Post! Tijdens het Kinderboekenbal kreeg de jeugd de kans briefjes te sturen naar klasgenoten en leerkrachten. Een populaire activiteit... (Foto's: Gerard Schalkx).
Post! Tijdens het Kinderboekenbal kreeg de jeugd de kans briefjes te sturen naar klasgenoten en leerkrachten. Een populaire activiteit... (Foto's: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

260 leerlingen genieten van activiteiten in bibliotheek en sint-petrusschool

Kinderboekenbal Boxtel vol rare taferelen...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Geblinddoekt hapjes proeven, regenboogbuisjes maken en foto's maken met plaksnorretjes. De elfde editie van het Kinderboekenbal stond volledig in het teken van het thema 'Raar Maar Waar' van de Kinderboekenweek. De 260 aanwezige kinderen genoten met volle teugen van alle activiteiten. Met name het jaarlijks terugkerende onderdeel 'briefjes naar elkaar sturen' was populair...

De meeste leerlingen uit de groepen 7 en 8 beschikken tegenwoordig over een mobiele telefoon met de applicatie WhatsApp om digitale berichtjes naar elkaar te sturen. Toch waren vrijdagavond de scholieren niet weg te slaan van de 'posttafels'. Daar kregen ze de kans om gekleurde briefjes naar klasgenoten of meesters en juffen te sturen. Een aantal postbodes zorgde ervoor dat de post op de juiste plek terecht kwam. ,,Allerlei interessante berichtjes passeren de revue", vertelde juffrouw Marjolein van De Vorsenpoel, die alle briefjes nog snel even checkt voordat ze verstuurd werden. ,,Zo kwam er al een huwelijksaanzoek voorbij. Ik ben benieuwd of dat gelukt is."

Naomi Arts van de Sint-Petrusschool had net een briefje verstuurd naar haar vriendin Gözde. ,,Ik was benieuwd of ze het Kinderboekenbal leuk vindt. Zelf heb ik het erg naar mijn zin. Vorig jaar was ik ook al op het bal en vandaag hebben ze weer allerlei nieuwe activiteiten. Zoals de proefjes van Mad Science en het spookhuis."

schrikken

Met name bij het spookhuis in de Sint-Petrusschool stond een lange rij. ,,We hebben wel zin om te griezelen", zeiden Annelieke Nagtzaam en Indy Debets van De Spelelier. ,,We zijn niet zo snel bang en hebben al van vrienden gehoord dat je aan het einde wordt natgemaakt. We zijn goed voorbereid..." Jens Ossenblok daarentegen wilde absoluut niet in het spookhuis. ,,Dat vind ik hartstikke eng..."

Opvallend was dat de leerling van De Vorsenpoel juist zélf als spook verkleed was, inclusief (nep)bloedvlekken en een lichtslinger in de vorm van vleermuizen. Zijn vriend Jelle Hosewol droeg dezelfde outfit. ,,Het thema is Raar Maar Waar, dus leek het ons leuk een geinig kostuum aan te trekken." Jelle en Jens noemden het Kinderboekenbal 'een leuke avond waar je gezellig kunt rondlopen met vrienden'. ,,En we laten natuurlijk zoveel mogelijk mensen schrikken nu we als spoken verkleed zijn."

GEKKE STELLINGEN

In één van de ruimtes op de eerste verdieping van de bibliotheek mochten kinderen alleen geblinddoekt naar binnen. Daar moesten ze raden welke hapjes werden voorgeschoteld. Pindakaas, radijs, karnemelk, appelsap, mosterd: een rare mix van smaken. Raar was ook de vierdelige quiz in een andere ruimte van de bibliotheek. Kinderen moesten bij allerlei gekke stellingen aangeven of die 'niet waar' of 'raar maar waar' waren. Zo werd tussen de jonge bezoekers flink gediscussieerd of krokodillen hun tong konden uitsteken of niet, of olifanten sprongetjes konden maken en of de aansteker eerder was uitgevonden dan de lucifer. ,,Ik heb goed mijn best gedaan, want je kon snoepjes verdienen", lachte Jules Schevers van De Maremak.

Jules had zich met een aantal klasgenoten in de bibliotheek even teruggetrokken in de leesruimte. ,,Om Donald Duck te lezen, die strips zijn zó grappig. Maar het leukst vond ik een regenboogbuisje maken. Je doet wat gel in verschillende kleuren in een buisje en over een tijdje lopen de kleuren in elkaar over. De man van Mad Science vertelde dat de gel meestal gebruikt wordt in luiers, om vocht te absorberen. En nu gebruiken wij het voor een regenboogbuisje, dat is grappig." Op de vraag of hij al voor de afsluitende dans heeft geoefend, schudt Jules het hoofd. ,,En dat was ik ook zeker niet van plan!"

Tientallen andere kinderen dansten tijdens de afsluiting van het Kinderboekenbal wél mee op het nummer 'Raar Maar Waar'. En toen zat het evenement er alweer op. ,,Het leuke is dat Boxtelse basisscholen het Kinderboekenbal flink promoten in de groepen 7 en 8. Dat heeft tot resultaat dat hele klassen naar de bibliotheek en de Sint-Petrusschool komen", aldus directeur Ghislaine de Brouwer van stichting Brede Scholen Boxtel. ,,De kinderen mogen zelfstandig rondlopen, al wordt er vooral veel gerend. Toch zien we na iedere editie dat alles gelukkig toch weer heel is gebleven..."

Boxtel

Gierzwaluwen

De vogelwerkgroep van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel verzorgt dinsdag 27 oktober vanaf 20.45 uur een presentatie over haar dit jaar gehouden onderzoek naar gierzwaluwen. De presentatie wordt gehouden in gemeenschapshuis De Walnoot en volgt op de jaarvergadering van de WNLB, die hier gehouden wordt. Het onderzoek richtte zich vooral op de aanwezigheid van gierzwaluwen in de omgeving van Boxtel. Ook werd door de leden bekeken welk gedrag de vogels vertonen. De toegang is gratis.

In bibliotheek De Meierij was een ruimte ingericht als 'proefkamer'. Geblinddoekt mochten de kinderen allerlei hapjes proeven en raden wat ze in mond hadden.
Als afsluiting van het Kinderboekenbal deden de kinderen een dans op het liedje 'Raar Maar Waar'.