Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

schutskooi keert terug in het liempdse landschap

De Geelders: steeds meer een schilderij

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,We kunnen hierin zelfs olifanten houden, zó stevig is het hout", grinnikt Driek Termeer. Samen met vrijwilligers van de projectgroep Natuur en Cultuur van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) en de Hollandia Groengroep van Liempdenaar Rogier Biekens zorgde hij vrijdag voor de plaatsing van een schutskooi in De Geelders. Samen met de grenswallen, die op een steenworp afstand liggen, is er steeds meer cultuurhistorie te vinden in Liempde...

Met een graafmachine en een loader om alle onderdelen van de schutskooi te vervoeren, werd vrijdagochtend hard gewerkt in De Geelders, nabij de ingang aan de Savendonksestraat. ,,Je vraagt je toch af hoe mensen vroeger zo'n schutskooi in elkaar zetten, toen deze machines er allemaal nog niet waren", lacht Lex Schregardus, voorzitter van de SPPiLL-projectgroep Natuur en Cultuur. In maart gingen vrijwilligers van deze groep al aan de slag in het natuurgebied om de grenswallen zichtbaarder te maken. ,,Op het punt waar deze wallen liggen, komen vier wandelpaden samen. Daarom leek het ons mooi om in de buurt van dit knooppunt een schutskooi te plaatsen. Bovendien heet deze straat Schutstraat. Dat is natuurlijk niet voor niets. Hier heeft vroeger vast zo'n kooi gestaan", zegt Schregardus.

vergoeding

Schutskooien waren tot eind negentiende eeuw in het landschap te vinden. Schregardus: ,,Vroeger werden de bossen gebruikt voor het vee. Zo zijn varkens gek op eikels. Het kon wel eens voorkomen dat een dier verdwaalde. Die werd dan geschut: in de schutskooi gezet. Daar kon de eigenaar zijn varken weer ophalen. Maar wél tegen een flinke vergoeding... Er stond een schutter bij, de voorloper van een politieagent."

Voor de Liempdse schutskooi, die vijf bij vijf meter groot is, is hout gebruikt uit De Geelders en van landgoed Velder. ,,Sommige stukken van de kooi hebben we expres wat robuuster gehouden. Eén regenbui en de schutskooi ziet er uit alsof ie er al honderden jaren staat", grinnikt Schregardus.

Nabij de schutskooi is een paneel geplaatst met informatie over de cultuurhistorische elementen die op het knooppunt te zien zijn, zoals de grenswallen en de kooi. De achterkant van dit paneel is een insectenhotel, een initiatief van Natuurwerkgroep Liempde. Ook komt er nog een zitbankje. ,,Het is mooi om te zien dat zoveel partners bij dit project betrokken zijn, zoals heemkundestichting Kèk Liemt, stichting Brabantse Bronnen, Stichting Brabantse Boerderij, Streekhuis Het Groene Woud, Hollandia Groengroep, Staatsbosbeheer en de Natuurwerkgroep Liempde. Het wordt een heerlijke plek die de aandacht zal trekken van de vele wandelaars die hier voorbij komen", aldus Schregardus. ,,Op het weiland nabij de bossen waar de schutskooi nu staat, lopen runderen rond. Daarom hangen we nog een zoutblok op in de kooi, zodat de koeien in de buurt van het bouwwerk blijven en wandelaars een mooi beeld krijgen. Een historisch tafereel in De Geelders, dat doet denken aan een schilderij van Pieter Brueghel..."

FOTO BOVEN: In natuurgebied De Geelders, nabij de hoofdingang aan de Savendonksestraat, zorgden vrijwilligers er vrijdag voor dat de schutskooi terug is in het landschap. Rogier Biekens (tweede van rechts) van Hollandia Groengroep zorgde voor de onderdelen, gemaakt van hout uit De Geelders en van landgoed Velder. (Foto: Annelieke van der Linden).

Infopaneel nabij de schutskooi.
Het eindresultaat na een dag werken: een authentieke schutskooi en informatiepaneel in natuurgebied De Geelders. (Foto: Ruud van Nooijen).