat voor ouderen haakte CV Gin Verstand vorig carnavalsseizoen in op de veranderingen in de zorg. Het leverde de eerste prijs op in de Grote Eendentrek. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

CARNAVALSCLUB GIN VERSTAND ZOEKT BOUWLOODS PRAALWAGEN

'Het verstand kwam met de jaren...'

HENK VAN WEERT

Het drietal lacht. ,,Nee, het is écht niet zo dat wij geen van allen hersens hebben, hoor. Alle leden hebben een heel behoorlijke opleiding afgerond", vertelt voorzitter Rick de Jong van carnavalsvereniging Gin Verstand. ,,De naam stamt uit het eerste jaar dat de club meedeed aan de Grote Eendentrek. Op een platte kar met ballonnen, want van een praalwagen bouwen hadden de leden destijds 'gin verstand', vult broer Wout aan. Henri van de Sande: ,,Maar dat is wel veranderd in elf jaar. De laatste keer wonnen we de optocht en was het groot feest!"

Nog voordat het nieuwe leutseizoen op d'n elfde van d'n elfde van start gaat, viert CV Gin Verstand het elfjarig bestaan. Een heus jubileum in de zottenwereld. Zaterdag 31 oktober is stamkroeg D'n Hendrik aan de Markt vanaf 20.30 uur het feestadres. ,,We hebben de andere carnavalsclubs en ook diverse muziekgroepen uitgenodigd. We zien wel wie er komt; iedereen is welkom. Een feestje wordt het sowieso, mede dankzij een optreden van zanger Tim Schalkx en deejay Servé. Op de stoep wordt met toestemming van het gemeentebestuur een tent opgebouwd", vertelt Rick.

Gin Verstand is geen grote club en heeft leden met heel verschillende achtergronden. Zo is Rick werkzaam op de spoedeisende hulp van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, terwijl zijn broer Wout voor de klas staat op een basisschool. Henri is kraanmachinist. ,,We tellen nu twaalf leden; elf mannen en één vrouw. Allemaal twintigers", zegt Henri. ,,Maar onze partners zijn meestal ook van de partij. We vormen een hechte vriendenclub die ook jaarlijks een weekendje weg gaat." Wout vult aan dat het bouwen van een praalwagen jaarlijks de belangrijkste activiteit van de club is. ,,Daar gaan heel wat uurtjes in zitten. Het is heel leuk om te doen. En door de jaren heen hebben we heel wat bijgeleerd. Het verstand van wagens bouwen, kwam met de jaren. Dat blijkt niet alleen uit de eerste prijs van afgelopen jaar in de Boxtelse optocht. In de twee edities daarvoor eindigden we als tweede."

BOUWLOODS NODIG

Rick zegt dat de club momenteel wel wat kopzorgen heeft. ,,De laatste jaren bouw-

Henri van de Sande, Wout en Rick de Jong (v.l.n.r.) voor café D'n Hendrik aan de Markt waar CV Gin Verstand sinds vorig jaar haar clubhuis heeft.