Boxtelaar Harry Hendriks staat in Podium Boxtel met een programma met de mooiste liedjes van Harry Conninck Jr. (Foto: Peter de Koning).
Boxtelaar Harry Hendriks staat in Podium Boxtel met een programma met de mooiste liedjes van Harry Conninck Jr. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter Koning

MUZIKALE DUIZENDPOOT HARRY HENDRIKS UIT BOXTEL SLAAT VLEUGELS UIT

Muziek uit New Orleans klinkt in Boxtel

MARC CLEUTJENS

Vijftien jaar lang was hij vooral bekend als 'de gitarist van...' en stond hij misschien wel honderd keer per jaar op de bühne met Gerard van Maasakkers. Nu de Brabantse liedjesschrijver en tekstdichter dit jaar een andere weg is ingeslagen en dat ook volgend jaar gaat doen, krijgt Harry Hendriks uit Boxtel alle ruimte om ook zelf de muzikale horizon te verbreden. Het brengt hem volgende maand weer naar Podium Boxtel, ditmaal met een eerbetoon aan de veelzijdige Harry Conninck Jr.

Vrijdag 27 november hoopt Hendriks met zijn band voor een volle zaal te staan in zijn Boxtel. Niet als de gitarist van of als 'onze Harry', zoals Gerard van Maasakkers hem hier doorgaans introduceert. Maar dan als een bandleider die een jaar na de voorstelling One Trick Pony met liedjes van Paul Simon nu het brede repertoire van Harry Conninck Jr. aan een groot publiek voorstelt. ,,Daarbij kies ik voor het thema 'One Fine Thing', dat verwijst naar een liedje van de bekende Amerikaanse alleskunner maar ook een knipoog is naar mijn vorige show."

RAS-MUZIKANTEN

Hendriks beseft dat de muziek van Harry Conninck Jr. minder belletjes zal doen rinkelen dan het wereldberoemde oeuvre van Paul Simon. ,,Maar ook dit werk is zo ontzettend veelzijdig dat ik er moeiteloos een avond mee kan vullen", straalt de Boxtelaar. Hij laat zich tijdens 'One Fine Thing' begeleiden door drie ras-muzikanten die hij kent van de Vaste Mannen, de begeleidingsband van Gerard van Maasakkers. ,,De muziek van Harry Conninck Jr. biedt muzikanten heel veel ruimte om te excelleren op het podium", zegt Hendriks. ,,We spelen jazz, maar gaan ook voor bigband-swing en funky dansliedjes." Lachend: ,,Omdat mijn band zo veelzijdig is, heb ik de bigband die Harry Conninck Jr. doorgaans bij zich heeft, niet nodig."

De Boxtelaar krijgt in Podoum Boxtel muzikale ondersteuning van de virtuoze drummer Arthur Lijten, toetsenist Mike Roelofs en contrabassist Guus Bakker. Zelf zal Hendriks zingen en gitaar spelen. ,,Maar ook andere instrumenten neem ik mee", vertelt hij. ,,Zo kocht ik laatst in Amsterdam een banjo en studeer ik momenteel veel op dat instrument. Ook zal ik de banjolele ter handen nemen om de typische New Orleans-sound te laten horen." De banjolele is een soort kruising van een kleine banjo met de ukelele. ,,Een heel bijzonder instrument."

SKY CHANNEL

Hendriks kwam zo'n twintig jaar geleden voor het eerst in aanraking met de muziek van Harry Conninck Jr. ,,We woonden net in een nieuw huisje en ik was de televisie aan het installeren toen Sky Channel opstond. Ik had zojuist de muziekboxen op de tv aangesloten en pats, boem, daar was ineens die geweldige muziek, die grappige gast voor die bigband. Ik viel als een blok voor de prachtige arrangementen en ben Harry Conninck Jr. blijven volgen."

De Amerikaan heeft inmiddels een indrukwekkend aantal platen achter zijn naam staan en de variatie in muziekstijlen is groot. ,,Daarom speel ik niet zoals in One Trick Pony één plaat, maar kies ik voor een doorsnee van het mooiste werk. Ik wil mijn publiek vooral meenemen naar de muziekscene van New Orleans, naar de voodoo en de mardi gras, de roots van de jazz en de blues. Net zoals Harry Conninck Jr. dat doet, zal ik ook van stijl naar stijl schieten. Het belooft een prachtige muzikale reis te worden."

NIEUWE WEGEN

De adempauze die Gerard van Maasakkers zijn Boxtelse gitarist dit en volgend jaar biedt, is eigenlijk een welkom geschenk. Hendriks is 'verlost' van de vele optredens. ,,Eerlijk is eerlijk, het is elke keer weer genieten als ik met Gerard speel. En dat blijf ik doen, bijvoorbeeld als we op 21 november in Boxtel staan met de Gildenbondsharmonie. Maar verder is er vooral even meer vrijheid om andere dingen te proberen, de vleugels uit te slaan."

En dat bevalt Hendriks wel. Hij geeft veel lessen, onder meer in De Nobelaer in Etten-Leur waar hij ook een bigband leidt. Verder geeft hij muzieklessen aan docenten in het basis- en middelbaar onderwijs. ,,Ik leer ze hoe ze betere en vooral leukere muzieklessen kunnen geven", vertelt de Boxtelaar. ,,Daarnaast is er meer ruimte voor projecten."

En opvallend is dat Boxtel in november zo'n beetje elke week kan genieten van Hendriks' muzikale kwaliteiten. Voorafgaand aan 'One Fine Thing' staat hij zaterdag 7 november in Podium Boxtel met Roeland Heesbeen; het duo is te gast tijdens de Vrienden van Boxtel Live. Een week later staat hij als solist in cultureel restaurant Vandaag Kookt, op 21 november volgt het optreden met Gerard van Maasakkers tijdens Brabants Bond. Het is de opmaat voor One Fine Thing op 27 november in Podium Boxtel als Hendriks écht uit zijn dak zal gaan op de muziek van Harry Conninck Jr.

Kaartverkoop bij Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof), Beter Leven (Nieuwstraat, Liempde) en online via www.podiumboxtel.nl.