Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

bijeenkomst nieuwe inwoners trekt zestig mensen

'We voelen ons welkom in Liempde'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Met een presentatie van voorzitter Arnold van den Broek van heemkundekring Kèk Liemt over de historie van Liempde, een bezoek aan dorpsmuseum De Kleuskes en een gezellig samenzijn in café Het Wapen van Liempde werden vrijdagavond nieuwe inwoners van het dorp verwelkomd. De bijeenkomst, georganiseerd door het Dorpsberaad, trok zo'n zestig mensen.

,,Ik was hier nog niet geweest, maar het ziet er geweldig uit", zegt Mathilde van Opstal als ze rondkijkt in het dorpsmu-


Speuren naar

paddenstoelen

in De Geelders

De Meierijgids van Staatsbosbeheer neemt natuurliefhebbers zondag 25 oktober vanaf 10.00 uur mee in De Geelders. Het natuurgebied tussen Boxtel en Liempde heeft een fraai herfstdecor waarin vooral gespeurd kan worden naar paddenstoelen.

Deelnemers wandelen met de gids over brede historische bospaden, langs open heidevelden en meanderende beekjes. Het is volop herfst, de bomen verkleuren en paddenstoelen schieten momenteel uit de grond. Met een beetje geluk ontmoeten de wandelaars reekalfjes die ook dit voorjaar op grote schaal geboren zijn in De Geelders.

Het natuurgebied is erg nat en maakt deel uit van nationaal landschap Het Groene Woud. Staatsbosbeheer zorgt voor het onderhoud aan het bos. Deelnemers aan de herfstwandeling verzamelen zondag op de parkeerplaats aan de Schijndelsedijk tussen Boxtel en Schijndel. Vanwege de vochtige omstandigheden in De Geelders, is het dragen van waterdicht schoeisel raadzaam. Deelname is gratis, de tocht is geschikt voor jong en oud.

seum aan de Oude Dijk. In december is ze in Liempde komen wonen. ,,Vanwege het groen en de dorpse sfeer", aldus Van Opstal, die eerder in Boxtel en Oisterwijk woonde. ,,Zo wandel ik regelmatig naar de duiventoren en De Maai, het is prachtig daar." Om bekender te worden in het dorp, doet Van Opstal al haar aankopen in Liempde. ,,En ik heb nogal wat spijkers en schroeven nodig gehad voor de verbouwing van mijn woning", lacht ze. ,,Maar ook ben ik van huisarts en apotheek gewisseld, terwijl ik daarvoor makkelijk naar Boxtel zou kunnen. Ik vind dat je zoveel mogelijk lokaal moet doen." Ze hoopt binnenkort te starten met vrijwilligerswerk in het dorp. ,,Bijvoorbeeld bij basisschool De Oversteek, dat lijkt me erg leuk."

Jarenlang werd de bijeenkomst voor nieuwe inwoners georganiseerd rondom de vuurput, sinds enkele jaren werden mensen verwelkomd tijdens de kerstmarkt 'Liemt Lôpt Uit'. Dit jaar koos het Dorpsberaad voor een afzonderlijke bijeenkomst. ,,We hebben iedereen persoonlijk uitgenodigd en ook nog een herinnering gestuurd. Dat heeft bijna zestig mensen opgeleverd", vertelt voorzitter Bert van Ruremonde van het Dorpsberaad. ,,Mogelijk kiezen we er volgend jaar voor deze bijeenkomst eerder te organiseren. Het weer zit in deze tijd van het jaar vaker tegen."

kleuskes

Dat was vrijdag ook het geval. Waar een dorpswandeling en een tussenstop bij museum De Kleuskes op de planning stond, werd nu gekozen alleen halt te houden bij het museum. Het leek de aanwezigen niet te deren. Ze zochten contact met andere 'nieuwelingen' en keken enthousiast rond op de zolder van De Kleuskes. Na afloop was het tijd voor een drankje in Het Wapen van Liempde, waar nieuwe inwoners op informele wijze kennis konden maken met het Liempdse verenigingsleven.

Alle nieuwe inwoners kregen bij binnenkomst al een toepasselijk presentje van het Dorpsberaad: een broche met twee klompjes waarop de tekst 'Welkom in Liempde 16-10-'15' is geschreven. ,,Door

zo'n bijeenkomst voelen we ons enorm welkom in Liempde", zeggen Wobke Jonker en Jurjen Dijk. ,,Er is erg veel moeite in deze avond gestoken." Het jonge stel is een jaar geleden naar het dorp verhuisd vanuit Boxtel. ,,We waren op zoek naar een woonboerderij en kwamen uiteindelijk hier uit", aldus Jonker. ,,Heerlijk om een vrij uitzicht in de natuur te hebben met koetjes om je heen", voegt Van Dijk toe. ,,Het enige waar ik af en toe last van heb, zijn de vele vliegtuigen die overkomen. In Boxtel hoorde ik die helemaal niet."

Volgens het stel is het grootste gedeelte van de Liempdenaren erg gastvrij. ,,En zelf proberen we aan allerlei dingen mee te doen om nóg meer aanspraak te krijgen. Zo stonden we onlangs als hobbykoks op het oogstfeest in Liempde. En deze avond is ook zeer geschikt om in contact te komen met anderen. Je hebt veel overeenkomsten met andere nieuwkomers. Zo kunnen we ervaringen uitwisselen over de verbouwingen van onze woningen", lachten Jonker en Van Dijk. Het stel laat weten dat er een kleine op komst is. ,,Dan krijgen we vast nóg meer aanspraak..."

FOTO BOVEN: Gezinnen, jonge stellen en oudere echtparen: er kwam een gemêleerd gezelschap op de nieuwkomersavond in Liempde af. Veel aanwezigen hadden dorpsmuseum De Kleuskes nog niet eerder van binnen gezien... (Foto: Gerard Schalkx).


't Lambertje viert

feest met school

Cafetaria 't Lambertje aan de Sint-Lambertusweg vierde vandaag haar derde bestaanslustrum. Dat deed het team onder leiding van Ingrid van de Laar met alle leerlingen van de Sint-Lambertusschool.

Die werden tijdens de middagpauze getrakteerd op een gratis frietje. Na de middag mochten alle kinderen ook een ijsje komen halen. Van de Laar bakte ruim honderd kilo patat voor dit feestje.