Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

koninklijke onderscheiding voor duizendpoot ine van den biggelaar van scouting boxtel

Joti-Jota: contact zoeken via 'elektrische dingen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

'Ine, Ine, Ine'. Het Joti-Jota-weekend van Scouting Boxtel ging zaterdagochtend op feestelijke wijze van start. Tot haar grote verrassing werd de actieve vrijwilligster Ine van den Biggelaar-Lammers benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een mooie start van een weekend waarin contact met elkaar centraal stond...

Van teamleider van Scout Angels, een groep scouts met een beperking, tot het wekelijks schoonmaken van het clubgebouw en van verhuurcoördinator tot medeorganisator van het Joti-Jota-weekend. ,,Je kunt wel stellen dat Ine een spin in het web van Scouting Boxtel is", zei locoburgemeester Peter van de Wiel kort voordat hij de koninklijke onderscheiding opspeldde bij de vrijwilligster. Ze was totaal verrast. ,,Ik heb niets in de gaten gehad. Natuurlijk zag ik hier en daar wel wat rare dingen. Zo werden ineens allerlei banken buiten gezet. Maar ik heb er niets achter gezocht."

Tijdens het Joti-Jota-weekend werd duidelijk dat de Boxtelse voor de meeste scouts geen onbekende is. ,,Wij hebben sinds een paar jaar zelfs een onderdeel van ons radioprogramma naar haar vernoemd: oma van de visjes. Eén van de kleinkinderen van Ine noemde haar zo, waarschijnlijk omdat ze een aquarium thuis heeft. Als dit spel tijdens de radio-uitzending aan bod komt, moeten de kinderen Ine zoeken en zo snel mogelijk in de radiostudio zien te krijgen. We weten niet of ze er zo blij mee is", lachen 'Oe' en 'Raksja', leden van Scouting Boxtel die alleen hun 'leidingnaam' willen noemen. ,,Zelfs de scouts kennen ons alleen als Oe en Raksja."

moeilijke zin

Iedere groep scouts kreeg zaterdag en zondag de kans deel te nemen aan radiospelletjes, die ook live op Omroep Dommelland te horen waren. Tenminste, als de elektriciteit werkte. Zaterdagochtend viel de stroom uit tijdens een radio-uitzending. Duo 'Oe' en 'Raksja' maakte het niet uit. ,,We kunnen nog steeds spelletjes doen. Ons favoriet is de moeilijke zin die kinderen zo snel mogelijk op de radio moeten uitspreken: 'jeukt jouw jeukende jeuk-neus ook zoals een jeukende jeuk-neus jeukt'. Als kinderen zich verspreken, levert dat grappige taferelen op..."

Zo'n 160 kinderen van Scouting Boxtel namen dit jaar deel aan het Joti-Jota-weekend, waarbij ze kennis maakten met allerlei vormen van communicatie. Naast radio-uitzendingen maakten de scouts filmpjes, die op Omroep Dommelland te zien waren, en kwamen ze via een chatprogramma en met hulp van zendamateurs in contact met andere scoutingclubs. De leden van 5 tot en met 11 jaar namen zaterdag deel aan activiteiten in het clubgebouw aan de Molenwijkseweg en scouts vanaf 12 jaar op Nergena. Zondag was dat precies andersom.

In de ruimte 'Chat-city' zat scoutinggroep De Trollen, onderdeel van De Welpen, aan de computer. Via een chatprogramma typten ze berichtjes, vooral naar elkaar. ,,Dat is het meest vertrouwd", zeiden Noor (9) en Iris (9), die onder de chatnamen 'Joti08' en 'Joti09' allerlei zinnen de wereld in stuurden. Het duo deed voor de tweede keer mee aan het weekend. ,,Wat ik leuk vind, is dat je via elektrische dingen contact zoekt met elkaar. En we doen natuurlijk ook veel spelletjes in de bossen", aldus Iris. ,,Ook mogen we hier vanavond blijven slapen, al zal daar niet veel van komen..."

Leider Tom van Lamoen liet weten dat regelmatig een enquête wordt gehouden onder de leden over het Joti-Jota-weekend. ,,Zo zou het kunnen dat leden chatten saai vinden, dit kunnen ze tegenwoordig immers allemaal thuis. Toch scoren we op alle onderdelen van het weekend goed. Dat komt waarschijnlijk omdat je jaarlijks een stapje verder gaat. Waar je eerst contact legt met je eigen clubgenoten, chat je een jaar later met clubs uit Nederland en weer een jaar later heb je internationaal contact."

nachtspel

Een groepje scouts legde in de in de Jota-ruimte, dat staat voor Jamboree On The Air, contact met een club uit Made. ,,We hebben galgje gedaan via de zender en gekletst over onze clubs. Dat is helemaal niet eng, juist leuk. Je leert allemaal nieuwe mensen kennen", vertelden Emma (10) en Suus (10). ,,Het is leuk om te horen hoe het bij andere clubs is. Het leukst vinden we de radio-uitzending. Dan zijn we te gast, net alsof het een echte show is." Ook keek het duo, net als alle andere scouts, uit naar het nachtspel in de bossen van Sparrenrijk. ,,Dan zal de leiding ons flink laten schrikken."

The Hunt, zoals het bosspel heet, is hét hoogtepunt van het weekend, meldde leidster Carin Silvertand. ,,De kinderen worden in groepjes van vijf verdeeld en samen met één begeleider op een plek gedropt. Vervolgens moeten ze de weg naar het clubgebouw weer zien te vinden. Tegelijkertijd stappen allerlei leidinggevenden van de scouting in de auto of op de fiets om op jacht te gaan naar de gedropte scouts. De groepjes mogen door zo min mogelijk jagers gezien worden", legde Silvertand uit. ,,Het is dus de kunst je goed mogelijk te verstoppen. Vorig jaar stapte iemand zelfs in een sloot met water om zich te verstoppen. Je wordt ook erg paranoia van dit spel, omdat in iedere auto een jager kan zitten."

FOTO LINKSBOVEN: De koninklijke onderscheiding van Ine van den Biggelaar-Lammers werd zaterdagochtend uitgebreid bewonderd door een lid van Scout Angels, de groep scouts met een beperking. De vrijwilligster is sinds 1992 teamleider van deze groep. (Foto's: Gerard Schalkx).

FOTO RECHTSBOVEN: In allerlei ruimtes maakten leden van Scouting Boxtel kennis met vormen van communicatie. Deze groep hield een brainstorm voor een televisie-uitzending.

Afbeelding